Categories: Primăria Timişoara

Salvati strazile cu piatra cubica! Bombardati primaria cu scrisori!

Primăria Timișoara vrea să asfalteze 14 străzi pavate în prezent cu piatră cubică și caută firmă care să scoată dalele. Lucrarea va costa peste 14 milioane de lei, bani de la bugetul local. Unii timișoreni s-au mobilizat acum pe Facebook și vor să oprească acest demers, la șase luni de când consilierii locali au votat în favoarea lui. O inițiativă similară a fost respinsă însă în CL în decembrie 2015.

Dacă vreți ca piatra cubică să nu fie îndepărtată de pe mai multe străzi din Timișoara, pentru a face loc unui strat nou de asfalt, puteți trimite acum scrisori către primărie. Comunitatea „Salvați străzile pietruite” vă pune la dispoziție un formular pe care, după ce îl completați, îl puteți duce la Primăria Timișoara, camera 12, sau să-l postați aici. De asemenea, dacă susțineți această campanie, puteți folosi hashtagul ‪#‎strazipietruite, de fiecare dată când postați poze pe Instagram sau Facebook. Municipalitatea și-a anunțat însă intenția de a scoate piatra cubică de pe 14 străzi încă din toamna anului trecut, când consilierii locali au și votat un proiect pe această temă.

Conform referatului care a însoțit proiectul, „starea tehnică a acestor străzi este necorespunzătoare desfăşurării circulaţiei auto”, din cauza unor probleme precum „denivelări pronunţate ale suprafeţei de rulare, rotunjirea pavelelor prin uzură, pavele înfundate şi/sau sparte, suprafeţe şlefuite, care devin foarte lunecoase când cad precipitaţii (…), decolmatarea rosturilor”. În octombrie 2015, Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a depus o plângere prealabilă cerând anularea HCL 389/22.09.2015. „Zonele istorice pierd masiv din imagine odată cu înlocuirea pavimentului cu covor asfaltic (…) A decoperta străzile în cauză și a le lipsi de imaginea deja încetățenită a pavajului din piatră cubică reprezintă știrbirea identității istorice a zonei și implicit a orașului”, se preciza în plângere. Acesta a intrat în discuția consilierilor locali în luna decembrie 2015, dar aleșii au votat în favoarea menținerii HCL.

La începutul lunii martie, primarul Nicolae Robu a anunțat lansarea licitația care să desemneze firma care se va ocupa de scoaterea pietrei cubice. „Suntem în măsură să dăm drumul procedurii licitației pentru contractarea executantului lucrării de modernizare a străzilor din piatră cubică (…) Banii, 14,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, provin de la bugetul local, iar durata este estimată la nouă luni pentru toate cele 14 străzi”, spunea edilul. Conform acestuia, asfaltarea va aduce numai beneficii. „Este vorba despre străzi relativ apropiate de zona centrală a orașului, unde sunt denivelări cumplite, sunt gropi, unde trotuarele sunt impracticabile, la fel cum sunt în bună măsură și carosabilele. Nu este vorba despre o zonă monumentală așa cum este zona din centrul istoric al orașului (…) Nu se justifică păstrarea acestui mod de amenajare a carosabilului și a trotuarelor și, prin urmare, se trece la o modernizare a acestor străzi (…) Piatra cubică va fi păstrată, așa cum s-a întâmplat și cu cea scoasă în perioada administrațiilor anterioare, va fi folosită după necesități pe viitor”, a mai declarat Robu.

Străzile propuse în proiect
str. Argeş, delimitată de str. Mitropolit Varlaam şi str. Cluj
str. Dr. Ioan Mureşan, pe sectorul cuprins între str. Salcâmilor şi str. Drubeta
str. Ludwig von Beethoven, pe sectorul cuprins între bd. C.D. Loga şi bd. Mihai Eminescu
str. Mitropolit Varlaam, tronson cuprins între str. Aurel Cândea şi str. 1 Decembrie
str. Putna, delimitată de str. Ion Vidu şi str. Mitropolit Varlaam
str. Remus, delimitată de str. Braşov şi str. Romulus
str. Sfânta Rozalia, tronson cuprins între str. Remus şi bd. Mihai Viteazul
str. Sorin Titel, delimitată de bd. Victor Babeş şi str. Protopop Gh. Dragomir
str. Topliţa, delimitată de Calea Circumvalaţiunii şi str. Făgăraş
str. Virgil Madgearu, tronson cuprins între bd. Mihai Viteazul şi str. Filaret Barbu str. Bela Bartok, tronson cuprins între bd. Victor Babeş şi str. Argeş
str. Filaret Barbu, delimitată de str. Sfânta Rozalia şi str. Braşov
str. Arcidava, pe sectorul cuprins în jurul Parcului Arcidava, până în străzile Mureş şi Ulpia Traiana
str. Romulus, tronson cuprins între str. Gh. Doja şi str. Sfânta Rozalia.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

5 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

7 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

9 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

9 ore ago