Ofițerii DGA și procurorii DIICOT Timișoara au descins, marți dimineață, la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița, dar și la mai multe adrese ale unor polițiști de frontieră și traficanți de țigări din județele Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Este vorba despre un nou dosar de șpagă în care sunt implicați deopotrivă oameni ai legii și infractori. În 2011, câteva zeci de persoane au fost acuzate de infracțiuni similare.
Perchezițiile vizează câteva zeci de persoane, iar descinderile de la Moravița au avut loc imediat după schimbul de tură. Vama Moravița a fost luată cu asalt de ofițerii anticorupție și jandarmii de la Brigada Specială, care i-au controlat pe polițiștii suspectați că iau șpagă. În același timp, peste 40 percheziții au avut loc la mai multe adrese din Timișoara, Deta, Moravița și Jebel, dar și în Caraș-Severin și Hunedoara. Persoanele vizate sunt suspectate de dare și luare de mită, constituire de grup infracțional organizat, contrabandă și complicitate la contrabandă. Rețeaua din care făceau parte polițiști de frontieră și contrabandiști a fost supravegheată „la muncă” timp de doi ani. Vor fi aduși la audieri la sediul DIICOT Timișoara mai mulți șefi de tură de la Moravița. În urmă cu mai bine de cinci ani, o operațiune similară s-a petrecut tot în Vama Moravița. Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut, atunci, 97 de persoane implicate. Dintre acestea, 67 erau de la vămile Moraviţa, Deta şi Foeni, iar 30, de la PTF Naidăş. Rețeaua vizată de perchezițiile de marți dimineață a început să funcționeze cel mai probabil când încă nu fuseseră finalizate dosarele polițiștilor săltați în 2011.
„În cadrul operațiunii desfășurate de DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au loc 41 percheziții domiciliare. Se efectuează cercetări față de 80 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită și dare de mită. Din cercetările efectuate în mai multe dosare penale, vizând săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă de către membrii diferitor grupuri infracționale, s-a desprins concluzia că poliţiştii de frontieră din PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct – Furcea Gabriel Ionuţ – şi a şefilor de ture, s-au constituit şi acţionau în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat (…) S-a evidențiat apoi faptul că activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranți; favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numită «tradiție», căreia călătorii trebuiau să i se supună”, precizează anchetatorii.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…