Categories: Primăria Timişoara

2016 ar putea fi… anul zebrelor la Timisoara!

Amintirea zebrei aduse din Cehia și înecate chiar în ziua în care a fost prezentată public pare să se fi estompat definitiv la Timișoara. La Zoo de la Pădurea Verde ar putea fi adusă, în acest an, o familie de animale vărgate, primăria fiind în negocieri pentru ele.

În 2013, la Zoo Timișoara ajungea, în premieră, o zebră. Aceasta era adusă de la o grădină zoologică din Liberec, însă, din nefericire, a avut viață foarte scurtă la Pădurea Verde. Animalul s-a înecat în heleșteu, la doar câteva ore după ce fusese prezentat jurnaliștilor. Întâmplarea a făcut înconjurul României. În decembrie 2015, primarul Nicolae Robu explica episodul: „Zebra respectivă era hăbăucă, după părerea mea. Cei care au donat-o grădinii zoologice din Timișoara au făcut gestul ca să scape de ea, pentru că nu cred că o zebră normală are un comportament cum a avut aceasta. Cred că mult prea mult s-a vorbit despre ea”.

Timișorenii ar putea vedea însă, din nou, o zebră la Zoo! Ba chiar două! „Sperăm să aducem zebre, într-un viitor nu foarte îndepărtat. Avem un nou habitat pentru ele, donat Primăriei Timișoara. Vom cumpăra aceste zebre, trebuie să decidem de unde le luăm, să vedem și prețurile… În orice caz, e aproape sigur că vor proveni de la un circ. În vest, proprietarii de circuri au început să fie amendați pentru că dețin animale sălbatice. Sunt dispuși să le vândă, așa că am putea obține un preț bun. Vrem să luăm o familie de zebre Chapman”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Anul trecut, colecție de animale de la Pădurea Verde s-a îmbogățit cu guanaco, pui de struți, dihori sau ratoni. În 2016, pe lângă zebre, se poartă negocieri și pentru altele: servali, bufnițe siberiene, maimuțe tamarin și… suricate!

Dacă, din punct de vedere al numărului și speciilor de animale, lucrurile stau bine, nu se poate spune același lucru și despre suprafața Grădinii Zoologică. Primăria încearcă, de câțiva ani, să perfecteze un schimb de terenuri cu Direcția Silvică, însă lucrurile bat bat pasul pe loc. „Rămâne în continuare foarte importantă problema de extindere a grădinii. Încercăm, în 2016, o extindere pe aproximativ 1,5 hectare, în incinta Liceului Silvic. E mai puțin decât voiam noi, dar e mai mult decât nimic”, mai spune Diaconu. În prezent, Zoo Timișoara se întinde pe o suprafață de 6,3 hectare.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

3 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

3 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

6 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

7 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

8 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

11 ore ago