Categories: Klaus Vaterland

Tupeu de PSD-isti. Nu suporta ziarul Scanteia decat daca e patronat de ei

Cred că niște sondaje de opinie din precampania alegerilor la Primăria Timișoara m-ar lămuri într-o chestiune. Este Nicolae Robu disperat de vreun scor strâns în lupta cu Florică Bârsășteanu (PSD), Marius Dugulescu (MP) și Adi Orza (freelancer), cum spun pesediștii, ori liberalul este doar disperat din cu totul alte motive, ba chiar chiar visează noapte cum vine lupul și o mănâncă pe Scufița Roșie, după un măcel cu bunicuța? Nedumerirea îmi vine după ce edilul de Timișoara a dat vina pe PSD pentru neîmplinirea unor proiecte ale municipalității, ca urmare a unor contestații care ar fi depuse de apropiați ai social-democrației. Mai mult, Nicolae Robu îi acuză pe pesediști de sabotarea distribuției publicației „Monitorul Primăriei”, ziar finanțat cu bani frumoși din bugetul local. În replică, Sorin Grindeanu, liderul județean al PSD, i-a retezat-o primarului, spunând că nu-l interesează deloc ziarul „Scânteia”. Pentru cei mai tineri, este vorba de principalul ziar comunist, organul de presă al PCR, fără nicio legătură cu libertatea de exprimare, care prezenta în principal „realizările” partidului și ale secretarului său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu.

Dar Sorin Grindeanu nu trebuia să meargă atât de departe de dragul exemplificării. Istoria presei democratice postdecembriste e plină de ziare și televiziuni „Scânteia”, în care cultul personalității și manipularea făcută de liderii PSD erau binecunoscute. La unul dintre acestea am lucrat și eu vreo câteva luni, iar rolurile de „Nicolae Ceaușescu” și „Nicolae Robu” erau jucate de Dan Ioan Șipoș și alți lideri socialiști cu același respect pentru presă și libera exprimare întâlnit la pantofarul de la Scornicești. În aceeași perioadă, presa se făcea cu pumnul în gură (la propriu), iar șantajul era o metodă de lucru. Cu siguranță că Sorin Grindeanu își amintește de acele vremuri, fie și numai pentru că atunci își clădea cariera de lider la organizația de tineret a PSD Timiș, iar președinte de filială era un individ căruia și astăzi îi zice mentor.

Nici nu știu de ce am făcut această incursiune în trecut. Ca să subliniez emanciparea civică a lui Sorin Grindeanu sau tupeul dumnealui de a vorbi de presa liberă când la Consiliul Județean Timiș, condus de PSD, se produce o altă „Scânteia” de toată frumusețea. Altfel, președintele PSD Timiș are perfectă dreptate. Publicația „Monitorul Primăriei” este un produs media grețos, total neatrăgător, o gazetă de perete pentru cei ce conduc executivul primăriei. Doar pentru că cineva anume e primar, iar primarul este în vârful piramidei decizionale, nu poți lega tot ce se întâmplă în acest oraș de respectivul om politic. Menirea ziarului de a informa contribuabilul se poate atinge și fără nu știu câte poze cu primarul, viceprimarul favorit ori o grămadă de texte lemnoase dictate mai degrabă de autocenzură decât de calitatea celor ce realizează articolele. Se poate face și altfel, fără să produci nostalgii comuniste pe banul cetățeanului, dar de ce s-ar schimba ceva dacă „patronul” e mulțumit de felul cum merge treaba?

În concluzie, nu exclud nimic. PSD are tot interesul ca acest material de propagandă să nu ajungă la cetățean, considerând, pe bună dreptate, că primarul în funcție își face campanie electorală pe bani publici. Pe de altă parte, mai realistă mi se pare indiferența (dacă nu chiar lehamitea) cetățeanului pentru acest produs, transmisă și celor care distribuie ziarul beneficiarilor. De ce credeți, domnule Robu, că supermarketurile sondează cumpărătorii cu privire la primirea materialelor publicitare? Că îi sabotează PSD? Nu, bănuiesc că au indicii că poștașii fușăresc treaba și aruncă cataloagele direct la containerul cu gunoi. Repet, eu nu primesc acest ziar în zona Blașcovici. Mai nasol e că nici nu știu ce să fac dacă văd vreodată un poștaș al primăriei. Să-l fugăresc că e vândut PSD-ului și a sabotat libertatea de exprimare sau că-și bate joc de populație, înfundând cutia poștală cu un astfel de ziar?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

5 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago