Categories: Primăria Timişoara

Minibuzele electrice tot n-au voie prin oras! Vor face ture doar prin Cetate si prin parcuri

Celebrele minibuze electrice ale Primăriei Timișoara tot nu pot fi înmatriculate ca niște mașini obișnuite, așa că vor circula doar prin Cetate și, eventual, prin parcuri. Asta deși, în toamna trecută, RATT stabilise și trasee prin oraș, iar Nicolae Robu anunțase că mașinuțele sunt înmatriculate pe primărie.

Cele două minibuze electrice au fost cumpărate de Primăria Timișoara în vara lui 2014, din Ungaria, contra sumei de 30.000 de euro. Teoretic, ele ar fi trebuit să facă tururi pentru turiști, însă municipalitatea a constatat că vehiculele nu puteau fi înmatriculate. Ele au stat timp de mai multe luni în garajele RATT, iar apoi au fost trimise, printr-o hotărâre de consiliu local, în Parcul Copiilor și la Grădina Zoologică, unde puteau circula în voie, fără numere de înmatriculare. Ulterior însă, în toamna anului trecut, primarul Nicolae Robu a anunțat că minibuzele vor ieși prin oraș. „În momentul în care s-au schimbat setările și au ajuns apte să circule până la viteza de 50 de kilometri pe oră, am anunțat că pot fi folosite”, declara, în septembrie 2015, Robu. RATT stabilise și trasee, anunțând că minibuzele urma să plece din stația de la Catedrala Mitropolitană, la un interval de o oră și jumătate. „S-a făcut protocolul de predare-primire între Direcția de Patrimoniu a Primăriei Timișoara și RATT. S-au acordat numerele de înregistrare din partea primăriei”, transmiteau cei de la Biroul de Relații Publice și Comunicare de la regia de transport.

Jumătate de an mai târziu, primarul Nicolae Robu anunță însă că minibuzele nu vor ieși pe străzile din Timișoara! „Nu pot fi înmatriculate pentru a putea circula pe drumurile publice, în oraș. Vor fi folosite în centrul istoric, în Parcul Copiilor, la grădina zoologică, la Muzeul Satului (…) Erau cu înmatriculare pe primărie, dar nu reușim să le înmatriculăm în circulație ca mijloace obișnuite, pentru că legislația din România este aberantă. Este stupid, că aceste vehicule, în Ungaria, țară membră a UE, sunt înmatriculate (…) Nu permit normele RAR, sunt niște ciudățenii din acestea absurd pur și simplu. Prima dată era vorba că nu circulă decât cu 25 km/h. Nu este adevărat, ele erau doar setate așa, merg cu până la 50 km/h. Când am făcut inaugurarea lor, am mers cu vreo 45 km/h”, a declarat, vineri, edilul.

Teoretic, minibuzele sunt înmatriculate pe primărie, cu numere galbene, dar Robu nu vrea să le dea drumul pe stradă. „Nu vreau să-mi asum riscul unor dispoziții în acest sens. Doamne ferește, se întâmplă un accident din cauza nu știu cui, cineva pățește ceva și atunci răspunde cel care și-a asumat riscul de a le pune în circulație pe drumurile publice”, explică edilul. Pe unde vor circula totuși? „Vor fi folosite, înainte nu aveam condiții, acum avem. În centrul istoric vor putea fi folosite fără nicio problemă. Vor fi folosite la Grădina Zoologică, poate inclusiv în Parcul Botanic, dar cu certitudine în Parcul Copiilor”, a conchis Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

9 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

15 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

17 ore ago