Categories: Social

Acuzatii de profanare de cadavre la Muzeul Banatului! Societatea Timisoara vrea sa interzica „Our Body”

Expoziția „Our Body: Universul interior” a stârnit controverse și la Timișoara. Societatea Timișoara a făcut o plângere penală împotriva organizatorilor expoziției și a cerut suspendarea acesteia până la soluționarea cazului. Acuzația? Nici mai mult, nici mai puțin decât profanare de cadavre.

Pe 5 februarie, la Muzeul Banatului, a debutat „Our Body: Universul interior”, expoziție care folosește cadavre și organe reale pentru a prezenta corpul uman. Societatea Timișoara a făcut o plângere penală și una civilă, în speranța că expoziția va fi interzisă. „Am introdus în 12 februarie, la Judecătoria Timișoara, o acțiune civilă prin care solicităm închiderea expoziției, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate în Timișoara și înhumarea cadavrelor. (…) În 16 februarie a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara o plângere penală împotriva expoziției «Our Body», pentru săvârșirea infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte (…) în urma comunicatului de protest la adresa expoziției, al Societății Timișoara, din data de 2 februarie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a trimis aspectele invocate de noi spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara”, spun cei de la Societatea Timișoara.

Care sunt motivele pentru care s-au depus plângerile? Societatea consideră că „Our Body” prezintă corpurile decedate într-un mod jignitor. „Trăim într-un ambient civic în care nu totul este posibil. Evenimentul care se petrece în Timișoara atentează la ceea ce înseamnă exigența civică a Timișoarei. Intervenim din trei motive. Credem că o asemenea expoziție atentează asupra demnității ființei umane, există o decență care însoțește tratarea morții. Felul în care s-a organizat expoziția, care are și un obiectiv lucrativ, urmărește și profitul, ne arată că avem parte de ceva care atentează la aceste valori ale conviețuirii civilizate într-o lume democratică și urmărește probabil niște interese care nu au legătura cu știința (…) Organizatorii nu au pus la dispoziție documente despre proveniența cadavrelor, nu cunoaștem identitatea acestor cadavre (…) Această expoziție este organizată de Muzeul Banatului. Nu am văzut în agenda publică o asemenea expoziție în 2016, se pare că avem de-a face cu o inițiativă proprie a directorului acestui muzeu, fără o consultare”, susține Alin Gavreliuc, reprezentant al Societății Timișoara.

Directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, spune că nu a fost contactat de Societatea Timișoara și nu vrea să facă declarații pe acest subiect până nu are mai multe informații. Totuși a existat un răspuns din partea organizatorilor expoziției, acesta fiind oferit în ziua deschiderii evenimentului. „Corpurile umane pe care le vedeți sunt împrumutate companiei noastre, în scop educațional. După încheierea expoziției noastre ele vor fi duse înapoi, în Hong Kong, unde vor face parte dintr-o expoziție permanentă. Avem certitudinea că oamenii ale căror corpuri au fost expuse au murit din cauze naturale. Înțelegem pe deplin îngrijorările dumneavoastră, dar vă putem spune că aceste îngrijorări nu sunt valide pentru expoziția noastră. Avem documente care atestă toate aceste lucruri, dar nu avem voie să le facem publice. Ne este interzis să dăm informații despre aceste persoane, care a fost vârsta lor, care le este numele și așa mai departe. Tot ceea ce facem este pentru educație”, a explicat Heidi Pinchal, purtătorul de cuvânt al expoziției. „Our Body” s-a bucurat de mult succes la Timișoara. De la deschidere și până în prezent, expoziția a fost vizitată de aproximativ 2.600 de persoane. Societatea Timişoara a lansat miercuri și o petiție „Pentru închiderea expoziției «Our Body: Universul Interior» de la Muzeul Banatului Timişoara”, care poate fi semnată aici.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago