Liceul Pedagogic Timișoara are, din acest an, criterii specifice pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Concret, copiii ai căror rude au legături cu instituția… au trecere. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-ar fi sesizat în acest caz. Pe de altă parte, conducerea ISJ Timiș spune că orice criterii impuse pot dezavantaja anumite persoane.
Liceul Pedagogic din Timișoara a stabilit anumite criterii pentru selectarea elevilor care vor fi înscriși în clasa pregătitoare, asta după ce unitatea de învățământ nu mai aparține de vreo circumscripție. Au prioritate copiii ai căror părinți sau bunici sunt dascăli în instituție, cei ai căror părinți sau bunici sunt angajați în școală, micuții ai căror frați sunt elevi aici sau copii ai căror părinți sau bunici au absolvit Liceul Pedagogic. Conform portalului Euractiv, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz. Inspectorul școlar general Aura Danielescu susține însă că nu există o înștiințare oficială.
„Până acest moment nu avem un punct de vedere din partea CNCD. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom răspunde. Noi (n.r.- reprezentanții ISJ Timiș) venim de la Liceul Pedagogic și lucrurile nu stau chiar așa. Vorbim despre niște criterii de departajare care, până la urmă, asta au ca rol… să facă o selecție. Nu se spune niciunde că doar acei copii pot să se înscrie la Pedagogic, se poate înscrie oricine. Există patru criterii: este vorba despre copiii au frați în unitate, este vorba despre copii sau nepoți ai cadrelor didactice, copii sau nepoți ai angajaților din unitate și este vorba despre copiii sau nepoții celor care au absolvit cel puțin două nivele educaționale la această școală. Aceste criterii se folosesc peste tot în țară și se folosesc de ani (…) Orice criteriu este pus pentru a face o departajare și, în mod evident, poate fi considerat discriminatoriu, în funcție din care parte îl privești. (…) Culmea este că nici nu s-au înscris foarte mulți copii. Există 60 de cereri până în momentul acesta, din care 40 pot să fie ocupate de copii care nu îndeplinesc niciunul dintre acele criterii”, a declarat, pentru deBanat.ro, Aura Danielescu.
Inspectorul școlar general susține că problemele sunt mult mai mari la alte școli. „Nu se uită nimeni că avem cu 100 de copii în plus înscriși la «Moisil». Până la urmă, și circumscripția școlară putea să fie un criteriu discriminator. Eu, care vin de la Mașloc, nu puteam să-mi înscriu copilul la Pedagogic, pentru că nu aparțineam de circumscripția respectivă, chiar dacă în familie există o tradiție de dascăli, copilul avea în sânge profesia de dascăl, și nu s-ar fi putut, pentru că nu aparțin de acea circumscripție. Deci putem spune că pe mine acel criteriu mă dezavantaja”, a conchis Danielescu.
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…
Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș.…
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat…