Deținuții din penitenciarele din zona de vest a țării vor avea parte de o nouă șansă la educație. Totul se datorează unui program care va perfecționa educatori care vor ajunge în centrele de detenție. Proiectul are și parteneri europeni, inclusiv din Marea Britanie. Unul dintre cei implicați în proiect este Garry, un profesor englez, fost deținut.
Proiectul „Educația în sistemul penitenciar” se adresează persoanelor care doresc să devină educatori sau sunt deja educatori în centre de reabilitare, dar vor să se perfecționeze. În programul susținut de Centrul pentru Promovare Învățării Permanente sunt implicați parteneri din Marea Britanie, Finlanda, Malta, Portugalia și Slovenia, care vor pune la cale o platformă online care va putea fi accesată de cei interesați. Aici vor exista diferite module care pot fi aplicate cu deținuții, cursuri pentru aceștia și sisteme pentru educarea lor. Cei care doresc să aibă acces la site trebuie să trimită un e-mail aici contact@cpip.ro, urmând să primească toate informațiile necesare. Ce pot învăța persoanele din penitenciare? „Se fac diferite activități educaționale, în funcție de ce oferă penitenciarul. Pentru cei care nu știu să scrie și să citească, se începe de aici. Pentru cei care au mai beneficiat de educație se continuă studiile din punctul în care au rămas. Se pune accent și pe educațional. Se lucrează la păstrarea contactului cu realitatea, se discută, se oferă sprijin”, a explicat Daiana Huber.
În proiect este implicat și unul dintre fondatorii „User Voice”, din Marea Britanie. Este vorba despre o organizație deschisă de foști deținuți, care oferă servicii de educație și susținere a celor care încă se află în închisorile engleze. Garry Henry se află printre cei care au pus bazele „User Voice”, fiind la rândul său fost deținut. Englezul are 42 de ani, este din Birmingham și este profesor. A fost condamnat la șase ani de închisoare, din care a făcut jumătate. Garry a ajuns după gratii după ce a fost implicat într-o altercație într-un club. El spune că a vrut să sară în ajutorul unui prieten atacat de un grup de șase persoane. Unul dintre atacatori a fost rănit grav, iar Garry a fost învinuit pentru cele întâmplate. După gratii, el și-a dat seama că deținuții au nevoie de mult ajutor ca să poată duce o viață normală atunci când ies din închisoare. „Mi-a fost frică atunci când am ajuns în închisoare. Erau acele frici pe care ți le bagă în cap media. Mi-a fost frică de bătaie, de abuzurile sexuale, de mâncare, mi-a fost frică de faptul că poate nu o să mai ies. Unele dintre ele au rămas cu mine tot timpul cât am stat acolo. (…) Când am fost închis m-am apucat să fac un master în Studii Sociale și Multiculturalitate, așa că am avut un profesor care a venit în fiecare în penitenciar ca să facem cursuri. Și eu la rândul meu predam, învățând deținuți să scrie și să citească. (…) Mi-am dat seama că ajutând deținuți îmi folosesc timpul într-un mod foarte bun. Mi-am dat seama că am anumite abilități pe care le pot împărtăși cu alții (…) E foarte frustrant pentru ei uneori, atunci când în unele zile își amintesc tot ce au învățat, iar în alte zile nu mai știu nimic. (…) Organizația la care lucrez încearcă să le dea o voce celor care sunt închiși sau a fost închiși. Dorim ca doleanțele lor să fie auzite de cei care iau decizii”, a explicat Garry.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…