Totemul din Piata Unirii, cea mai ieftina sculptura din Cetate! Cat au costat celelalte

Cea mai ieftină din cele șapte statui care au apărut în Cetate este… actualul post trafo din fața Muzeului de Artă. Construcția metalică se va transforma, la un moment dat, în „Totem”, purtând semnătura lui Mircea Roman. Primăria Timișoara a plătit, de fapt, doar costurile de turnare în bronz a lucrărilor, nu și drepturile de autor.

trei statui1

Șapte statui pentru care Primăria Timișoara a plătit exact 523.010, 55 lei au fost amplasate, în ultimele luni ale anului 2015, în zona Cetate. Acestea au fost alese de colectivul de proiectanți, condus de arhitectul Șerban Sturdza, și, conform primarului Nicolae Robu, „nu e vorba despre mobilier urban, ci despre adevărate lucrări de artă” . Cele șapte statui sunt „Marea piramidă“, „Coajă de om” și „Totem”, semnate de Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, realizate de Virgil Scripcariu, un ansamblu de coloane, care poartă semnătura lui Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, a artistului timișorean Bogdan Raţă. Ele au fost amplasate în Cetate și au stârnit o grămadă de discuții pe rețelele de socializare. Cei mai mulți timișoreni au criticat… abstractul lucrărilor, postând, în sprijinul afirmațiilor lor, fotografii realizate la Alba Iulia sau Oradea, unde statuile de pe străzi sunt de cu totul altă factură.

Dacă vă întrebați ce simbolizează statuile din Timișoara, iată ce spun autorii lor, citați de reprezentanții PMT: „«Marea piramidă» afirmă că «niciodată nu este prea târziu să aşezăm lumea noastră pe adevăratele valori» în timp ce «Coaja de om» este o metaforă pentru bunătate, spiritualitate şi cultură (…) «Totem», este metafora «sacrificiului a generaţii de cetăţeni pentru oraşul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranţă şi lumină». «Supermam» şi «Eva» pun în atenţia privitorului «meditaţii plastice ce au în centrul lor valori comunitare şi umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenţa, forţa spirituală a purităţii». «De-a telefonul» reprezintă o sculptură ce are ca temă comunicarea, jocul, copilăria ca metaforă a v iitorului, contemporaneitatea, în timp ce sculpturile-coloane cu inimi în vârf ale sculptorului Ion Nicodim reprezintă o «marcă a operei sale şi, implicit, a artei româneşti, ele ilustrează azi arta contemporană»”.

trei statui2

Cât au costat, practic, cele șapte lucrări? „Marea Piramidă”, „Coajă de om”, „Supermam”, „Eva” și Ansamblul de coloane au costat fix câte 77.418,31 lei. „De-a telefonul˝, amplasată în Piața Libertății și devenită deja una dintre preferatele timșorenilor pentru selfie-uri, a costat 73.899 lei, iar „Totemul”, care se află în fața Palatului Baroc, obturându-i imaginea, a fost doar 62.020 lei. Această din urmă sculptură nu este încă finalizată și a stârnit cele mai mari controverse, din cauza amplasamentului său. În prezent, nici nu poate fi considerată, de fapt, o lucrare de artă, fiind mai degrabă o „mască” pentru postul trafo. Pe această structură urmează să fie montat un… personaj. În ceea ce privește banii, Primăria Timișoara a plătit numai costurile de realizare efectivă a statuilor, pentru că sculptorii au renunțat la drepturile lor de autor.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 8th, 2016 at 15:39 )

