Categories: Economic

Zeci de milioane de euro de la UE, pentru reabilitarea cladirilor istorice din proprietatea primariilor

Aproape 30 de milioane de euro sunt disponibili pentru autoritățile publice din vestul României, pentru reabilitarea imobilelor istorice din patrimoniul acestora. Nu se finanțează însă refacerea clădirilor administrative sau a piețelor publice.

La ADR Vest a fost lansată, vineri, Prioritatea 5.1 de pe Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), referitoare la conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Aceasta se adresează primăriilor, consiliilor județene, autorităților din administrația publică centrală, unităților de cult, organizațiilor non-guvernamentale și parteneriatelor între aceste entități. Practic, este vorba despre restaurarea, protecția și conservarea obiectivelor de patrimoniu UNESCO, a patrimoniului cultural național (din mediul urban și din mediul rural) și a patrimoniului cultural local (din mediul urban). Altfel spus, pot fi readuse la viață, cu bani europeni, imobile care nu sunt în proprietate privată, dacă acestea vor fi introduse total sau parțial în circuitul public. Valoarea totală a unui proiect trebuie să se încadreze între 100.000 și 5 milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro, pentru obiectivele de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO.

Nu pot fi însă finanțate restaurări de clădiri administrative – licee, primării, spitale și nici proiecte care presupun exclusiv activități de reabilitare a infrastructurii rutiere, zonelor pietonale și piețelor sau a monumentelor istorice de tipul monumentelor de for public – statui. „Vorbim despre reabilitarea patrimoniului cultural, deținut de autorități publice, ONG-uri și/sau instituții de cult. Evident, mai mult decât am finanțat până acum patrimoniul, e nevoie de a discuta de patrimoniul care aduce valoare adăugată comunității și generează o plus valoare în zona în care vor fi amenajate aceste imobile. Ele nu se pot reabilita doar pentru că sunt degradate, deși sunt foarte multe astfel de obiective. Nu se finanțează nici reabilitarea imobilelor istorice în care funcționează instituții publice. Ele trebuie să fie obiective care chiar determină dezvoltarea și acolo vor avea loc activități publice”, a explicat Sorin Maxim, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Conform acestuia, în Timiș sunt câteva sute de imobile care ar putea beneficia de finanțare pe această componentă. Pentru toată Regiunea Vest este disponibilă o sumă totală de 28,8 milioane de euro, iar proiectele pot fi depuse în perioada 25 mai – 25 noiembrie 2016.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

O oră ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

5 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

8 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

8 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

10 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

10 ore ago