Categories: Administratie

Vrem sa ingrijim patrimoniul cultural al Timisului, dar avem… 7 oameni pentru asta!

Sunt peste 14.000 de clădiri istorice numai în Timișoara, ne batem cu cărămida în piept că trebuie să păstrăm moștenirea lăsată de cei dinaintea noastră, dar… atât! Atenția acordată instituțiilor care ar trebui să aibă grijă de patrimoniu este aproape 0.

Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Timiș este una dintre cele mai aglomerate din țară, din punct de vedere al activității, cel puțin teoretice, pe care ar trebui s-o aibă. Cu 14.000 de clădiri istorice numai în Timișoara, fără a pune la socoteală și restul județului, dar și cu o mulțime de șantiere și potențiale descoperiri arheologice, angajații acesteia ar avea de lucru non-stop. Culmea este că și au, dar, fizic, oamenii nu au cum să facă față tuturor îndatoririlor! Vă întrebați câți angajați are această instituție? Răspunsul e simplu: fix… 7, cu tot cu director! „Suntem doar șapte. Dacă ar fi să mă întrebe pe mine cineva câți ar trebui să fim, aș spune că minimum 50. Avem în grijă patrimoniul imaterial, tradiții obiceiuri, patrimoniul mobil, patrimoniul arheologic, arhitectural… Gândiți-vă că e un județ întreg, nu e doar un oraș”, spune Sorin Predescu, șeful direcției. Schema de personal este totuși mai mare, cuprinde… 8 persoane. „Teoretic, am mai putea angaja un om, dar postul nu este finanțat, iar bugetul este așa cum este, limitat”, explică Predescu. În aceste condiții, nu ar trebui să mire pe nimeni, de exemplu, faptul că nu se fac verificări la sânge la cei care nu-și îngrijesc clădirile istorice. „Avem, desigur, atribuții de control, dar nu avem resursa umană pentru a acoperi o arie atât de mare. E greu să faci un plan sistematic când ai un singur om care poate face constatări pe imobile istorice și unul pe arheologie”, mai susține directorul instituției. Și totuși… se poate și mai rău! Detașat, la un moment dat, la Piatra Neamț, pentru a conduce direcția similară de acolo, Sorin Predescu a constatat că are un singur angajat. Acesta era casierul instituției…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

42 de minute ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

3 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

4 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

6 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

6 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

6 ore ago