Categories: Klaus Vaterland

Alt Fat Frumos

Poate că la „școala de partid” se spune altceva, dar să știți că nici PSD și nici Titu Bojin n-au făcut primul canal navigabil din România la mijlocul secolului 18. La fel, primul tramvai tras de cai n-a fost, cum poate v-ați fi așteptat, opera lui Ionuț Nasleu de la liberali. Cum nici iluminatul stradal cu gaz n-a fost implementat pentru prima oară în imperiu de pedeliști, în 1700 toamna. E adevărat, ceva mai tîrziu, Gheorghe Ciuhandu și Adrian Orza tăiau panglica la niște aziluri de bătrâni, dar chestiunea n-a fost omologată ca vreo premieră națională sau europeană. În rest, au trecut peste noi aproape 30 de ani de democrație postdecembriestă căutând după niște realizări epocale în Timiș și Timișoara. Cu siguranță că edilii trecuți prin Palatul Administrativ se vor supăra că le minimalizez munca, dar hai să acceptăm odată că o asfaltare, o canalizare la sate, un proiect Cenad-Kiszombor, un pasaj Michelangelo sau o linie de tramvai nouă la oraș sunt lucruri normale în astă epocă modernă. Și încă e foarte puțin, nicidecum nu trebuie să ne pice părul din nas de atâta mândrie locală cu ce s-a făcut până acum, că s-a făcut un podeț sau s-a pavat un trotuar.

Așa au vrut timișenii care s-au dus la vot, așa au vrut timișenii care au stat acasă, ca PSD să conducă județul, foarte bine! S-a bătut și palma. PSD plus UNPR la CJT. Grindeanu-Bojin-Matei, cei trei crai care vor să facă treabă în numele cetățenilor care i-au votat. PSD Timiș ar avea un pariu cu Sorin Grindeanu președinte CJT. Pe bune, acum, chiar dacă îmi forțez limitele naivității. O șansă să facă ceva ce n-au mai făcut alții, în condițiile în care de la toamnă guvernul ar putea fi de aceeași culoare politică. Ceilalți edili care au aliniat astrele pe linia municipiu-județ-guvern n-au lăsat mai nimic magnific. Între 1996 și 2000 țărăniștii și liberalii au avut tot, dar n-au reușit să facă mare lucru pentru timișoreni. Pentru timișorenii de rând, căci în acea vreme frații Cristescu au luat grosul și poate că s-ar declara mulțumiți de acea guvernare. Sârbu-Șipoș-Năstase au făcut cam degeaba joncțiunea politică PSD între 2000 și 2004. În acea perioadă s-a început centura de nord a Timișoarei, dar s-a terminat șapte ani mai târziu, pe vremea liberalilor. Scandal pe deponia de deșeuri, privatizări ciudate și mulți bolovani de temelie la tot felul de afaceri cu cumetrii italieni, dar pe atunci nu exista DNA să-i știe cineva de frică. În rest, nu s-a rupt gura târgului cu ceva despre care să zici „uite, asta făcut-o Ostaficiuc”, cum poți zice la Cluj de stadionul modern, sala polivalentă, ori la Oradea, de mega aquaparkul recent inaugurat.

Năstase nu „ne-a dat” mare lucru, deși îl avea pe Șipoș în administrația județeană. Electoratul roșu nu era pe aici, ca să conteze „investiția”. Au ajuns pedeliștii la CJ, dar am avut guvern Tăriceanu încontrat cu ai lui Băse. Apoi a venit USL pe linie și nu puteai da la toți, că se prăbușea țara de atâtea mandate. Ca o situație „fericită”, PSD și Sorin Grindeanu au putut da vina în 2016 pe Titu Bojin (UNPR) și pe Nicolae Robu (PNL), ba că nu au știut să se milogească la guvern, ba că Bojin al lor nu le-a avut cu proiectele europene. Le dădea mâna să spună asta, de vreme ce președintele Bojin a plecat din partid, deci putea fi considerat un prost administrator, iar acum numai bun să devină vicepreședinte în mandatul lui Grindeanu. E bine. Dacă-i vine guvern PSD la toamnă, Sorin Grindeanu nu va mai putea spune că nu are condiții să lase ceva memorabil județului. Un lobby pentru centură, că omul a fost ministru și știe cum să ceară, un stadion modern, la fel, un racord la autostradă, fără nicio legătură cu ce promite sau ce face Nicolae Robu la primărie. Ba chiar ar fi o bună ocazie pentru 2020 să le arate el lor că un administrator PSD e mai eficient decât orice altceva ar vota timișorenii, de-al naibii, la primărie. Stați așa, nu râdeți, că poate se ambiționează!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

7 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

11 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

14 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

14 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

16 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

16 ore ago