Categories: Invatamant

UVT vrea să dea lectii de etica in scolile din Romania

Universitatea de Vest crede că a găsit soluția pentru a curăța, măcar parțial, imaginea pătată a învățământului preuniversitar din România. UVT și-a propus să dea drumul unui program prin care să fie formați consilieri de… etică. Accentul se pune pe directori și pe profesori, însă oricine are studii superioare poate deveni consilier în etică.

Ministerul Educației, Adrian Curaj, a declarat că trebuie luate măsuri drastice, având în vedere că imaginea școlilor din România este pătată de tot mai multe scandaluri. Reprezentanții UVT cred că au găsit soluția, respectiv un program pentru consiliere etică în școli. Conform informațiilor transmise de UVT, proiectul își propune să școlească dascălii și nu numai, oferindu-le „cunoștințele de specialitate pentru identificarea și interpretarea unor situații, probleme etice în context școlar, să argumenteze alegerea unor strategii de proiectare a intervențiilor la nivelul instituției școlare și să aplice în contexte specifice metode tehnice și proceduri de monitorizare, diagnoză și intervenție”. Grupul țintă al programului sunt profesorii și directorii care lucrează în învățământul preuniversitar, însă orice persoană care are studii superioare se poate înscrie, indiferent de domeniul în care activează. „Programul va funcționa cu o grupă formată din cel puțin 16 persoane, absolvenți ai nivelului licență. Admiterea se face pe bază de cerere și dosar de înscriere, iar durata standard a studiilor va fi de un semestru. Cursul postuniversitar a fost aprobat de Consiliul Facultății de Sociologie și Psihologie și trimis spre aprobare Senatului UVT”, mai transmit reprezentanții universității, care spun că metodologia aplicată de ei ar putea să fie folosită și pentru formarea de consilieri etici în alte instituții. „Necesitatea unui asemenea program este confirmată și de cele mai recente situații neplăcute din școli, când mai multe cadre didactice au dat dovadă de lipsă de etică. Soluția identificată de noi este tocmai acest curs postuniversitar, la care lucrăm de mai mult timp, iar în următoarele zile va putea primi și ultimele aprobări necesare”, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

O oră ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

2 ore ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

2 ore ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

15 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

17 ore ago