Categories: Primăria Timişoara

Totemul din Piata Unirii mai ramane o vreme… post trafo!

Ultima statuie din cele șapte cumpărate de Primăria Timișoara pentru zona Cetate rămâne neterminată. Ciudatei construcții din fața Palatului Baroc îi lipsește un… omuleț, care nu va ajunge la locul lui prea curând. Motivul? Banii! PMT ar fi plătit totuși pentru monument aproape 14.000 de euro.

Șapte statui pentru care Primăria Timișoara a plătit exact 523.010,55 lei au fost amplasate, în ultimele luni ale anului 2015, în zona Cetate. Acestea au fost alese de colectivul de proiectanți condus de arhitectul Șerban Sturdza și, conform primarului Nicolae Robu, „nu e vorba despre mobilier urban, ci despre adevărate lucrări de artă”. Este vorba despre „Marea piramidă“ și „Coajă de om”, semnate de Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, realizate de Virgil Scripcariu, un ansamblu de coloane, care poartă semnătura lui Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, a artistului timișorean Bogdan Raţă. Există și cel de-al șaptelea monument, „Totem”, al lui Mircea Roman, așezat în fața Palatului Baroc. Acesta este neterminat și, momentan, soclul său adăpostește doar… o instalație electrică. Oricum, a stârnit deja o mulțime de reacții, reacția unanimă fiind de respingere. Pentru ca lucrarea să fie completă, pe ea ar urma să fie așezat un personaj, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru.

Citește și: Totemul din Piata Unirii, cea mai ieftina sculptura din Cetate! Cat au costat celelalte

De ce s-a ajuns aici? Din cauza banilor! „Este o problemă care nu e clarificată. Sper să se rezolve cât mai repede. Nu e o problemă majoră, însă, din nefericire, nu se ajunge la o înțelegere pe acest subiect. Eu știu că s-a plătit. Pe de altă parte, arhitecții care s-au ocupat inclusiv de achiziția statuilor respective afirmă că în suma plătită nu a fost inclusă și contravaloarea acestei statui din Piața Unirii”, a declarat, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu. Edilul nu poate preciza însă despre ce sumă este vorba. Nu se știe nici când ar putea apărea „omulețul” care lipsește pentru ca statuia să fie completă. La finele anului trecut, reprezentanții PMT precizau, pentru deBanat.ro, că pentru „Totem” s-a plătit suma de 62.020 lei. Totuși, municipalitatea ar fi achitat, pentru toate cele șapte statui, numai costurile de realizare efectivă a statuilor, pentru că sculptorii au renunțat la drepturile lor de autor. Dacă vă întrebați ce reprezintă contrucția din corten care obturează fațada Palatului Baroc, ei bine, acesta simbolizează „metafora «sacrificiului a generaţii de cetăţeni pentru oraşul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranţă şi lumină»”. Momentan, în soclul „Totemului” este mascată instalația electrică necesară organizării diverselor evenimente în Piața Unirii.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago