Categories: Invatamant

UVT si alte universitati din Romania, semnal de alarma catre guvern! S-ar putea ajunge la proteste

Cele mai mari universități din România atrag atenția asupra modului în care Ministerul Educației gestionează problema finanțării învățământului. Sunt prea puțini bani care vin de la guvern și, în plus, universitățile trebuie să acopere tot mai multe cheltuieli de care trebuia să se ocupe statul. S-ar putea ajunge chiar și la proteste.

Consorțiul Universitaria este format din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea București și Universitatea de Vest din Timișoara. Cele cinci instituții de învățământ superior au trimis o scrisoare de protest către Guvernul României, explicând situația gravă în care se regăsește sistemul educațional. „Universitățile membre ale Consorțiului Universitaria constată cu profundă îngrijorare că politicile publice privind învățământul românesc (…) au adus sistemul de învățământ superior în pragul colapsului. Tragem un ferm semnal de alarmă privind situația gravă de fond, accentuată de ultimele măsuri ale Guvernului României privind salarizarea unitară”, se menționează în scrisoare.
„Guvernul a crescut presiunea pe componenta de cheltuieli prin majorări salariale succesive, neînsoțite de alocarea unor sume suplimentare corespunzătoare. Aceste majorări, în principiu binevenite, nu au fost însoțite de majorarea corespunzătoare a transferurilor de la buget, transformând astfel o recompensă într-o iluzie şi chiar povară. La majorările salariale acordate prin lege s-au adăugat numeroase decizii ale instanțelor de acordare retroactivă a unor drepturi salariale, care au crescut de asemenea cheltuielile universităților. De exemplu, la una dintre universitățile din Consorțiu, în perioada 2012/2016, drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătorești au fost în sumă de 31,2 milioane lei, iar sumele alocate de MENCS au fost de 25,6 milioane lei, necesitând suplimentarea fondurilor din veniturile extrabugetare ale instituției cu 5,6 milioane lei. Este incorect să se solicite universităților să suporte acordarea drepturilor salariale retroactive din veniturile proprii, atâta timp cât acestea sunt datorate exclusiv erorilor legislative generate de guvern sau parlament. Practic, guvernul pune universitățile să plătească din fonduri proprii costurile deciziilor politice greșite!”, mai scriu semnatarii scrisorii.

Reprezentanții celor cinci universități atrag atenția că România se află pe ultimul loc în UE privind cota din PIB alocată cercetării și solicită o revizuire categorică a modului de abordare. Ei au formulat și o serie de modificări care trebuie aplicate urgent: retragerea imediată a OUG 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016; aducerea imediată a finanțării pe student cel puțin la nivelul celei din 2008 si elaborarea unui calendar de creștere până la nivelul mediu din țările foste comuniste ale UE; stabilirea cu reprezentanții consorțiului a unui calendar pentru atingerea până în 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare. În cazul în care aceste măsuri nu sunt adoptate, s-ar putea ajunge la proteste publice interne, dar și la instanțe. Universitarii spun că au de gând să se adreseze și forurilor europene pentru a semnala aceste nereguli.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

25 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

20 de ore ago