În Piața Sfântul Gheorghe, singura din cele patru cuprinse în proiectul de reabilitare a zonei Cetate care încă nu e gata, lucrările au intrat într-o nouă fază. A început pavarea cu caramidă roșie și se fac pregătiri pentru mutarea statuii. O parte din vestigiile descoperite aici au fost desfăcute ca la puzzle, tratate cu materiale speciale și apoi reasamblate.
În Piața Sf. Gheorghe, arheologii au descoperit mai multe case semiîngropate, dar și locuințe de suprafață. Cele mai vechi erau din secolul al XV-lea, iar primele case din cărămidă erau de la finele secolului al XVIII-lea. Surpriza a fost descoperirea celor două apeducte, dar nu pot fi omise biserica iezuită, moscheea sau cimitirul. Proiectul inițial a avut nevoie, în aceste condiții, de unele ajustări. „S-au descoperit zidurile bisericii, alături de ele ziduri care făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii, moscheea, dar și o serie de alte edificii din perioada medievală, construcții de lemn și un cimitir”, spunea, în februarie 2014, arhitectul Radu Mihăilescu. În urma discuțiilor cu arheologii și reprezentanții primăriei s-a decis că noua amenajare a pieței va include doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele vechii moschei. De asemenea, în zona bisericii ar urma să fie reamplasată și statuia Sfântului Gheorghe.
Lucrările au înaintat însă foarte greu, astfel că piața, reproiectată sub forma unui amfiteatru, este singura în care, în acest moment, încă mai este mult de lucru. Zidurile bisericii rămase in situ au fost impermeabilizate, iar fragmentele de zid ale moscheii au fost desfăcute și refăcute, dar pe o fundație de beton. „S-ar surpa dacă s-ar lăsa așa. Este un proces de restaurare și conservare, se ia cărămidă cu cărămidă”, explica arhitectul Mihăilescu. În ultimele zile, muncitorii au trecut la o nouă etapă. „Mai sunt de executat finisajele la gradene și la treptele de coborâre către amfiteatru, dar și placarea suprafeței amfiteatrului, unde va fi folosită cărămidă clincherizată. Vor fi amenajate, de asemenea, zonele verzi”, a spus, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Mai există o operațiune delicată, care se anunță spectaculoasă: mutarea statuii Sf. Gheorghe. „Se demolează postamentul de beton al statuii, soclul rămâne același. Termenul de mutare pentru statuie este 15 martie”, mai spune Diaconu. Piața trebuie finalizată integral cel târziu până la 30 iunie. Proiectul de reabilitare a zonei Cetate a demarat în toamna lui 2013 și a cuprins patru piețe publice: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului), și zece străzi: Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada fără nume, General Praporgescu, Enrico Caruso, Eugeniu de Savoya. Valoarea totală a proiectului este de 65,5 milioane de lei. Cei mai mulți bani, adică 42 de milioane de lei, vin de la Uniunea Europeană.
Invalid Displayed Gallery
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…