Categories: Sănătate

Parintii reclama, scoala nu confirma: cazuri de scarlatina in Giroc

Scandalul cazurilor de scarlatină de la școala din Giroc e departe de a se fi stins. De la finele anului trecut, unii părinți susțin că în școli nu se face dezinfecție, iar copiii nu sunt controlați, în timp ce Direcția de Sănătate Publică spune că nu există oficial nicio îmbolnăvire. La Inspectoratul Școlar Timiș au ajuns doar rapoarte legate de purtători sănătoși ai streptococului.

Mai mulți părinți din Giroc se plâng încă de la finele anului trecut că în școală sunt cazuri de scarlatină, dar că nimeni nu-i ia în seamă. Acum, oamenii au ajuns la capătul puterilor și vor să facă o petiție pe care s-o depună la Direcția de Sănătate Publică. „În decembrie, copilul meu a fost diagnosticat cu scarlatină, atunci slab pozitiv. Acum, am ajuns cu el la Boli Infecțioase. În școală sunt copii purtători de streptococ betahemolitic de tip A. Sunt vreo 10 care fac tratament cu antibiotic, fie purtători, fie diagnosticați cu scarlatină. Trebuie să se facă ceva, să fie controlați copiii… Să vină cei de la DSP, să ia probe”, spune unul dintre părinți. „Eu știu patru cazuri. În decembrie au apărut problemele. S-a făcut o singură dată dezinfecție, dar la ce bun, dacă nu au fost obligați toții copiii să-și facă exudatul faringian?”, ne-a relatat un alt părinte.

La Direcția de Sănătate Publică Timiș nu se cunoaște niciun caz de scarlatină. „Nu ni s-a raportat niciun caz de scarlatină confirmată, nici în Giroc, nici în Chișoda”, spune Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al DSP. „Sunt patru copii cu streptococ la Giroc, iar alți șase copii nu frecventează cursurile. La Chișoda sunt două cazuri de scarlatină cu tratament antibiotic. Directorii au luat măsuri la nivelul școlii”, susține, la rândul ei, inspectorul școlar general adjunct Mihaela Petrov. Conform medicilor, purtătorii de streptococ pot transmite bacteria mai departe, dacă nu sunt tratați. Strepotococul betahemolitic de tip A este o bacterie care poate sta la nivelul faringelui, fără să dea niciun simptom. Dacă imunitatea purtătorului este foarte scăzută, apare scarlatina, care se manifestă cu febră ridicată, așa-numita limbă zmeurie și cu o erupție la nivelul feței și al toracelui. Purtătorii de streptococ trebuie tratați cu antibiotice.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

2 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

2 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

3 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

4 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

4 ore ago

Lipsa de experiență a unui tânăr șofer a provocat un accident grav între Timișoara și Lugoj

Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…

5 ore ago