Chiriașii din blocurile ANL care nu și-au putut cumpăra locuințele se pregătesc să dea în judecată Primăria Timișoara. Una dintre ei a și făcut-o deja, iar peste două zile are primul termen la tribunal. Între timp, primarul Nicolae Robu spune că în două luni sigur va putea începe procedura de vânzare.
Ultimele 80 de apartamente în regim de închiriere construite, la Timișoara, prin ANL, au fost date în folosință în 2009. Blocurile B8-B12 au fost ridicate însă fără autorizație de construcție, în „oglindă” cu blocurile B1-B7, și nu au putut fi intabulate. Primăria a început foarte târziu demersurile pentru obținerea autorizațiilor de construire, iar cele pentru intabulare s-au făcut abia la finele anului 2015. Chiriașii nu și-au putut cumpăra până acum apartamentele și au ajuns să plătească, lunar, cam o treime din venituri pe chirie și întreținere. Oamenii au trimis o petiție către primarul Nicolae Robu, consilierii locali și parlamentarii de Timiș, cerând rezolvarea situației, iar joi, 18 martie, vor ieși în stradă, la un protest inedit, chiar lângă blocurile cu probleme.
Primarul Timișoarei spune totuși că situația e pe cale să se rezolve. „Probabil că mai trebuie vreo două luni până se termină toate acțiunile birocratice necesare pentru a se ajunge la intabulare încât să poată fi vândute. Nu a fost contract cu firmă de evaluare, nu s-a putut finaliza, cred că era contract când s-au făcut măsurătorile la ei, dar nu mai erau bani. A fost o încurcătură, nu există un raport de evaluare finalizat care să poată fi folosit. Nu este vorba despre reaua voință a cuiva din primărie (…) Cum o perioadă lungă de timp nu am avut astfel de servicii, nu am avut cu cine să facem evaluarea. Am dat dispoziții să se facă punctual un contract pentru a se rezolva această problemă, dar mi s-a spus că e ilegal (…) La Primăria Timișoara a fost din vremea domnului Ciuhandu, când construcția s-a făcut cu autorizație pe un singur bloc și, pe motiv că toate celelalte sunt identice, s-a trecut la construcție pe acea bază. Nu a fost corect, dar în atâția ani ar fi trebuit să se rezolve. În 2013 am adus aici conducerea ANL, cu juriști cu tot, și m-am lămurit că, de fapt, aveau dreptate cei de la București, nu aparatul primăriei, care susținea că în culpă sunt cei de la București. Atunci, am dat drumul operațiunilor care trebuiau făcute pentru a putea vinde locuințele. Din păcate, s-a putut face numai pentru un bloc”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul.
Dincolo de protestul de joi seară, chiriașii vor să dea în judecată Primăria. Una dintre ei a și făcut-o deja, astfel că vineri, 18 martie, va avea primul termen. Solicitările includ scăderea chiriei și anularea fișelor de calcul pentru chiria majorată, dar și restituirea, retroactiv, a diferenței dintre chiria majorată și chiria stabilită inițial prin contract pentru ultimii cinci ani de la încheiere. În plus, se cere obligarea primăriei la plata unor daune de 10 lei/zi, de la întocmirea unui act adițional prin care să se stabilească chiria în cuantum nemajorat, până la data la care imobilul va putea fi cumpărat. „Ei pot să dea primăria în judecată, ce pot să le fac? Dacă aș putea, evident că aș face să le poată cumpăra de mâine, dar nu pot”, a mai spus Robu.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…
Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…
USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…