Unde merg 1,07 milioane de euro si de ce n-ajunge un singur ziar care sa laude realizarile CJ Timis!

1.07 milioane de euro, pentru exact 478 acțiuni culturale. Asta au aprobat, în ultimul plen, consilierii județeni. Pe ce se duc banii? Pe zilele comunelor, pe nou-înființatele săptămâni culturale, pe festivaluri și concerte, dar și pe manifestări al căror public probabil că va putea fi numărat pe degete. Aleșilor nu le ajunge revista instituției, așa că vor finanța și o altă publicație care să le laude… profesionalismul!

În plenul din 30 martie a fost votată agenda principalelor manifestări culturale pentru care Consiliul Județean Timiș va oferi bani în 2015. Sunt fix 478 de acțiuni finanțate, jumătate din cele aprobate în 2015. Sunt alocați câte 10.000 de lei pentru zilele orașelor Buziaș și Făget, respectiv zilele comunelor Ciacova, Biled, Nițchidorf, Periam, Tomnatic, Iecea Mare și Gavojdia. Comunele Dudeștii Vechi și Gottlob, unde are loc și Festivalul Lubeniței, vor primi doar câte 5.000 de lei, pentru manifestări similare. În acest an, Timișul pare străbătut de un intens fior cultural, astfel că au apărut „săptămâni culturale” în mai multe localități, care vor primi tot câte 10.000 de lei. Este vorba despre Deta, Birda, Curtea, Denta, Dumbrava, Livezile și Pietroasa.

Consilierii județeni au aprobat bani și pentru manifestări precum: Istoria altfel – Școala peregrinilor – 40.000 lei, Zilele Lacului Surduc – 40.000 lei, Miting aviatic Timișoara Airshow – 60.000 lei, Tradiții și modernism: povești urbane ale Timișoarei – 10.000 lei sau Ziua Internațională a Iei Românești – 15.000 lei. Revolution Festival va primi 500.000 lei, față de 360.000 anul trecut. Festivalul Plai primește 70.000 de lei, cu 20.000 mai mult decât în 2015, iar Gărâna Jazz Festival, ajuns la ediția cu numărul 20, are alocată suma de 70.000 lei, față de 30.000, anul trecut. Pentru concertul din Peștera Românești sunt puși deoparte 20.000 lei. Alte festivaluri finanțate de la bugetul județului sunt Festivalul Sabotage – 70.000 lei, Timișoara Underground – 40.000 lei, Unplugged Festival – 90.000 lei și StudentFest 25 – 70.000. Aleșii județeni sunt, aparent, pasionați de vânătoare, pentru că au alocat 50.000 lei pentru Festivalul Vânătorilor Timișeni și încă 20.000 lei pentru Expovenatoria, ambele organizate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. Încă 40.000 lei vor merge către – presupunem – un simpozion denumit pompos „Consum cultural în județul Timiș. Identificare de patternuri culturale prin tehnici de Data Miting”. Pentru „Alcătuirea Dicționarului Vorbirii Bănățene” sunt alocați 25.000 lei, iar pentru… „Reconstituirea asediului Cetății Timișoarei de către turci”, încă 40.000 lei.

Se întoarce în forță o altă abonată la banii publici. Este vorba despre Fundația Popa’s, care anul trecut primea 75.000 lei pentru realizarea unei monografii. În 2016, tot pentru „Monografii Popa’s”, suma alocată este de 95.000 lei. Lipsesc din agenda culturală manifestări precum „Ziua lui Mihail Sadoveanu la Biled” sau „Poezia de dragoste, Veronica Micle, la Șag”. Totuși, Sărbătoarea matematicii varieșene se întoarce și primește 1.500 de lei, față de 1.100 anul trecut, însă banii provin, poate, de la… Ziua bazaltului la Șanovița, care în 2016 va avea alocată doar suma de 1.000 lei, raportat la 1.500, la ediția trecută! Pe ce mai aruncă banii CJ Timiș? De exemplu, pe un congres internațional de istorie a presei, organizat de Societatea Enciclopedică a Banatului, care va primi 8.000 lei. Sau pentru „editarea revistei on-line Pagini de Cultură”, a Asociației Global Forum Center, căreia îi va reveni suma de 10.000 lei. Este vorba, pur și simplu, despre o pagină de internet care postează comunicate de presă din sfera culturală… Dar nu e tot! Deși CJ Timiș are propria publicație, se pare că liderilor județeni nu le ajung laudele publicate în paginile acesteia. Probabil acesta este motivul pentru care vor aloca nu mai puțin de 30.000 lei pentru „editarea și tipărirea revistei «Consiliul Județean Timiș – Proiecte, administrație, profesionalism»”, de care se va ocupa Uniunea Europeană Banat din România!

„Nu stăm chiar cum mi-aș fi dorit, dar stăm destul de bine cu agenda culturală. Am ajuns la sub 500 de acțiuni, de la 4.700 în 2012. Suntem pe drumul cel bun. Partea frumoasă a lucrurilor este că mulți bani merg către acțiuni organizate de ONG-uri și asociații, deci de mediul privat, așa cum am văzut au cerut, în general, oamenii de cultură. Dacă suntem sănătoși, în viitor, cred că ar trebui să dăm întreaga sumă către astfel de ONG-uri și asociații și chiar ei să-și facă propria selecție. În prima fază, ar trebui să atragem în acea comisie de selecție a proiectelor cât mai mulți membri din acest mediu asociativ. În general, am picat de acord ca zilele comunelor să le finanțăm la modul mai consistent, și nu în funcție de culoarea politică. Mai sunt inadvertențe, ca peste tot”, a spus, pentru deBanat.ro, consilierul județean Adrian Negoiță (PSD), șeful Comisiei de cultură. În cifre, s-au solicitat bani pentru 1.043 de acțiuni, cu o sumă totală de 11,75 milioane de lei. Au fost aprobate la finanțare 478 acțiuni, suma alocată fiind de 4,8 milioane lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

12 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

13 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

15 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

17 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

17 ore ago