Perfuzia cu bani publici tine in viata fotbalul! Chiajna si Voluntari dau milioane de euro, Timisoara are interzis

Fotbalul românesc supravieţuieşte, în ultimii ani, datorită sumelor alocate de primării, consilii judeţene sau companii de stat. Cu mici excepţii, cele mai multe dintre cluburile din primele două eşaloane sunt susţinute din bani publici. Numai la Timișoara nu se poate, după ce Curtea de Conturi a decis că finanţarea lui Poli este ilegală. Pot fi finanţate însă, cu milioane de euro, echipe dintr-o comună cu nici 10.000 de locuitori sau dintr-un orăşel, ambele din vecinătatea Bucureştiului!

mingeee

În Liga I, doar patru echipe nu depind de banul public: FCSB, Astra Giurgiu, Viitorul Ovidiu şi CFR Cluj. Celelalte zece supravieţuiesc datorită infuziilor cu bani publici sau din drepturile TV. Cel mai elocvent caz este al clubului Pandurii Târgu Jiu, „subvenţionat” cu milioane de euro de Complexul Energetic Oltenia, o companie de stat cu datorii de peste jumătate de miliard de euro! Mai mult, oltenii primesc bani şi de la Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj. În al doisprezecelea ceas, Complexul Energetic Oltenia a anunțat vineri, 19 februarie, că, din cauza datoriilor uriașe, renunță să mai dea bani către echipa de fotbal.

În Liga I joacă şi o echipă dintr-o comună care nu numără mai mult de 10.000 de locuitori, a cărei primărie virează în contul clubului de fotbal, în fiecare an, cel puţin 1,5 milioane de euro! Cu toate acestea, Primăria Chiajna nu a avut probleme niciodată cu inspectorii Curții de Conturi. Urmează pe listă Voluntari, un orăşel care nu numără nici 50.000 de locuitori. La fel ca şi în cazul de la Chiajna, Primăria Voluntari alocă peste 1,5 milioane de euro echipei de fotbal. Nici în Liga a II-a datele problemei nu se schimbă prea mult. De fapt, în eşalonul secund, aproape 90% la sută dintre echipe sunt susţinute de primării, consilii judeţene sau companii de stat! Coborând în eşaloanele trei şi patru, banul public este omniprezent la cluburile de fotbal, fără de care activitatea fotbalistică ar muri.

În această săptămână, Curtea de Conturi a respins contestațiile înaintate de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș față de rapoartele Camerei de Conturi Timiș, care stabileau că finanțările acordate sportului de performanță sunt ilegale. În spețe similare din alte județe, de exemplu Teleorman, Curtea de Conturi a fost mult mai permisivă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

koks a spus: (februarie 20th, 2016 at 11:24 )

Bun. Ok. Legala, nelegala, vom vedea ce va zice autoritatea judecatoreasca cu privire la decizia Curtii de conturi de respingere a contestatiei. Problema de fond este alta si chiar vreau sa o supun atentiei cititorilor si nu numai.
Plecand de la premisa ca decizia curtii este nelegala, ca legea sportului si alte legi permit finantarea din bugetele locale ale echipelor de fotbal din Liga I, s-a intrebat cineva daca UEFA permite accesul in copmetitiile sale a unor asemenea echipe de fotbal, adica bugetate de stat?
Mai recent am auzit ca incepand cu 2015 daca esti finantat din bugete de stat, deci si locale, NU ai ce sa cauti in competitiile europene organizate sub egida UEFA. Poate gresesc, nu stiu in mod sigur, insa in presa sportiva se vorbeste de asemenea directive UEFA si modificari ale regulamentelor UEFA in acest sens.
Daca se verifica ca reala aceaste reguli ale UEFA, ce mai conteaza subiectul finantarii lui ACS sau care ar fi miza, intrucat, si daca s-ar aprecia ca fiind legitima, ACS NU ar putea participa in competiti UEFA pana nu si-ar schimba modul de finanatare, dintr-unul public in unul privat.
Cu alte cuvinte, am avea o simpla echipa de fotbal, finantata din bugetul local, care s-ar pierde in competia anosta a Ligii I, fara aspiratii europene intrucat NU ar avea dreptul la competitiile UEFA.
Deci, domnule Primar, stimati microbisti ACS, chiar si legala finanatarea lui ACS, aceasta echipa de fotbal este limitata doar la competiile intrene si amicale, FARA OBIECTIVE EUROPENE.
Va provoc, domnule primar sa faceti demersuri necesare pentru lamurirea noastra cu privire la regulile stabilite de UEFA pentr participarea in competitiile organizate de acest for.
Altfel, tot tam -tamul creat pe marginea acestui subiect chiar este de prisos si fara nicio miza.

Deci, e simplu si cred ca pertinent: indiferent de ce se intampla cu finantarea, ramane intrebarea daca se permite accesul echpelor finantate de stat-locale in competitiile UEFA.
Daca nu se accepta, avem o problema legata de PERFORMANTA afirmata de primar, in sensul ca NU se poate ajunge la ea. E simplu. Trebuie raspuns la aceasta intrebare si dupa aceea se poate discuta sau nu, in functie de raspuns, pe marginea unei finantari de la bugetul local. Sau va este frica domnule Primar ca raspunsul la intrebare s-ar putea sa nu va fie favorabil, situatie in care tot proiectul dvs. numit ACS se intoarce impotriva dvs., intrucat devine INUTIL chiar si in situatia unei hotarari judecatoresti favorabile pe problema cu Curtea de Conturi. Asta pentru ca PERFORMANTA afirmata de dvs. se va rezuma la mizeria din LIGA I, unde ACS poate bine mersi sa fie o echipa de pluton, fara nicio aspiratie la locuri de cupe europene.

Citat din presa vremii:
Carta Comunitatii Europene interzice insa clar sprijinirea ajutoarelor statale oferite echipelor de club. Oficialii lui Real Madrid au contracarat insa, sustinad ca gruparea pe care o reprezinta a beneficiat de acelasi tratament pe care l-ar fi avut orice alta echipa din Spania.
Un scandal asemanator pe fond, dar mult mai mare din perspectiva amploarei a izbucnit in Olanda lunii martie, cand cinci cluburi au fost verificate de Comisa Europeana, din cauza unor suspiciuni legate de finantare ilegala. Liderul campioantului „batav” PSV Eindhoven alaturi de Nijmegen, Willem, Maastricht si Den Bosch au fost acuzate ca au fost ajutate de autoritatile locale, sume de zeci de milioane de euro tranzactionate ilegal sau datorii sterse fiind tintele inspectorilor europeni.
In 2009, Schalke a vandut cote parti ale stadionului pentru o intreprindere denumita Societate pentru Energie si Economie, apartinand orasului Gelsenkirchen. A primit in schimb 10 milioane de euro si si-a completat bugetul cu alte 10 milioane de euro de la o banca locala.

INO a spus: (februarie 20th, 2016 at 11:49 )

NOW!SE CAUTĂ INTRODUCEREA UNEI LEGI PENTRU ACEASTĂ SPEȚĂ!DAR PÎNĂ ATUNCI DOAR CEI INTELIGENȚI ȘI ÎNȚELEPȚI TRĂIESC!POLI AR AVEA VOIE DACĂ AR ȘTI SĂ O FACĂ!DAR CUM NIMENI NU ÎȘI ASUMĂ RĂSPUNDEREA ȘI SEMNĂTURA SÎNTEȚI LA MÎNA MOA RTÂ A VĂCARILOR CARE AU RUINAT ROMÂNIA ȘI CONTURILE EI!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

ary a spus: (februarie 20th, 2016 at 11:59 )

