Categories: Justitie

Manager de la Institutul Intercultural Timisoara, in Dosarul DNA privind fraudarea fondurilor pentru tigani

În dosarul tot mai voluminos privind fraudarea fondurilor europene destinate integrării romilor a apărut și numele unui timișorean. Este vorba de Valentin Pepenel, angajat al Agenției Naționale pentru Romi și manager proiect la Institutul Intercultural Timișoara.

Numărul inculpaților din dosarul DNA care-i are ca protagoniști pe deputații romi Mădălin Voicu și Nicolae Păun crește de la o zi la alta. Dosarul a produs deja victime, șefii ANAF, Gelu Diaconu și Mihai Gogancea-Vătășoiu, fiind demiși din funcții, în timp ce Voicu și Păun așteaptă votul deputaților pentru a putea fi arestați. Printre numele noi din dosar apare și cel al timișoreanului Valentin Pepenel, manager proiect la Institutul Intercultural Timișoara și fost președinte al Agenției Naționale pentru Romi. Pe numele lui a fost deschisă urmărirea penală, el fiind învinuit de spălare de bani. Potrivit procurorilor, Pepenel a încasat nejustificat suma de 459.244 lei în perioada septembrie 2010 – aprilie 2014, prin derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”.

DNA a dat joi un nou comunicat de presă, în complertarea celui în care apăreau numele lui Voicu și Păun. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: Ivan Gheorghe, manager al proiectului «Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi», pentru comiterea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; deturnare de fonduri; spălarea banilor, toate în formă continuată, Grigore Vasilica, Olteanu Carmen, Pepenel Valentin, pentru comiterea infracțiunii de spălarea banilor, în formă continuată (…) Cu referire la proiectul «Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi» finanțat cu fonduri europene: Grupul țintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile) a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urma neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă. Pentru a-și însuși în mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociației Partida Romilor Pro Europa, managerul de proiect Ivan Gheorghe împreună cu membrii echipei de management, Grigore Vasilica – soția lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina – responsabil financiar, Pepenel Valentin – coordonator național, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului. În acest sens, în perioada derulării proiectului, persoanele anterior menționate au încasat următoarele sume, după cum urmează: Ivan Gheorghe – 1.066.186 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014; Grigore Vasilica – 676.255 lei în perioada; 24.09.2010 – 03.04.2014; Rotariu Florentina – 277.367 lei în perioada 24.09.2010 – 06.08.2013; Pepenel Valentin – 459.244 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014”, se arată în noul comunicat DNA.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago