Categories: Partide

Noua regula la PNL: Nu muncesti pentru partid, zbori de pe lista, chiar daca esti ales!

Niciun candidat liberal nu are locul sigur, chiar dacă va fi pe poziție eligibilă! Dacă nu aduce voturi pentru partid, va fi dat la o parte, fără comentarii! Asta susțin copreședinții Dan Popa și Nicolae Robu, care spun că fără muncă la partid nu se poate.

Au făcut o prezentare publică, într-o sală plină de membri de partid, a peste 120 de candidați pentru Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara, dar… nimic nu e sigur! „Lista nu este definitivă, va fi când vom depune listele cu tot cu semnături. Unii s-ar putea retrage, ar putea apărea și candidați noi. Până în 11 aprilie, când vom depune lista, vom mai face activități de selecție a candidaților”, spune Dan Popa. Altfel spus, de fapt, oricine se poate înscrie încă, dacă vrea să fie candidat! Ba chiar membrii de partid sunt încurajați să facă asta! „Noi cerem membrilor partidului să ne facă cunoscute aspirațiile lor spre diverse poziții (…) Primim mereu solicitări de actualizare ale fișelor de aspirații (…) Fiind un partid meritocratic, nu vom avea o practică rigidă. Termenele noastre interne sunt cu titlu informativ. În continuare se pot înregistra candidați pentru diverse poziții”, a explicat, la rândul lui, Nicolae Robu.

PNL are, în sfârșit, o fișă a candidatului și niște punctaje după care se va stabili ordinea candidaților pe listă. „Vrem să promovăm persoane care au rezultate. Discuțiile au fost foarte deschise, am venit cu o propunere de punctaj generată de o comisie ad-hoc pe tema asta. Copreședinții am făcut niște ajustări (…) De vineri dimineață, ea este făcută publică în interiorul partidului și toți aspiranții trebuie s-o completeze și în două săptămâni intră în procedura de evaluare. Până atunci, oamenii au timp să se gândească la diverse candidaturi. Apoi se va putea intra intra mai greu în sistem”, a mai spus Robu. Algoritmul de calcul pentru fiecare candidat este foarte complicat. „Vor fi două comisii, una la județ, una la municipiu. În nota finală va conta 40% fișa de validare pe baza criteriilor. Vom stabili astfel 45 de candidați pe lista pentru CJ și cei 34 pentru CL Timișoara. Aceștia vor intra în următoarea etapă: vot în Biroul Permanent Județean, respectiv Biroul Municipal, care contează 20%. Pentru CJ Timiș, încă 20% va conta votul primarilor din județ, iar la CL Timișoara, 20% vin de la primarul Nicolae Robu. Alte 20 de procente vin de la votul ambilor copreședinți”, a explicat Dan Popa.

Interesant este că, deși vor prinde listele și, poate, chiar locuri eligibile, liberalii nu pot fi siguri că vor deveni consilieri decât după numărarea tuturor voturilor din județ, după algeri! „Este o regulă. Toată lumea muncește având un target, cei care nu-și fac targetul din motive de lene sau altele își asumă din start că vor părăsi lista. Ei sunt votați să-și facă datoria. Locul trei, patru pe liste nu este un loc sigur, dacă nu-ți faci treaba. Nu putem face apriori o măsură, ci o să o facem după alegeri. O să-i ținem în priză până când terminăm numărarea voturilor”, mai spune Popa. Practic, fiecare candidat va trebui ca, pe zona sa de responsabilitate, să adune un anumit număr de voturi pentru partid și pentru primar. Cine nu reușește pleacă și lasă locul unui alt candidat, mai muncitor. De fapt, este vorba despre… o demisie de onoare, pe care fiecare candidat și-o asumă, dacă nu îndeplinește targetul stabilit de partid. Popa și Robu sunt convinși că liberalii se vor conforma acestei reguli…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

15 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

18 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

18 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

19 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

19 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

19 ore ago