Categories: Economic

Asalt la statia de epurare: in 10 minute, debit de 12 ori mai mare decat intr-o zi normala!

Statistici record la stația de epurare „Stan Vidrighin” din Timișoara! Ploaia torențială de duminică seară a pus la grea încercare pompele, care au evacuat, în zece minute, un debit de două ori mai mare decât al Begăi! În urma potopului au fost inundate mai multe zone din oraș.

Timișoara s-a aflat, duminică seară, sub cod portocaliu de ploi. A plouat cu găleata timp de câteva zeci de minute, iar în zonele deja „consacrate” n-au întârziat să apară problemele. Au fost inundate mai multe pasaje, inclusiv cel de pe strada Gheorghe Lazăr și cel de la fosta fabrică de țigări, dar și Parcul Pădurice. Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei în 21 de situații, nu numai în Timișoara, ci și în comunele periurbane. Reprezentanții Aquatim au tras și ei linie și au anunțat statistici record. Conform acestora, ploaia torențială a spălat, din canalizarea orașului, peste 30 de tone de deşeuri şi nisip, care au ajuns la staţia de epurare „Stan Vidrighin”. Aici au fost înregistrate, de asemenea, debite rar întâlnite de apă uzată. „În numai 10 minute, între orele 18,35 şi 18,45, staţia a fost luată cu asalt de cantităţi impresionante de apă uzată din canalizarea oraşului. Pompele au funcţionat la un debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră. Aceasta înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obişnuit şi de două ori mai mult decât debitul Begăi!”, explică Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

În plus, grătarele stației de epurare au fost blocate, în repetate rânduri, de deşeuri voluminoase, fiind nevoie, pentru eliberarea lor, de intervenția angajaților societății de apă-canal. „Canalizarea Timişoarei, în lungime de peste 560 km, funcţionează gravitaţional şi colectează apele reziduale şi cele din precipitaţii, transportându-le către staţia de epurare. În cazul averselor puternice, capacităţile de preluare proiectate pot fi depăşite, pentru scurt timp. Reţeaua se poate bloca, însă, şi din cauza deşeurilor voluminoase aruncate la canal”, mai spune Vlaicu. Staţia de epurare a Timişoarei este o investiţie de 35 de milioane de euro și a fost pusă în funcţiune în 2011. Ea a funcţionat normal de fiecare dată când s-au înregistrat fenomene meteo excepţionale de acest fel. „Deşeurile aruncate în canalizare îngreunează însă procesul tehnologic şi pun în pericol utilaje scumpe. Facem apel la toţi cetăţenii Timişoarei să nu arunce în reţeaua de canalizare obiecte sau substanţe care duc la înfundarea acesteia”, a mai declarat Ilie Vlaicu.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Foştii lideri ai PNL Timiş, Alin Nica şi Dănuţ Groza, reacţii dure în noaptea catastrofei liberale

Fostul preşedinte al PNL Timiş, Alin Nica, şi fostul secretar general al organizaţiei, Dănuţ Groza,…

2 ore ago

Dezastru total pentru PNL în Timiş! Clasat pe locul VI, Nicolae Ciucă a câştigat în doar trei comune

Cu toate că PNL are 37 de primari în judeţul Timiş, Nicolae Ciucă s-a situat…

3 ore ago

Rezultate în Timiş. Elena Lasconi pe prima poziţie, Nicolae Ciucă abia pe locul 6/Update. Rezultate finale

Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…

6 ore ago

Liderul PSD Timiș e încrezător în succesul lui Ciolacu în turul doi

Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…

6 ore ago

Şocant. Călin Georgescu se desprinde în câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale

TikTok-ul este aproape să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale! Sub radarul tuturor măsurătorilor sociologice,…

7 ore ago

Numărătoare paralelă USR pentru Timişoara: Elena Lasconi, pe primul loc cu 36%

Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…

9 ore ago