Consilierii locali au votat, în penultimul plen din vechiul mandat, schimbarea denumirii unor poduri din Timişoara. Printre acestea, Podul Decebal, care se va numi, de acum încolo, Podul Traian. Hotărârea a nemulțumit unii revoluționari, care au cerut rămânerea la vechea denumire. Acum se anunță și un protest în stradă.
În decembrie 2013, primarul Nicole Robu spunea că timișorenii nu prea știu cum se numesc podurile din oraș, din cauză că denumirile acestora nu prea au legătură cu zonele în care sunt situate. „Dacă am face un sondaj, să întrebăm timişorenii cum se numesc diversele poduri, extrem de puţini ar şti. Nu există nicio asociere între numele unui pod şi bulevardul care îl traversează”, declara, la vremea respectivă, edilul. Un an și jumătate mai târziu, în penultimul plen al vechiului CL, consilierii au votat, fără discuții, o hotărâre privind „redenumirea unor poduri peste Bega din Municipiul Timişoara”. Conform acesteia, vom avea Podul Traian, în loc de Podul Decebal, situat între Bd. Revoluţiei din 1989 şi Bd. 3 August 1919. De acum încolo, va fi cunoscut sub numele de Podul Decebal actualul Pod al Dacilor, situat între str. Dacilor şi Piaţa Badea Cârţan.
Citește și: Se schimba nume de poduri si strazi! Traian ii ia locul lui Decebal!
Schimbarea de denumiri a stârnit reacții adverse în rândul revoluționarilor, unii dintre ei semnând chiar o scrisoare deschisă prin care cer primăriei să păstreze Podul Decebal, în amintirea momentelor fierbinți de la Revoluția din Decembrie 1989. Acum se anunță și un protest în stradă. Acesta este inițiat de Corneliu N. Vaida, care dă strigarea pe Facebook. „Stimați camarazi din Asociațiile de luptători, răniți, arestați și urmași ai victimelor din Decembrie ’89, timișoreni, nesimțiții din Primăria Timișoara insistă în schimbarea denumirii podului Decebal! Mă așteptam ca «răniții» sau cei care au luptat acolo să aibă o atitudine mai … determinantă! Dacă nimeni nu preia inițiativa, o fac eu (…) Aș vrea să știu cine vine alături de mine în data de miercuri, 15 iunie, la ora 17, la un protest pașnic pe podul Decebal, împotriva deciziei Primăriei de a-i schimba numele? Nu voi solicita nici o aprobare de la Primărie sau Jandarmerie, fiindcă nici în 17 Decembrie ’89 nu am cerut aprobarea nimănui de a protesta în stradă!”, a scris Vaida.
Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…
Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…