Câteva zeci de timișoreni au sărbătorit joi după-amiază, în Palatul Administrativ, Ziua Județului Timiș. A fost o premieră, dar una cu buget redus. Președintele CJ, Sorin Grindeanu, promite că la anul va fi cu totul altfel.
Consilierii județeni din mandatul 2012-2016 au aprobat, astă-iarnă, celebrarea, pe 28 iulie, a Zilei Județului Timiș. Pe 28 iulie 1919 a fost instaurată administraţia românească în judeţul Timiş, fiind instalat în funcţia de prefect dr. Aurel Cosma, care a preluat administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris. N-a fost însă o mare sărbătoare, așa cum ar fi trebuit să fie prima ediție, asta pentru că suma alocată pentru organizarea unui astfel de eveniment a fost foarte mică. Noii consilieri, abia instalați în funcții, nu au avut timp să aprobe o eventuală rectificare bugetară, astfel că s-a „lucrat” cu artiștii de la instituțiile din subordinea CJ. În deschidere, în fața Palatului Administrativ, a cântat Fanfara Pro Amiciția, după care au vorbit oficialitățile.
Discursurile au fost, de această dată, foarte scurte. „Vă promit că anul viitor vom organiza lucrurile la o scară mai mare. A fost o decizie bună cea din primăvara acestui an, de a avea o zi a județului. Le urez la mulți ani tuturor locuitorilor județului Timiș, la mulți ani Timiș”, a spus Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Județean Timiș. „Data de 28 iulie are o semnificație deosebită din punct de vedere istoric. Astăzi sărbătorim pentru prima dată Ziua județului Timiș și sunt convins că de-a lungul anilor va deveni o tradiție. Timișul este teritoriul mai multor etnii, tradiții, culturi”, a continua prefectul Mircea Băcală. „Omagiem un eveniment istoric deosebit de important, cu o profundă semnificație pentru istoria poporului român. Aici, cu adevărat am știut noi și cei dinaintea noastră să ne respectăm unii pe alții, dincolo de tot ce ne diferențiază, să împărtășim fiecare din valorile celuilalt și să avem grijă să nu preluăm ceea ce vedem rău la celălalt. Suntem un model de armonie”, a afirmat, la rândul lui, primarul Nicolae Robu. Au fost vernisate apoi mai multe expoziții, de heraldică și monografie bănățeană (parterul Palatului Administrativ), a Arhivelor Naționale, documente vechi ale județului Timiș și blazoane nobiliare (etajul I), expoziția „Timișul în imagini (etajul II)”. Au fost expuse și mai multe costume populare vechi, absolut superbe, iar un olar și-a demonstrat măiestria, învârtindu-și de zor roata. Au fost prezenți și Ștefan Popa Popa`S, dar și pictorul Petru Galiș. Ziua s-a încheiat cu un spectacol al Ansamblului „Banatul”, care a atras public de toate vârstele.
Invalid Displayed Gallery
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…