Fotbalul românesc supravieţuieşte, în ultimii ani, datorită sumelor alocate de primării, consilii judeţene sau companii de stat. Cu mici excepţii, cele mai multe dintre cluburile din primele două eşaloane sunt susţinute din bani publici. Numai la Timișoara nu se poate, după ce Curtea de Conturi a decis că finanţarea lui Poli este ilegală. Pot fi finanţate însă, cu milioane de euro, echipe dintr-o comună cu nici 10.000 de locuitori sau dintr-un orăşel, ambele din vecinătatea Bucureştiului!
În Liga I, doar patru echipe nu depind de banul public: FCSB, Astra Giurgiu, Viitorul Ovidiu şi CFR Cluj. Celelalte zece supravieţuiesc datorită infuziilor cu bani publici sau din drepturile TV. Cel mai elocvent caz este al clubului Pandurii Târgu Jiu, „subvenţionat” cu milioane de euro de Complexul Energetic Oltenia, o companie de stat cu datorii de peste jumătate de miliard de euro! Mai mult, oltenii primesc bani şi de la Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. În al doisprezecelea ceas, Complexul Energetic Oltenia a anunțat vineri, 19 februarie, că, din cauza datoriilor uriașe, renunță să mai dea bani către echipa de fotbal.
În Liga I joacă şi o echipă dintr-o comună care nu numără mai mult de 10.000 de locuitori, a cărei primărie virează în contul clubului de fotbal, în fiecare an, cel puţin 1,5 milioane de euro! Cu toate acestea, Primăria Chiajna nu a avut probleme niciodată cu inspectorii Curții de Conturi. Urmează pe listă Voluntari, un orăşel care nu numără nici 50.000 de locuitori. La fel ca şi în cazul de la Chiajna, Primăria Voluntari alocă peste 1,5 milioane de euro echipei de fotbal. Nici în Liga a II-a datele problemei nu se schimbă prea mult. De fapt, în eşalonul secund, aproape 90% la sută dintre echipe sunt susţinute de primării, consilii judeţene sau companii de stat! Coborând în eşaloanele trei şi patru, banul public este omniprezent la cluburile de fotbal, fără de care activitatea fotbalistică ar muri.
În această săptămână, Curtea de Conturi a respins contestațiile înaintate de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș față de rapoartele Camerei de Conturi Timiș, care stabileau că finanțările acordate sportului de performanță sunt ilegale. În spețe similare din alte județe, de exemplu Teleorman, Curtea de Conturi a fost mult mai permisivă.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…