Consider ca finantarea este legala.Voi oare ati vazut ce acte s-au trimis pt a ne sustine cauza?Stam de atatea luni si asteptam.Consider ca atat primaria cat si consiliul judetean au niste consilieri juridici prost pregatiti(se stie cum se angajeaza pe pile si polititc) care s-au ascuns dupa aceasta hotarare locala a Curtii de Conturi si au stat sa asteptaet ceva de la Bucuresti.Daca erau specialisti si stiau mergeau la Robu sau Bojin le spuneau solutii si mergeau in instanta si se luau cu ei de gat.Ieri Bojin declara ca va merege in instanta si se gandeste la o firma de avocatura,cred ca si el stie ca daca merge cu juristii lui pierde cu dreptatea in mana.
Poate aici e diferenta intre noi si restul .Acuma o luna am avut meci cu Sebisul,pe tricouri scria mare Primaria Sebis,poate un jurist local trebuia sa mearga la meci si sa ii intrebe cum ei pot si noi nu,poate aflau ceva ce ei nu stiu.

Tony a spus: (februarie 20th, 2016 at 12:07 )

Cum sa nu iti sara mustarul cand vezi unitati de masura total diferite? In ce tara e posibil ca o comuna sa poata sa dea milioane de euro echipei de fotbal iar orasul cu cea mai mare contributie la bugetul de stat din tara aia sa primeasca intgerdictie? Asa se nasc ideile separatiste, doamnelor si domnilor. Sa nu mai mire pe nimeni ca oamenii din partea asta de tara vor sa fie lasati in pace de restul tarii.

sam a spus: (februarie 20th, 2016 at 12:14 )

din legala poli a redevenit nelegala….koks si ai lui dau din nou lovitura……poate egzista ceva mai rau pt poli decat psd….. da….tinerii pesedisti

soryn a spus: (februarie 20th, 2016 at 12:47 )

daca ai singe in instalatie, tu primar, sesizeaza DNA, daca vezi ca esti nedreptatit si nu ti-e frica de nimic, denunta curtea de conturi ca face ilegalitati politice sau nu, sesizeaza DNA sa se faca investigatii si la celelalte primarii, consilii sau gostate, pe ce criterii acestea nu au nici o problema cind ofera din bugetul pentru care si timisorenii pluseaza la greu?
doar timisoara sa fie afectata, ori toata lumea sa finanteze ori nimeni !!!
ALO DOMN PRIMAR, fa ceva sa se vada ca chiar iti pasa de Poli cea mai Poli, nu veni cu o sponsorizare de 50000 de euro cind cheltuielile lunare ale clubului depasesc 120.000 de euro/luna…

pif a spus: (februarie 20th, 2016 at 12:58 )

SEPARATISMUL economic e singura cale de a-i opri pe mitici.

Fane a spus: (februarie 20th, 2016 at 13:32 )

Si Robu trebuie sa isi asume acest insucces. La fel si Bojin. E o ecuatie in care au fost bagati multi bani iar rezultatul, in ciuda avertismentelor, e catastrofal. Sau sa se lupte in instanta pana castiga.

KOKS a spus: (februarie 20th, 2016 at 18:54 )

votati Titu Bojin.

KOKS a spus: (februarie 20th, 2016 at 19:01 )

„Marea problemă a Banatului este că din sumele colectate la bugetul național, doar 42% se reîntorc în investițiile publice din zonă. Adică din 1000 de euro vărsat la finanțele centrale se întorc 420. În timp ce Vasluiul varsă 1000 de Euro și primește îndărăt 1520.”
Stadioanele din Craiova si curind Iasi sint construite din bani banateni.

KOKS a spus: (februarie 20th, 2016 at 19:09 )

pe stadionul iesean scrie: Primaria Municipiului Iasi sprijina sportul iesean.

koks a spus: (februarie 20th, 2016 at 20:30 )

Sam, intamplarea face sa fiu mai liberal decat insasi Nicoleta, pe care chiar am provocat-o la dicutii pe teme ideologice liberale pe pagina sa de Facebook si mi-a dat ban. Dar nu asta e problema.
problema de fond este ca, indifernt ca finantarea lui ACS va fi declarata legala decatre autoritatea judecatoreasca, daca UEFA nu permite accesul ecgipei in competitiile sale, tocmai pentru ca este finantata de la stat, atunci tot proiectul ACS devine INUTIL, iar marea PERFORMANTA invocata de Primar este, de fapt, mica si se rezuma la parodia de competitie LIGA I, unde ACS va juca perfect rolul de echipa de pluton. In acest conditii, in calitate de contribuabil, eu personal nu doresc ca banii mei ce-i platesc pentru impozitele si taxele locale sa ajunga sa fie risipiti fara niciun beneficiu pt oras.
Revenind la culoarea politica la care faci trimitere, imi permit o intrebare: Cum drac se face ca cei mai de seama liberali din tara asta sunt in esenta bugetari?? vezi robu, antonoescu, cioroianu etc. care toata viata lor nu au avut decat exercitiu functiilor la stat. Ceilalti sunt fosti pdl-isti camuflati in liberali.

koks a spus: (februarie 20th, 2016 at 23:31 )

Vad ca au aparut si alti „koksi”.Pt cultura ta KOKS la bigetul de stat se duce doar TVA-ul;, Profitul si venitul. Din suma astfel colectata se distribuie o cota defalcata care din pacate reprezinta cea mai importanta sursa de venit nu doar pentru Timisoara, ci pt toate „primariile.”
La local, raman impozitele, taxele locale (impozit cladiri, teren auto etc) si alte venituri.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 2738 cazuri

2356
active
115
decese
267
vindecate

Situația globală

Total: 1021043 cazuri

752782
active
53458
decese
214803
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Cazare și hrană pentru medici și asistente din Timiș care sunt „pe front”, în lupta cu coronavirusul

Consilierii județeni din Timiș au aprobat alocarea a peste 400.000 lei pentru contractarea de servicii de cazare și masă pentru cadrele medicale de la Spitalul Județean Timișoara care vor trata pacienți cu coronavirus. Maternitatea Bega (aflată sub umbrela Spitalului Județean Timișoara) internează, de câteva zile, doar pacienți cu coronavirus. În ședința extraordinară de vineri, consilierii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cazare și hrană pentru medici și asistente din Timiș care sunt „pe front”, în lupta cu coronavirusul
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Mima Giuchici cu Belodedici

„Mima” şi „Miro” Giuchici, infectaţi cu coronavirus. Nenorocirea vine de la un loc plin de cazuri: Sacoşu Turcesc

Legenda fotbalului timişorean Miroslav „Mima” Giuchici, dar şi fiul său „Miro”, împreună cu alţi membri ai familiei sunt infectaţi cu coronavirus şi se află în Spitalul “Victor Babeş”. Cei doi foşti fotbalişti se află în spital de la începutul acestei săptămâni. Soţia lui Miroslav Giuchici jr., fost jucător la UMT, Gloria sau Steaua, lucrează la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Mima” şi  „Miro” Giuchici, infectaţi cu coronavirus. Nenorocirea vine de la un loc plin de cazuri: Sacoşu Turcesc
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Timişul are aproape 25.000 de angajaţi în şomaj tehnic sau în concediu fără plată

Forţa de muncă din Timiş este puternic afectată de problema pandemiei de coronavirus. Numărul oamenilor care în această perioadă nu merg, oficial, la locurile de muncă se apropie de 25.000, la care se adaugă cei care prestează în sistem telemuncă. Inspectorii ITM Timiş verifică respectarea regulilor pentru mii de firme. Pandemia de coronavirus a schimbat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul are aproape 25.000 de angajaţi în şomaj tehnic sau în concediu fără plată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Lupta cu coronavirusul, ultimul asediu, se dă în secțiile de Terapie Intensivă. Acolo vin cazurile grave, iar pacienții au nevoie de ventilație mecanică. Consiliul Judeean Timiș a alocat bani pentru achiziționarea a 75 de ventilatoare mecanice pentru Spitalul Județean. În ședința extraordinară de vineri, consilierii județeni din Timiș au alocat un milion de lei Spitalului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 75 de ventilatoare mecanice vor fi cumpărate cu un milion de lei de CJ Timiș pentru Spitalul Județean
Consilierii județeni din Timiș au aprobat alocarea a peste 400.000 lei pentru contractarea de servicii de cazare și masă pentru cadrele medicale de la Spitalul Județean Timișoara care vor trata pacienți cu coronavirus. Maternitatea Bega (aflată sub umbrela Spitalului Județean Timișoara) internează, de câteva zile, doar pacienți cu coronavirus. În ședința extraordinară de vineri, consilierii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cazare și hrană pentru medici și asistente din Timiș care sunt „pe front”, în lupta cu coronavirusul
Situaţiile de criză duc la soluţii pe măsură. Astfel, cei care deţin imprimante 3D au la dispoziţie proiectul unei măşti care să poată fi printată, proiectul fiind realizat de un timişorean. Un timişorean, Radu Motişan, a proiectat o mască care se poate printa cu o imprimantă de tip 3D, o soluţie folosită tot mai des...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un timişorean a proiectat o mască printabilă cu imprimante 3D. Designul este disponibil gratuit, tuturor
Zilele trecute au venit pe lume doi bebeluși, iar mamele lor au coronavirus. Ambele mame și bebelușii lor au fost internați la Maternitatea Bega, care tratează doar cazuri COVID-19. Veștile sunt bune… Ambii bebeluși au fost testați, iar rezultatul este negativ la coronavirus. Urmează ca aceste teste să fie repetate pentru ca doctorii să se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Teste negative la COVID-19 pentru cei doi bebeluși de la Maternitatea Bega, deși mamele au rezultate pozitive
Există multe întrebări pentru lămurirea unor situații legate de măsurile luate prin Ordonanțele Militare emise până în prezent. Grupul de Comunicare Strategică a realizat un material prin care vă oferă răspunsuri pe timpul pandemiei de coronavirus în legătură cu cele mai frecvente întrebări, mai ales în ceea ce privește circulația pe timpul stării de urgență....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întrebări și răspunsuri esenţiale pe timp de coronavirus: unde vă puteți face cumpărăturile sau cum să scoateţi câinii la plimbare
În premieră pentru zona de vest a României, Clinicile Medici’s Timișoara lansează reprezentanța Telemediq și deschid clinica digitală ”Medici’s Online”, cu acces la platforma de monitorizare și servicii medicale la distanță pentru pacienții cu probleme cardiace, respiratorii, diabet sau obezitate. Serviciile se adresează, în special (dar nu numai), pacienților din județele Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Servicii medicale la distanță, cu ”Medici’s Online”
Legenda fotbalului timişorean Miroslav „Mima” Giuchici, dar şi fiul său „Miro”, împreună cu alţi membri ai familiei sunt infectaţi cu coronavirus şi se află în Spitalul “Victor Babeş”. Cei doi foşti fotbalişti se află în spital de la începutul acestei săptămâni. Soţia lui Miroslav Giuchici jr., fost jucător la UMT, Gloria sau Steaua, lucrează la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Mima” şi  „Miro” Giuchici, infectaţi cu coronavirus. Nenorocirea vine de la un loc plin de cazuri: Sacoşu Turcesc
Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, transmite că instituția pe care o conduce cumpără kituri de testare COVID-19 pentru spitalul din Lugoj, locul unde sunt cadre medicale infectate cu coronavirus. Aici va ajunge și un aparat de testare. Practic, la spitalul din Lugoj ar putea începe la finalul săptămânii viitoare prelucrarea de teste de COVID-19....
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș cumpără kituri de testare COVID-19 pentru spitalul din Lugoj. În curând ar putea începe testarea
Top