Categories: Zâmbete amare

Cui ii e frica de „Iohanas” Sandner?

Indiscutabil, cea mai reconfortantă știre a ultimelor zile a fost condamnarea definitivă la peste șapte ani de închisoare a baștanului Ionelaș Cârpaci. Sentința a prevăzut că liderul țiganilor trebuie să dea primăriei 325.000 de euro și să înapoieze o vilă. Bucuria inițială a fost însă umbrită imediat de o altă veste. Și anume că, exact înainte de sentință, Ionelaș Cârpaci și-a scos pașaportul cu numele de Ionel Sandner și a fugit în „Jărmania”. Și nimeni nu l-a oprit că – deh! – e cetățean german și are drepturi europene. În mod normal, în perioada următoare, autoritățile române vor încerca, măcar formal, să-l aducă înapoi pe baștan. Numai că aici ar fi o problemă. Se știe că genul de oameni precum Cârpaci sunt foarte buni povestitori, dacă îi strângi puțin cu ușa. Nu știu cât pot să scrie sau dacă știu să pună pe o hârtie mai mult decât degetul, dar la povestit nu-i bate nimeni. Iar având în vedere acest lucru, oare cui i-ar conveni ca baștanul să-și dea drumul la gură?

Hai să-i vedem pe foști și poate actuali lideri din Primăria Timișoara. Oare ei au vreo vină fiindcă, rând pe rând, precum piesele de domino, case și vile din centrul orașului au ajuns pe mâna lui Ionelaș, dar și a altora ca el, Vișinel, Cireșel, Ghiocel etc? În condițiile în care e greu de crezut c-ar fi descendenți ai unor familii din high-life-ul Timișoarei interbelice… Cum vor explica cei care au condus orașul că, în cazul unităților spitalicești ajunse pe mâna țiganilor, primăria n-a anunțat instanțele judecătorești că e vorba de spații cu destinație sanitară, caz în care legea nu obligă la restituirea în natură, ci la obligații reparatorii? Cum vor explica că nu s-a aplicat clauza de preempțiune și nici nu s-au cerut vreodată comisii rogatorii care să verifice în alte țări documentele cu care Ionelaș și-a însușit imobilele? Prin urmare, cei din primărie chiar își doresc ca Ionelaș să fie repatriat?

Dar polițiștii care n-au mișcat un deget atunci când alde Cârpaci scoteau oamenii din case cu mizerii și scandaluri înfiorătoare? Oare îl așteaptă pe baștan? Ei, care au vegheat ani la rândul să nu se întâmple ceva cu palatele de neam prost, au supravegheat parangheliile țigănești și le făceau coloane oficiale la înmormântări. Dar oare angajații de la Cartea Funciară sunt nerăbdători să se întoarcă Ionelaș și să se pună pe povestit? Ei, care s-au întors cu spatele atunci când se produceau tot felul de ilegalități în acte. Dar notarii cu nume din Timișoara care au parafat tot felul de șmenuri imobiliare în favoarea lui Ionelaș and co?

Chiar se roagă acum să se întoarcă acesta? Dar procurorii care n-au instrumentat niciun caz, deși toată lumea urlă de ani buni că în Timișoara și-a întins tentaculele o adevărată mafie imobiliară de etnie țigănească? Oare au și ei emoții? Dar judecătorii care au retrocedat imobile pe bandă rulantă pe baza unor acte cel puțin dubioase vor să povestească Ionelaș care e prețul unui magistrat? Dorm oare bine noaptea, după ce au împărțit ani la rândul dreptatea în funcție de cine dă mai mult? Nu în ultimul rând, foarte multe personaje din așa-zisa „lume bună” a Timișoarei, oameni de afaceri, politicieni, care se băteau pe burtă cu Ionelaș, trag speranțe acum ca țiganul să fie adus acasă? Puțin probabil. Autoritățile statului român cică vor încerca să-l aducă înapoi pe Herr Sandner. Dasr oare câți reprezentanți ai statului român din Timișoara chiar își doresc acest lucru?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago