Categories: Primăria Timişoara

Primariile vor putea reabilita cladiri istorice care nu le apartin, apoi isi vor recupera banii de la proprietari

Primăriile vor putea finanța parțial reabilitarea clădirilor istorice, urmând să-și recupereze banii de la proprietari. O propunere legislativă inițiată de Horia Cristian (PNL) a trecut, marți, de Camera Deputaților, care este for decisiv în acest caz. Timișoara are peste 11.000 de imobile istorice, mare parte dintre ele în stare avansată de degradare.

Legea 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, a fost modificată marți, în Camera Deputaților. Grație unui proiect inițiat de deputatul PNL de Timiș Horia Cristian, actul legislativ prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. Viceprimarul Dan Diaconu explică modul în care s-a ajuns la această modificare. „În urmă cu un an și jumătate, realizând că asistăm la degradarea constantă a patrimoniului istoric al Timișoarei, am hotărât să încercăm modificarea legislației. Am scris materiale, articole de modificat, am cătat exemple de bună practică, am găsit soluția pentru ca autoritățile locală să poată interveni pentru protejarea patrimoniul istoric”, spune Diaconu. A urmat o procedură îndelungată și complicată, în care s-a implicat foarte mult deputatul Horia Cristiam, iar proiectul de modificare legislativă a fost depus. Senatul a respins însă propunerea, așa că au urmat alte întâlnir cu arhitecți șefi și persoane de decizie din Transilvania și Banat, dar și cu reprezentanții Ordinului Arhitecților.

Propunerea a ajuns marți, 28 iunie, în Camera Deputaților, for de decizie, care a aprobat-o. „Modificarea permite autorităților locale să cofinanțeze lucrările specifice la fațadă, tâmplărie și acoperiș, dar și să recupereze banii de la proprietari, prin intermediul unei taxe de reabilitare, care va fi plătită doar de proprietarii clădirii reabilitate, nefiind o taxă generală”, mai spune Dan Diaconu. Conform legii modificate, „durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor”. Actul legislativ modificat poate fi consultat aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

21 de minute ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

36 de minute ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

57 de minute ago

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

4 ore ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

19 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

20 de ore ago