Piata Sf. Gheorghe devine… rosie! Saptamana viitoare va fi mutata statuia / FOTO

În Piața Sfântul Gheorghe, singura din cele patru cuprinse în proiectul de reabilitare a zonei Cetate care încă nu e gata, lucrările au intrat într-o nouă fază. A început pavarea cu caramidă roșie și se fac pregătiri pentru mutarea statuii. O parte din vestigiile descoperite aici au fost desfăcute ca la puzzle, tratate cu materiale speciale și apoi reasamblate.

În Piața Sf. Gheorghe, arheologii au descoperit mai multe case semiîngropate, dar și locuințe de suprafață. Cele mai vechi erau din secolul al XV-lea, iar primele case din cărămidă erau de la finele secolului al XVIII-lea. Surpriza a fost descoperirea celor două apeducte, dar nu pot fi omise biserica iezuită, moscheea sau cimitirul. Proiectul inițial a avut nevoie, în aceste condiții, de unele ajustări. „S-au descoperit zidurile bisericii, alături de ele ziduri care făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii, moscheea, dar și o serie de alte edificii din perioada medievală, construcții de lemn și un cimitir”, spunea, în februarie 2014, arhitectul Radu Mihăilescu. În urma discuțiilor cu arheologii și reprezentanții primăriei s-a decis că noua amenajare a pieței va include doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele vechii moschei. De asemenea, în zona bisericii ar urma să fie reamplasată și statuia Sfântului Gheorghe.

Lucrările au înaintat însă foarte greu, astfel că piața, reproiectată sub forma unui amfiteatru, este singura în care, în acest moment, încă mai este mult de lucru. Zidurile bisericii rămase in situ au fost impermeabilizate, iar fragmentele de zid ale moscheii au fost desfăcute și refăcute, dar pe o fundație de beton. „S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, explica arhitectul Mihăilescu. În ultimele zile, muncitorii au trecut la o nouă etapă. „Mai sunt de executat finisajele la gradene și la treptele de coborâre către amfiteatru, dar și placarea suprafeței amfiteatrului, unde va fi folosită cărămidă clincherizată. Vor fi amenajate, de asemenea, zonele verzi”, a spus, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Mai există o operațiune delicată, care se anunță spectaculoasă: mutarea statuii Sf. Gheorghe. „Se demolează postamentul de beton al statuii, soclul rămâne același. Termenul de mutare pentru statuie este 15 martie”, mai spune Diaconu. Piața trebuie finalizată integral cel târziu până la 30 iunie. Proiectul de reabilitare a zonei Cetate a demarat în toamna lui 2013 și a cuprins patru piețe publice: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului), și zece străzi: Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada fără nume, General Praporgescu, Enrico Caruso, Eugeniu de Savoya. Valoarea totală a proiectului este de 65,5 milioane de lei. Cei mai mulți bani, adică 42 de milioane de lei, vin de la Uniunea Europeană.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

6 ore ago