Pentru bucatile acelea ruginite ar trebui cineva tras la raspundere. In citiva ani vor ajunge resturi de gunoi iar miile de euro au fost aruncate la gunoi.
La fel ca si la Bucuresti oamenii platesc pentru ideea proasta pe care au avut-o la alegerile locale.
Un edil al unui oras trebuie sa aiba un minim de pregatire juridica si o buna pregatire administrativa.
Ce ne facem cu un asemenea om care nici macar aspectul lui fizic normal nu si-l asigura.
Un bun gospodar trebuie sa aiba grija de banul public, sa-l investeasca in mod serios si cu rezultate pe un viitor cit mai indelungat.
Ginditi-va daca in anii 1850-1950 oamenii de atunci aflati in fruntea orasului impanzeau orasul cu table din astea, faceau constructii de tipul celor edificate in prezent, mai aveam noi dupa 100-200 de ani centrul acesta al orasului (intretinut sau nu) ?
Ce se construieste in anii administratiei lui Robu nu va prinde nici alegerile din 2020:statuiele ruginesc, pasajul se inunda, cladirea de birouri ingheata etc.

@Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 8th, 2016 at 19:57 )

nu zau?

Gherasim a spus: (ianuarie 8th, 2016 at 21:49 )

..hainele noi ale împăratului…………ce relaţii transsexuale au facilitat asemenea afaceri pe bază de şpagă?
Monumente , statui ar trebui să reprezinte gustul majorităţii oraşului – machetele să fie expuse public discutate şi puse la vot – democrtioc nu după plăcerea unor escroci care nu simt nimic pentru Timişoara şi Timişoreni!

Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 02:39 )

@Gherasim…nu sunt deacord cu ce ati spus…mi se pare o insulta la adresa artistilor care au facut satuile…cum sa fie consultati tot felul de analfabeti cu privire la opere de arta pe care nu le pot intelege? Acolo am ajuns…ca orice idiot de pe strada sa-si dea cu parerea despre opera lui Picaso? Imi rezerv dreptul sa va dau in judecata…

Inocentiu a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 11:18 )

Domnul Robu ar trebui sa-si permita astfel de aberatii doar in propria sufragerie.

Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 11:29 )

Comentariul (4) adresat lui Gherasim nu ii apartine doamnei Obirsanu. Autorul acestui comentariu nici macar nu stie sa scrie numele lui Picasso.

Marius T a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 12:34 )

Av Obirsanu Carmen: inainte de a-l da in judecata, supneti-mi va rog: va referiti cumva la Pablo Picasso, sau la Picaso – cum ii spun „analfabetii” si „idiotii de pe strada”?

anteconbega a spus: (ianuarie 10th, 2016 at 08:02 )

Ansamblul de coloane al lui Ion Nicodime e chiar fain. Ion Nicodim, pictor, decorator şi sculptor mondial, pe care critica de specialitate îl aşază alături de Joan Miró, Sam Francis, Jean Fautrier, Julius Bissier, dona Carmen fiind, desigur, familiarizată cu numele acestora. Printre alte multe frumuseţi, Ion Nicodim a semnat şi ilustraţiile unei cărţi cu texte de Emil Cioran, dăruită de statul român fostului preşedinte al Franţei, Francois Mitterrand. Printre distincţiile obţinute de Nicodim: în anul 1992, Premiul Herder, acordat la Viena, în 1968, Premiul UNESCO la Roma şi Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România, în mai multe rânduri. A proiectat un Memorial al Gulagului românesc, ca urmare a unui concurs organizat de Ministerul Culturii, pe care l-a câștigat, dar nu a mai apucat să realizeze memorialul: Ion Nicodim s-a stins din viață la Paris, cu zece zile înainte de a fi împlinit 75 de ani, la 15 martie 2007.

Gherasim a spus: (ianuarie 10th, 2016 at 12:54 )

..răspuns pentru anteconbega – nu toate le găsesc chiar rele, ansamblul lui Nicodium este operă contemporană bună-personal nu am ştiut de artist şi nu mi se pare acuma mai bun, numai fiindcă a fost prezentat-…, dar cu cultura ce o aveţi, aţi mai putut compara restul acestor statui cu creaţiile unui artist ca Etienne Pirot…..de gustibus, dar mie îmi place asemenea artă modernă …
De ce să-şi spună cetăţenii părerea: ei au plătit capodoperele, poate trec zilnic pe acolo şi nu le face plăcere vederea acestora şi nici să le laude în caz de vin vizitatori care nu cunosc oraşul nostru… mai ales locul. Una din ele seamnă pentru mine cu o ţeava de scurgere de la un WC şi acel superman – încercarea unui diletant de a modela…
Copilul din „de a telefonul” chiar este frumos şi îl găsesc binefăcut…contemporan!

Gherasim a spus: (ianuarie 10th, 2016 at 15:34 )

……..a urmat un articol interesant: – Asta da statui cum le văd propuse.
Nu politicienii sau funcţionari publici trebuie să ne educe din punct de vedere cultural, unele poate chiar sunt valori – mai ştii, dar pentru un muzeu – nu dorim să trăim zi de zi cu ele

anteconbega a spus: (ianuarie 12th, 2016 at 10:30 )

Am putea, dle Gherasim, vorbi de o axă (cronologică) Juan Miro- Ion Nicodim – Etienne (“Canadianul”), ca să vă fac plăcere? Am putea. I-am vizitat lui Etienne buticul (shop-ul) virtual: porumbeii sunt uluitori, mâna cu mască e superbă, sunt lucrări mai “lustruite”. Ca artist, Nicodim pare mai complex – sculptor şi pictor, başca decorator. Tapiseria lui Nicodim “Cântare omului” (10 x 5 m) se află pe peretele vestic din holul principal al delegațiilor statelor membre ale Adunării Generale ONU, la etajul I al clădirii din Manhattan (malul drept al East Ri¬ver). Tapiseria “Cântare omului” a fost donată de România, la 4 iunie 1968, printr-o ceremonie oficială. Semnătura lui Nicodim se alătură unor nume uriaşe: complexul arhitectonic ONU a fost realizat de Oscar Niemeyer, Le Corbusier și Wallace K. Harrison şi tot acolo găsim lucrări semnate de Henry Moore (“Reclining Figure: Hand”, statuie în bronz) sau Marc Chagall (“Peace Window”’, vitraliu,1961). O zi bună.

Adrian Grecu a spus: (iulie 6th, 2017 at 10:21 )

Artistii care au realizat aceste lucrari sunt nume de rezonanta in arta romaneasca. Intelegerea artei moderne presupune educatie si intelegerea limbajului de comunicare plastica. Timisoara a avut de castigat din amplasarea acestor sculpturi.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Tragedie la fotbal! Fost jucător iubit de la Poli AEK, între viață și moarte după ce s-a prăbușit pe teren

Un fotbalist care a făcut parte din romantica echipă a Politehnicii AEK din prima decadă a anilor 2000 se zbate între viață și moarte. Răzvan Ionilă, căci despre el este vorba s-a prăbușit miercuri pe teren, în timpul meciului Srbianca – Gruppo Select, din Campionatul Municipal de fotbal. Fotbalistul născut în 10 ianuarie 1982, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tragedie la fotbal! Fost jucător iubit de la Poli AEK, între viață și moarte după ce s-a prăbușit pe teren
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice pe 14-15 noiembrie 2024

Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic – a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică și evoluează rapid. Anul acesta, Timișoara va fi gazda unui eveniment de amploare, Timișoara Cyber Forum 2024, organizat de OPSWAT România în parteneriat cu Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice pe 14-15 noiembrie 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, aparent la cuţite, împart banii pentru clasica „pomană electorală”, acuză USR Timiş, printr-un comunicat de presă.  Guvernul PSD-PNL face alocări pe criterii politice în campanie electorală pentru a cumpara loialitatea propriilor primari, mai spun cei din USR  60 de bani pe cap de locuitor la Timişoara, 1.500 la Brestovăţ Cei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş acuză: Fondul de urgență al premierului folosit ca șpagă electorală pentru PSD și PNL
Un fotbalist care a făcut parte din romantica echipă a Politehnicii AEK din prima decadă a anilor 2000 se zbate între viață și moarte. Răzvan Ionilă, căci despre el este vorba s-a prăbușit miercuri pe teren, în timpul meciului Srbianca – Gruppo Select, din Campionatul Municipal de fotbal. Fotbalistul născut în 10 ianuarie 1982, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tragedie la fotbal! Fost jucător iubit de la Poli AEK, între viață și moarte după ce s-a prăbușit pe teren
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic – a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică și evoluează rapid. Anul acesta, Timișoara va fi gazda unui eveniment de amploare, Timișoara Cyber Forum 2024, organizat de OPSWAT România în parteneriat cu Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice pe 14-15 noiembrie 2024
La data de 31 octombrie, polițiștii Secției 9 Rurale Jebel au efectuat verificări privind persoanele care desfășoară activități sezoniere în fermele și microfermele de animale din localitatea Liebling și împrejurimi. În urma verificărilor efectuate a fost depistat și identificat un bărbat de 55 de ani pe numele căruia a fost emis un mandat de executare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Violator condamnat în Focșani, depistat în Timiș. Vezi unde se ascundea
Au fost stabilite zilele în care noul președinte al Consiliului Județean Timiș și primarul Timișoarei vor depune jurământul în urma alegerilor locale din vară.  La cinci luni de la câștigarea funcțiilor, în urma voturilor primite, Alfred Simonis și Dominic Fritz își vor putea prelua mandatele. Odată îndeplinite cerințele legale și aprobarea documentelor de către justiție,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au stabilit zilele de învestire pentru primarul Timișoarei și conducerea Consiliului Județean
Timișoara găzduiește edția 2024 a „Cupei Floreta”, competiție internațională de scrimă pentru copii. Cluburile de scrimă din întreaga țară își dau întâlnire în acest weekend la „Cupa Floreta”, ediția a VIII-a, o competiție anuală dedicată tinerelor talente din scrimă. Evenimentul va avea loc în perioada 2-3 noiembrie 2024, la Sala Banu Sport din Timișoara, între...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara, din nou capitala floretei românești
Traseul liniei de autobuz 24, care face legătura între Bulevardului Sudului, AEM și Calea Urseni/Intrare Rudicica, va fi prelungit. Măsura a fost solicitată de municipalitate pentru ca timișorenii să se poată deplasa cu transportul public, după desființarea liniei de autobuz 23 și suspendarea buclei Ciarda Roșie în vederea amenajării noului stadion. Astfel, începând cu data...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Autobuzul 24 va ține loc de tramvai pentru locuitorii din Ciarda Roșie
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a avut în primele nouă luni ale anului un număr de 1.862 acțiuni de control, în urma neregulilor constatate aplicând numeroase sancțiuni, amenzi, dar a și închis numeroase unități comerciale. În primele trei trimestre CJPC a aplicat 1.580 amenzi contravenționale, în valoare totală de circa 6,3 milioane lei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor Timiș a închis temporar, în primele nouă luni ale anului, 124 de unități comerciale
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la preşedinţia Romîniei, va ajunge, vineri după-amiază, într-o vizită fulger la Timişoara. El va participa la evenimentul Topul Firmelor, care va avea loc în această seară, la CRAFT. Aflată la cea de-a 31-a ediție, Gala Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiş, va avea un oaspete de seamă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Marcel Ciolacu vine la Timişoara, la Topul Firmelor
CSC Dumbrăvița începe luna noiembrie cu un joc dificil, pe stadionul „Ștefan Dobay”. Sâmbătă, de la ora 11.00, întâlnește a patra clasată, Metaloglobus București, în etapa a 12-a din Liga 2. Metaloglobus București e una dintre puținele echipe pe care echipa bănățeană nu le-a învins niciodată, dintre cele care au fost adversare în toate sezoanele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Meci greu, dar nu imposibil contra unei grupări puternice din Liga 2
Top