Categories: SportUltima ora

Perfuzia cu bani publici tine in viata fotbalul! Chiajna si Voluntari dau milioane de euro, Timisoara are interzis

Fotbalul românesc supravieţuieşte, în ultimii ani, datorită sumelor alocate de primării, consilii judeţene sau companii de stat. Cu mici excepţii, cele mai multe dintre cluburile din primele două eşaloane sunt susţinute din bani publici. Numai la Timișoara nu se poate, după ce Curtea de Conturi a decis că finanţarea lui Poli este ilegală. Pot fi finanţate însă, cu milioane de euro, echipe dintr-o comună cu nici 10.000 de locuitori sau dintr-un orăşel, ambele din vecinătatea Bucureştiului!

În Liga I, doar patru echipe nu depind de banul public: FCSB, Astra Giurgiu, Viitorul Ovidiu şi CFR Cluj. Celelalte zece supravieţuiesc datorită infuziilor cu bani publici sau din drepturile TV. Cel mai elocvent caz este al clubului Pandurii Târgu Jiu, „subvenţionat” cu milioane de euro de Complexul Energetic Oltenia, o companie de stat cu datorii de peste jumătate de miliard de euro! Mai mult, oltenii primesc bani şi de la Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. În al doisprezecelea ceas, Complexul Energetic Oltenia a anunțat vineri, 19 februarie, că, din cauza datoriilor uriașe, renunță să mai dea bani către echipa de fotbal.

În Liga I joacă şi o echipă dintr-o comună care nu numără mai mult de 10.000 de locuitori, a cărei primărie virează în contul clubului de fotbal, în fiecare an, cel puţin 1,5 milioane de euro! Cu toate acestea, Primăria Chiajna nu a avut probleme niciodată cu inspectorii Curții de Conturi. Urmează pe listă Voluntari, un orăşel care nu numără nici 50.000 de locuitori. La fel ca şi în cazul de la Chiajna, Primăria Voluntari alocă peste 1,5 milioane de euro echipei de fotbal. Nici în Liga a II-a datele problemei nu se schimbă prea mult. De fapt, în eşalonul secund, aproape 90% la sută dintre echipe sunt susţinute de primării, consilii judeţene sau companii de stat! Coborând în eşaloanele trei şi patru, banul public este omniprezent la cluburile de fotbal, fără de care activitatea fotbalistică ar muri.

În această săptămână, Curtea de Conturi a respins contestațiile înaintate de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș față de rapoartele Camerei de Conturi Timiș, care stabileau că finanțările acordate sportului de performanță sunt ilegale. În spețe similare din alte județe, de exemplu Teleorman, Curtea de Conturi a fost mult mai permisivă.

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago