Cred că niște sondaje de opinie din precampania alegerilor la Primăria Timișoara m-ar lămuri într-o chestiune. Este Nicolae Robu disperat de vreun scor strâns în lupta cu Florică Bârsășteanu (PSD), Marius Dugulescu (MP) și Adi Orza (freelancer), cum spun pesediștii, ori liberalul este doar disperat din cu totul alte motive, ba chiar chiar visează noapte cum vine lupul și o mănâncă pe Scufița Roșie, după un măcel cu bunicuța? Nedumerirea îmi vine după ce edilul de Timișoara a dat vina pe PSD pentru neîmplinirea unor proiecte ale municipalității, ca urmare a unor contestații care ar fi depuse de apropiați ai social-democrației. Mai mult, Nicolae Robu îi acuză pe pesediști de sabotarea distribuției publicației „Monitorul Primăriei”, ziar finanțat cu bani frumoși din bugetul local. În replică, Sorin Grindeanu, liderul județean al PSD, i-a retezat-o primarului, spunând că nu-l interesează deloc ziarul „Scânteia”. Pentru cei mai tineri, este vorba de principalul ziar comunist, organul de presă al PCR, fără nicio legătură cu libertatea de exprimare, care prezenta în principal „realizările” partidului și ale secretarului său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu.
Dar Sorin Grindeanu nu trebuia să meargă atât de departe de dragul exemplificării. Istoria presei democratice postdecembriste e plină de ziare și televiziuni „Scânteia”, în care cultul personalității și manipularea făcută de liderii PSD erau binecunoscute. La unul dintre acestea am lucrat și eu vreo câteva luni, iar rolurile de „Nicolae Ceaușescu” și „Nicolae Robu” erau jucate de Dan Ioan Șipoș și alți lideri socialiști cu același respect pentru presă și libera exprimare întâlnit la pantofarul de la Scornicești. În aceeași perioadă, presa se făcea cu pumnul în gură (la propriu), iar șantajul era o metodă de lucru. Cu siguranță că Sorin Grindeanu își amintește de acele vremuri, fie și numai pentru că atunci își clădea cariera de lider la organizația de tineret a PSD Timiș, iar președinte de filială era un individ căruia și astăzi îi zice mentor.
Nici nu știu de ce am făcut această incursiune în trecut. Ca să subliniez emanciparea civică a lui Sorin Grindeanu sau tupeul dumnealui de a vorbi de presa liberă când la Consiliul Județean Timiș, condus de PSD, se produce o altă „Scânteia” de toată frumusețea. Altfel, președintele PSD Timiș are perfectă dreptate. Publicația „Monitorul Primăriei” este un produs media grețos, total neatrăgător, o gazetă de perete pentru cei ce conduc executivul primăriei. Doar pentru că cineva anume e primar, iar primarul este în vârful piramidei decizionale, nu poți lega tot ce se întâmplă în acest oraș de respectivul om politic. Menirea ziarului de a informa contribuabilul se poate atinge și fără nu știu câte poze cu primarul, viceprimarul favorit ori o grămadă de texte lemnoase dictate mai degrabă de autocenzură decât de calitatea celor ce realizează articolele. Se poate face și altfel, fără să produci nostalgii comuniste pe banul cetățeanului, dar de ce s-ar schimba ceva dacă „patronul” e mulțumit de felul cum merge treaba?
În concluzie, nu exclud nimic. PSD are tot interesul ca acest material de propagandă să nu ajungă la cetățean, considerând, pe bună dreptate, că primarul în funcție își face campanie electorală pe bani publici. Pe de altă parte, mai realistă mi se pare indiferența (dacă nu chiar lehamitea) cetățeanului pentru acest produs, transmisă și celor care distribuie ziarul beneficiarilor. De ce credeți, domnule Robu, că supermarketurile sondează cumpărătorii cu privire la primirea materialelor publicitare? Că îi sabotează PSD? Nu, bănuiesc că au indicii că poștașii fușăresc treaba și aruncă cataloagele direct la containerul cu gunoi. Repet, eu nu primesc acest ziar în zona Blașcovici. Mai nasol e că nici nu știu ce să fac dacă văd vreodată un poștaș al primăriei. Să-l fugăresc că e vândut PSD-ului și a sabotat libertatea de exprimare sau că-și bate joc de populație, înfundând cutia poștală cu un astfel de ziar?
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…