Categories: Publicitate

La multi ani, Montessori! De noua ani, printre cele mai dorite scoli din Timisoara

Este una dintre cele mai apreciate asociații educaționale din lume, iar de noua ani se găsește și la Timișoara. Vorbim despre Montessori Haus, instituţie de învăţământ care atrage tot mai mulţi copii din oraşul de pe Bega. Povestea a început în aprilie 2007, când s-a deschis grădinița. A urmat deschiderea școlii primare, în 2008, iar din 2014 există și gimnaziu. Acum, Montessori Haus se pregătește de aniversarea de nouă ani, ocazie perfectă pentru a sta de vorbă cu Camelia Gavrila, director executiv Montessori.

Cum a început povestea Montessori?
Acum nouă ani am căutat o alternativă la sistemul de învățământ din România din acel moment. Am început să citesc despre educație, iar Montessori s-a pliat cel mai bine pe ceea ce am simţit eu.

Cât de greu a fost să înființați o asemenea instituție?
La început a fost greu, ținând cont că este și prima grădiniță Montessori din România. Ne-am luptat cu prejudecăți. Am început cu 15 copii care au venit mai degrabă datorită condițiilor, nu datorită pedagogiei. Părinții au avut încredere, au experimentat, au văzut că funcționează și, iată, acum avem aproape 200 de copii.

Care au fost cele mai dificile momente în acești nouă ani?
Au existat multe momente dificile. Unul dintre ele a fost provocarea de la minister de crea un curriculum Montessori. Fiind prima grădiniță Montessori din România, a trebuit să-l creăm de la zero. Echipa noastră a lucrat foarte mult. Au fost momente când am vrut să renunț, dar când iubești ceea ce faci, treci peste toate. Munca pentru mine este pasiune.

Multă lume spune că dacă micuții vor fi educați în sistem Montessori nu se vor integra în societate. Ce părere aveți?
Copiii care au plecat de la noi s-au integrat în sistemul educațional tradițional. Nu le place, dar s-au adaptat, pentru că au coloană vertebrală, au viziune și nu se lasă doborâți. Maria Montessori spunea, acum 100 ani, „să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învățăm să se adapteze”. Copiii Montessori știu să se adapteze. De multe ori am auzit expresia „La Montessori copiii fac tot ce vor”. Este total greșit. Sunt foarte multe reguli, dar ele sunt născute din firesc. Copiii înțeleg ce presupun acele reguli. Plecând de la un set de reguli, trec la alt set de reguli. Ei înțeleg că trebuie să le respecte și se integrează ușor.

Prin ce se deosebesc copiii Montessori față de copiii educați în sistemul de învățământ tradițional din România?
În general, copiii Montessori au o inteligență emoțională și socială mai bine dezvoltată. Știu să socializeze și să lucreze în echipă.

Unde vedeți Montessori Haus peste nouă ani?
Eu îmi doresc ca aici să fie prima fermă Montessori din România. Ferma Montessori este gândită pentru copiii între 12 și 18 ani. Noi avem o grupă pentru copii de 12-15 ani, dar ceea ce le putem oferi în prezent este îndreptat mai mult spre sistemul tradițional decât spre sistemul Montessori. Ceea ce li s-ar potrivi lor este această fermă. Schimbările care apar după 12 ani, dezvoltarea fizică, tendința de a-și căuta locul în grup ar fi mult mai ușor gestionate dacă ei ar avea o bucată de pământ a lor pe care să o lucreze și să culeagă roadele. Își vor asuma responsabilități și vor lucra în echipă. Vor învăța din propriile experiențe.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

4 minute ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

37 de minute ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

4 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

4 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

5 ore ago