Primăriile vor putea finanța parțial reabilitarea clădirilor istorice, urmând să-și recupereze banii de la proprietari. O propunere legislativă inițiată de Horia Cristian (PNL) a trecut, marți, de Camera Deputaților, care este for decisiv în acest caz. Timișoara are peste 11.000 de imobile istorice, mare parte dintre ele în stare avansată de degradare.
Legea 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, a fost modificată marți, în Camera Deputaților. Grație unui proiect inițiat de deputatul PNL de Timiș Horia Cristian, actul legislativ prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. Viceprimarul Dan Diaconu explică modul în care s-a ajuns la această modificare. „În urmă cu un an și jumătate, realizând că asistăm la degradarea constantă a patrimoniului istoric al Timișoarei, am hotărât să încercăm modificarea legislației. Am scris materiale, articole de modificat, am cătat exemple de bună practică, am găsit soluția pentru ca autoritățile locală să poată interveni pentru protejarea patrimoniul istoric”, spune Diaconu. A urmat o procedură îndelungată și complicată, în care s-a implicat foarte mult deputatul Horia Cristiam, iar proiectul de modificare legislativă a fost depus. Senatul a respins însă propunerea, așa că au urmat alte întâlnir cu arhitecți șefi și persoane de decizie din Transilvania și Banat, dar și cu reprezentanții Ordinului Arhitecților.
Propunerea a ajuns marți, 28 iunie, în Camera Deputaților, for de decizie, care a aprobat-o. „Modificarea permite autorităților locale să cofinanțeze lucrările specifice la fațadă, tâmplărie și acoperiș, dar și să recupereze banii de la proprietari, prin intermediul unei taxe de reabilitare, care va fi plătită doar de proprietarii clădirii reabilitate, nefiind o taxă generală”, mai spune Dan Diaconu. Conform legii modificate, „durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor”. Actul legislativ modificat poate fi consultat aici.
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…