Categories: Cronică de film

Batman v Superman: Dawn of Justice (cronică de film)

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
Regizor: Zack Snyde
Actori: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Gal Gadot

Atât Batman cât și Superman, reprezintă doi eroi inconfundabili. Îndrăgiți deopotrivă de copii, adolescenți și adulți, aventurile lor au fost urmărite de multe generații, la început doar în benzi desenate, apoi în filme de animație, filme de lung metraj, seriale și, în prezent, în megaproducții cu impact internațional. Și dacă la început cei doi supereroi au avut parte de aventuri solitare, ulterior au fost integrați într-o echipă împreună cu alți supereroi (megaoameni) numită Liga Justiției. Această ligă, binecunoscută de fanii benzilor desenate și a serialelor de animație, va deveni cunoscută și cinefililor. Iar primul film din seria așteptată este este Batman v Superman: Dawn of Justice, momentul în care cei doi se cunosc, se urăsc, pentru a pune în final bazele unei prietenii de lungă durată.

Revenind la film, trebuie remarcat că universurile celor doi se intersectează parțial, rămânând, mai ales în partea lui Batman, multe locuri neacoperite. Și de aici problemele. Dacă Superman vine cu toate personajele, locurile și caracterul binecunoscute, cum ar fi: mama sa, amintirea tatălui, prietena Lois Lane, locul de muncă și inamicii din filmele anterioare, Batman suferă schimbări aproape de neacceptat pentru mulți fani. Diferența de abordare ține de trecutul imediat al filmelor cu Cavalerul Negru și de viitorul său în Liga Justiției, unde provocările vin din spațiu și nu din partea unor mafioți de cartier, iar colegii săi de echipă vor fi supraoameni și nu comisari sau procuratori. Cu alte cuvinte Batman, un om obișnuit va face echipă cu un extraterestru și oameni cu supraputeri. Comparație îl dezavantajează, dar, în același timp, îl face și cel mai iubit și apreciat justițiar.

Până acum, filmele cu Batman se împărțeau în două părți: înainte de trilogia lui Christopher Nolan și trilogia în sine. Cele trei filme în care Cavalerul Negru a fost magistral interpretat de Christian Bale a devenit un reper important, nu doar pentru universul Batman, nu doar pentru producătorul DC Comics ci chiar pentru ideea de supererou uman. Pentru că, așa cum deja am spus mai devreme, supereroii promovați atât de DC cât și de Marvel sunt, fie extratereștrii, fie superoamenii cu puteri anormale și mai puțin oamenii obișnuiți. Schimbarea de optică între aceste două părți a fost dată de abordarea diferită a lui Frank Miller, care în 1986 a scos patru albume de benzi desenate numite The Dark Knight Returns, în care Batman capătă profunzime, atmosfera devine tot mai întunecată și mai coruptă. Gotham City va reprezenta de aici înainte esența metropolei decadente și putrede, personajele negative devin emblematice și de neuitat, dar, în același timp, personajele pozitive primesc și ele o doză masivă de negru. Să ne aducem aminte de procurorul Harvey Dent, cel corupt de Joker în The Dark Knight. Amintirile acestor aventuri se regăsesc și în Batman v Superman, ascunse în vorbe ce par aruncate fără scop: „Twenty years in Gotham. How many good guys are left? How many stay that way?”. Această vorbă face legătura între vechile lui dezamăgiri și frica de o nouă dezamăgire față de Superman. Pentru că deși îi înțelege dorința de a face bine, de a salva oamenii și chiar umanitatea, este teribil de speriat de posibila cădere a extraterestrului și pagubele imense pe care acesta le poate face. Niciunde în film această groază nu se vede mai bine ca în coșmarul cu Gothamul distrus, în care Batman este atacat de nenumărați soldați având embleme cu Superman și în care alți soldați vin din cer ca niște lilieci uriași. Trădat de oameni și trădat de cei a căror simbol îl poartă Batman suferă o de o fixație bolnăvicioasă de a-l distruge pe Superman.

Pe de altă parte Superman, vede lucrurile mai simplu. Pentru el Batman este un individ certat cu legea și cu bunele maniere. Un individ mai degrabă mânat de insticte egoiste decât de puternice sentimente umane, așa cum consideră S. că trebuie să fie un adevărat erou. Conflictul dintre cei doi este înlesnit de maleficul Lex Luthor, fiul vechiului său inamic Lex Luthor, care țese o plasă de intrigi cu scopul final de a-l elimina cel puțin pe Superman, dacă nu chiar pe amândoi.

O apariție deosebită, și nu mă refer doar la costumația sa, un pic cam deplasată, este Wonder Woman, interpretată de Gal Gadot. Actrița a mai fost remarcată în seria Fast & Furious, dar cred că de aici începe urcușul ei spre statutul de vedetă. Deja rulează în cinemauri trailere la filmul Criminal, dar, fără nicio îndoială, cel mai așteptat film al ei este Wonder Woman (2017).

Câteva cuvinte despre coloana sonoră. De departe mai slabă decât cea din trilogia lui Nolan, reușește chiar să enerveze de câteva ori. Ca un exemplu edificator: scena în care Lex Luthor intră în nava extraterestră este perturbată de o muzică nepotrivită. Tema revine și în alte momente, la fel de nereușit. Nu înțeleg de ce s-a renunțat la tema din trilogie, era perfectă, da, apare în câteva momente, dar insuficient. Valsul lui Shostakovich, din scena petrecută în muzeu, și extraordinară bucata muzicală din scena care o introduce pe WW, nu salvează mediocritatea coloanei sonore.

Batman v Superman: Dawn of Justice este un nou început pentru Superman și, mai ales, pentru Batman. Primele impresii, în majoritatea lor, sunt negative, dar asta și pentru că există un resentiment din partea fanilor față de schimbarea actorului principal. Totuși, Ben Affleck a fost peste așteptări și sper să nu fie deziluzionat de primirea rece a fanilor. În următorii ani vom avea mai multe filme din seria Justice League și, din ce scrie presa, un nou film cu Batman, tot cu Ben Affleck în rolul principal. Mă bucur că DC Comics a luat taurul de coarne și a pornit să mai erodeze un pic din actuala supremație a celor de la Marvel. Lupta între cele două mari case de producție se dă atât pe tărâmul lung metrajelor, cât și a serialelor și a animațiilor. Sper ca din această încleștare să avem noi de câștigat: filme bune și divertisment de calitate.

Share
Published by
Daniel Timariu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

10 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

11 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

12 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

14 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

14 ore ago