Categories: Primăria Timişoara

Muzeu virtual pentru turistii prin Timisoara! Primaria cere aproape 500.000 de euro de la UE pentru asta

Pentru ce mai vrea bani europeni Primăria Timișoara? De exemplu, pentru „cultură și turism transfrontalier interactiv în realitatea augmentată”! Este vorba, practic, despre o aplicație pentru smartphone care va ajuta turiștii să găsească mai ușor punctele de atracție din zonele în care se află.

Primăria Timișoara a depus, în acest an, trei proiecte pe Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia 2014 – 2020. Unul dintre ele se numește, pretențios, „Cultură și turism transfrontalier interactiv în realitatea augmentată” și are o valoare de 487.000 de euro. Parteneri sunt Primăria Timișoara, ca lider de proiect, Universitatea Politehnica și Asociația Cetățenilor „Muzeul Berii Djordje Vajfert” din Pancevo, Serbia. Bugetul Timișoarei este de 196.528 euro. Conform prezentării oficiale, proiectul presupune „dezvoltarea de aplicații pentru smartphone și tablete din această zonă a realității augmentate, în sensul unui muzeu virtual, care va ajuta turiștii să dezvolte imagini greu accesibile referitoare la moștenirea culturală a zonei de referință”.

Primarul Nicolae Robu crede că o astfel de aplicație va ajuta dezvoltarea turismului cultural. Edilul explică și modul în care funcționa acest „muzeu virtual”. „Când ești în vecinătatea unor obiective, poți să afli detalii despre ele. Depinde până la ce nivel sunt duse lucrurile. La nivel avansat poți avea inclusiv o realitate virtuală. Te uiți pe tabletă, pe smartphone, și poți să intri în interiorul obiectivelor. Când se va merge pe trasee turistice, în funcție de poziția în care se află mijlocul de transport, turistul va primi informații de genul «dacă vă uitați la stânga, vedeți clădirea cutare, care a fost construită atunci… puțin mai în dreapta veți vedea un parc ș.a.m.d.». Toate acestea sunt făcute, sunt realități, noi trebuie să promovăm înaltele tehnologii”, a declarat Robu. În ultimii doi ani, turiștii care au ajuns la Timișoara au avut de înfruntat „tranșeele” din zona Cetate, aflată în șantier. Acum, după terminarea lucrărilor, autoritățile locale speră ca numărul vizitatorilor să crească simțitor. Timișoara este orașul cu cea mai mare „zestre” de clădiri istorice din România, însă majoritatea sunt, din păcate, neîntreținute. De vină sunt legislația ambiguă și situația financiară deloc roză a proprietarilor.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

19 minute ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

13 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

15 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

16 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

17 ore ago