Se știe, dorind să arate că e un partid curat, frumos, sănătos cum n-au mai existat altele în România, PNL are un set de criterii de integritate. Sunt zece la număr, precum legile lui Moise, și trebuie respectate de toți candidații PNL la alegerile locale și parlamentare. Aceste criterii se referă de la aspecte care țin de lustrație până la nepotism și de la contracte cu statul la probleme penale. Unii liberali spun că sunt cam dure, alții, că sunt corecte. Cert este că mulți potențiali candidați au fost dați la o parte din cauza lor. Iar alții încearcă să le fenteze. Cazul care ne este cel mai la îndemână este cel al lui Alin Popoviciu. Cel care, printr-o lovitură de forță dată cu ajutorul unor primari, dar și prin jocuri făcute pe sub masă a fost desemnat pe locul I al listei de candidați PNL la Consiliul Județean Timiș.
S-a vorbit până acum că Popoviciu n-are susținerea primarilor importanți din județ, a Organizației de Tineret etc. Că Dan Popa l-ar vrea cu o jumătate de gură, iar Nicolae Robu preferă să nu se bage. Ulterior discuția s-a purtat dacă are susținere la București pentru a fi validat candidatul PNL la șefia CJT. Că Blaga l-ar vrea, iar Gorghiu nu. S-a discutat puțin și de problemele penale care i-ar stopa candidatura pe motiv de criterii de integritate. Dar Popoviciu le-a spus colegilor că n-are probleme și aceștia l-au crezut. Ori s-au făcut că-l cred. Ba, am auzit și liberali întrebând unde pot căuta să vadă dacă Popoviciu are probleme sau nu.
În epoca Internetului nici măcar nu mai trebuie să mergi să cauți prin arhive, pe la parchete, judecătorii etc. E foarte simplu, cauți pe Google. Și ce vedem? Întâi să amintim criteriul de integritate referitor la chestiunile penale: 10. c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. E destul de clar nu? Intrăm acum pe site-ul DNA și ce vedem într-un comunicat de presă din data de 30 mai 2014. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus:
1. efectuarea urmăririi penale față de: POPOVICIU ALIN AUGUSTIN FLORIN, deputat în Parlamentul României și OSTAFICIUC CONSTANTIN, la data faptelor, președinte al Consiliului Județean Timiș, administratori în fapt ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu”. Pare clar, nu? Pe ce se bazează Popoviciu când spune că a scăpat de acest dosar? Pe un comunicat dat de același DNA, pe data de 22 decembrie 2015, unde însă nu se spune absolut nimic despre ieșirea sa de sub urmărire penală, ci cu totul altceva. „Față de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor, iar față de suspectul Penescu Tiberiu George au dispus clasarea”, se arată în comunicat. După cum se vede există o clasare, dar nu pe numele lui Popoviciu. Mai mult, în acest cominicat al DNA se mai arată: „Concret, suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului”.
Dacă totuși Popoviciu are la mână o hârtie care spune altceva, ar trebui s-o arate. Dar e destul de evident că n-o are. Cele două comunicate ale DNA nu sunt însp totul. Numele lui Popoviciu apare și pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție. E drept, numai o dată, dar în defavoarea lui Popoviciu, înalta instanță respingând printr-o sentință cererea lui de ridicare a sechestrului din dosarul instrumentat de DNA: „Respinge, ca nefondată, contestația formulată de inculpatul Popoviciu Alin Augustin Florin împotriva ordonanţei nr.81/P/2011 din 31 octombrie 2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara şi a procesului verbal de aplicare a sechestrului încheiat în acelaşi dosar la data de 3.11.2014. Obligă inculpatul la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 50 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”. Nu este altă decizie privind acceptarea cererii lui, de unde e de bun simț să înțelegi că are sechestru pe avere. Un om care n-are dosar penal poate să aibă sechestru pe avere? Așdar lucrurile sunt extrem de clare. Și pentru un inginer ca Vasile Blaga, dar mai ales pentru un jurist ca Alina Gorghiu. Întrebarea e numai dacă PNL se șterge la fund în cazul lui Popoviciu cu criteriile sale de integritate. O să aflăm marți, când se va încerca din nou validarea sa ca și candidat PNL la șefia CJT.
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…