Majorare de capital la Colterm: Primaria vrea sa dea peste 60 de milioane de lei!

Ca să scoată Colterm din faliment, Primăria Timișoara vrea să-i majoreze capitalul social! Suma este fabuloasă: peste 13 milioane de euro și a fost votată, marți, în AGA societății! Mai trebuie un aviz de la Oficiul Concurenței și, apoi, o hotărâre de consiliu local. Este aceeași rețetă folosită, acum trei ani, în cazul SDM, dar atunci suma a fost mult mai mică.

La începutul lui 2014, primarul Nicolae Robu se declara extrem de nemulțumit de Colterm, „oaia neagră” a municipalității din punct de vedere economic. Furnizorul de apă caldă și căldură în sistem centralizat al timișorenilor înregistra, în 2013, pierderi de nu mai puțin de 12.5 milioane de lei. În 2014, Colterm a primit, de la guvern o compensare de 68 de milioane de lei, reprezentând pierderi induse cauzate de faptul că, timp de mai mulți ani, nu au fost plătite la timp subvențiile. Pentru 2015, Colterm estima venituri totale de 177,594 milioane de lei și cheltuieli de 177,084 milioane de lei. Rezultă, așadar, un profit de 510.000 de lei, „ce va fi utilizat pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedent”. În septembrie 2015, Colterm anunța primăria că are datorii de 78.09 milioane de lei, către diverși furnizori.

În prezent, Colterm are aproximativ 14 milioane de lei datorii către furnizorul de gaz, dar primarul Nicolae Robu spune că nu există pericolul închiderii „robinetului”. „Datoriile actuale pentru gaz sunt cele mai mici din istorie, cam 14 milioane de lei. Niciodată nu a avut datorii atât de mici ca acum, dar E.On și-a schimbat exigențele și pune presiune foarte mare, chiar când e vorba despre datorii atât de mici. Cred că vom ajunge la o înțelegere, pentru că s-a făcut dovada că noi plătim și diminuăm aceste datorii continuu”, a spus, pentru deBanat.ro, Robu. Edilul anunță și bomba. „Colterm este într-o situație limită, la trecerea dintre stadiul de companie falimentară la companie viabilă. Trebuie s-o ajutăm puțin. Ajutorul acesta înseamnă o majorare de capital, așa cum am făcut cu SDM (…) Colterm este într-o situație asemănătoare. Colterm a avut datorii de 200 și ceva de milioane, la ora actuală, pentru gaz are doar 14 milioane. Vor fi plătite și aceste sume, vrem să facem o majorare de capital, după care, în mod sigur, Colterm va fi o companie viabilă”, a explicat primarul.

Lucrurile s-au mișcat rapid, iar AGA de la Colterm s-a întrunit în regim de urgență, marți după-amiază. „Întrunită fără membrii săi PSD, AGA a votat o majorare de capital. Suma este ceva mai mare de 60 de milioane de lei. Majorarea de capital poată fi făcută numai după aprobarea unei hotărâri de consiliu care să aloce fonduri în acest sens. Este nevoie, de asemenea, de un aviz din partea Oficiului Concurenței. Cred că nu e cazul să nu se poată obține acest aviz, nu se poate pune problema unui ajutor de stat, este o majorare de capital firească, pe care o poate face orice acționar la compania pe care o are”, ne-a declarat Robu. Exact în urmă cu trei ani, în aprilie 2013, CL Timișoara a votat majorarea majorarea capitalului social la SDM. Suma este însă incomparabil mai mică, fiind vorba despre patru milioane de lei, aproximativ un milion de euro, la vremea respectivă.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago