Categories: Ziaristu' de terasă

Alegerile s-au incheiat, încep negocierile. Grindeanu e in stand-by

S-au încheiat și alegerile locale. PSD a avut cel mai mare scor din istorie în Timiș, reușind să fie pe primul loc la votul pentru consiliul județean. În schimb, PNL Timiș a reușit marea „performanță” de-a obține un scor mai mic decât media pe țară a partidului. Și asta, în condițiile în care PNL, în special prin componenta veche PDL, era în primele două trei organizații din țară la scor. Nu mai vorbesc că electoratul din Timiș e recunoscut ca fiind de dreapta (s-a văzut și la alegerile prezidențiale), dar mai are nevoie și de un partid care să-l reprezinte. Acum, PNL Timiș a intrat în masa amorfă a filialelor medii, având, e drept, scoruri mai bune decât în Olt, Dolj sau Vaslui, dar mai slabe decât în Botoșani, Suceava sau Călărași. Fiindcă nu există termeni de comparație cu Bihor, Cluj, Arad sau Alba, unde PNL închide singur consiliile județene. Important este însă că președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, e mulțumit de acest scor și de faptul că social-democrații au câștigat alegerile în județ. Mai bine spus însă, nu PSD a câștigat alegerile, ci PNL le-a pierdut cu brio.

Odată finalizate rezultatele, în aceste zile vor demara și negocierile pentru formarea unor majorități la CJ și CL și ocuparea scaunelor puse la bătaie. Respectiv, președintele și cei doi vicepreședinți ai CJT, plus doi viceprimari. În trecut, aceste negocieri se făceau la „pachet”, lucru care s-ar putea să nu se mai întâmple acum. La CL, situația pare mai simplă. PNL are 12 mandate, lipsindu-i două pentru a face majoritatea. Aceasta se poate rezolva cu cei doi consilieri UDMR, partid care a intrat după mult timp în CL. Chiar și așa, cu o majoritate extrem de fragilă, Robu va avea o viață grea în următorii patru ani, mai ales că PSD va avea nouă consilieri. O mare victorie a PNL, nu-i așa?

Și la CJT lucrurile par simple la prima vedere, iar PSD-istul Sorin Grindeanu pare aprioric președinte, așa cum l-a și dat multă lume. La o privire mai atentă, situația se complică puțin. O alianță închegată la nivel național între PSD (16 mandate), UNPR (trei) și ALDE (două) ar avea 21 de voturi, cu două mai mult decât necesarul pentru o majoritate. Însă în acest moment Grindeanu se poate bizui doar pe 18 voturi, respectiv PSD plus sclavii din ALDE. Fiindcă Titu Bojin nu s-a dus la UNPR pentru a ajunge vicepreședintele lui Sorin Grindeanu. Astfel că, dacă nu va primi președinția CJT, va încerca să negocieze și în partea cealaltă. Mai mult, toți cei trei de la UNPR care au intrat în CJT (Bojin, Ion Răducanu și Viorel Matei) au fost dați afară din PSD, având și acum un dinte împotriva acestui partid. În condițiile în care Liviu Dragnea a anunțat că PSD nu va face alianțe cu PNL (14 mandate) și PMP (două), rolul UNPR devine esențial.

Prin urmare, dacă va negocia în partea cealaltă, Bojin poate primi funcția de președinte, pe o alianță PNL-UNPR-PMP, care ar aduna o majoritate de 19 voturi. În mod normal, PNL n-ar trebui să refuze această combinație prin care ar ajunge la putere în CL, urmând să primească o funcție de vicepreședinte. Mai mult, și-ar consolida majoritatea și în CL, prin cei doi consilieri ai PMP, partid care, în mod cert, s-ar mulțumi cu un scaun de vicepreședinte al CJT și conducerea unei comisii în CLT, de exemplu. Ca urmare, cu toate că PSD a câștigat alegerile în Timiș, Sorin Grindeanu ar mai trebui să aibă puțintică răbdare pentru a-și atinge țelul. Dacă-l va atinge. Mai trebui spus aici că toate aceste calcule sunt de prisos în cazul în care PSD „arvunește” un consilier din opoziție, fie el de la PNL, fie de la PMP. Sau Grindeanu cedează președinția CJT lui Bojin…

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago