Categories: Primăria Timişoara

2.5 milioane de lei de la bugetul local pentru cladirile istorice cu proprietari privati! Din septembrie, stim si cat e taxa de reabilitare

Din luna septembrie, asociațiile de proprietari din clădirile istorice vor primi o mână de ajutor de la Primăria Timișoara, pentru reabilitarea acestor imobile. Vor putea primi bani de la bugetul local și vor returna ulterior aceste sume prin intermediul unei taxe de reabilitare, care va fi votată, la rândul ei, de consilierii locali.

Legea 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, modificată la finele lunii iunie, dă acum autorităților locale posibilitatea să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. Schimbarea legii a plecat de la Timișoara și a fost un proces anevoios, care a durat un an și jumătate. Modificarea permite autorităților locale să cofinanțeze, de exemplu, lucrări specifice la fațadă, tâmplărie și acoperișurile clădirilo istorice. Ulterior, banii vor fi recuperați de la proprietari, prin intermediul unei taxe de reabilitare. Conform legii modificate, „durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor”.

În luna septembrie, la Timișoara se va ști exact care este valoarea acestei taxe de reabilitare. Asta, după ce primăria va modifica regulamentul pe care îl are deja, în așa fel încât să respecte noile prevederi legale. „Programul de reabilitare a clădirilor istorice cu finanțare de la bugetul local va fi disponibil din această toamnă. Practic, regulamentul pe care noi îl avem deja va fi modificat pentru a răspunde noilor prevederi legale care permit primăriei să se implice în reabilitarea acestor imobile cu proprietari privați. În luna septembrie urmează să fie dezbătute două hotărâri de consiliu local: una pentru noul regulament, cealaltă pentru instituirea taxei de reabilitare a clădirilor istorice. Aceasta va fi plătită doar de beneficiarii unor astfel de lucrări”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Bugetul local prevede 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor istorice, iar lucrările vor putea începe după adoptarea celor două HCL și evaluarea dosarelor depuse de asociațiile de proprietari interesate. În ultimele săptămâni, mai multe asociații de proprietari din Timișoara au fost amendate de Poliția Locală, deoarece nu s-au apucat de renovarea clădirilor lor, deși fuseseră notificate și aveau un termen în care ar fi trebuit să treacă la treabă. Amenzile pot ajunge până la 8.000 de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Fritz acuză: Primăria Timișoara, special descalificată pentru preluarea Spitalului CFR, pentru ca acesta să ajungă la Județean

Dominic Fritz acuză guvernul că face în așa fel încât Spitalul CFR să ajungă, cu…

3 ore ago

Stabilirea celui de al doilea viceprimar al Timișoarei, (deocamdată) o misiune puțin posibilă. Poate, după Parlamentare

Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău,…

5 ore ago

Dumbrăviţa vrea să reînoade la Târgovişte seria rezultatelor pozitive

În etapa a 13-a din Liga 2, CSC Dumbrăviţa va evolua în deplasare, contra Chindiei…

5 ore ago

Sâmbătă se închide temporar Pasajul Michelangelo

La solicitarea societăților din subordine, Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Muncipiului…

5 ore ago

Volumul „Transhumanism”, între ştiinţă şi spiritualitate, recent lansat la UPT

Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu…

8 ore ago

Cei doi noi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși

Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este în completă. Aleșii județeni…

8 ore ago