Din luna septembrie, asociațiile de proprietari din clădirile istorice vor primi o mână de ajutor de la Primăria Timișoara, pentru reabilitarea acestor imobile. Vor putea primi bani de la bugetul local și vor returna ulterior aceste sume prin intermediul unei taxe de reabilitare, care va fi votată, la rândul ei, de consilierii locali.
Legea 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, modificată la finele lunii iunie, dă acum autorităților locale posibilitatea să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. Schimbarea legii a plecat de la Timișoara și a fost un proces anevoios, care a durat un an și jumătate. Modificarea permite autorităților locale să cofinanțeze, de exemplu, lucrări specifice la fațadă, tâmplărie și acoperișurile clădirilo istorice. Ulterior, banii vor fi recuperați de la proprietari, prin intermediul unei taxe de reabilitare. Conform legii modificate, „durata și modalitatea prin care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor”.
În luna septembrie, la Timișoara se va ști exact care este valoarea acestei taxe de reabilitare. Asta, după ce primăria va modifica regulamentul pe care îl are deja, în așa fel încât să respecte noile prevederi legale. „Programul de reabilitare a clădirilor istorice cu finanțare de la bugetul local va fi disponibil din această toamnă. Practic, regulamentul pe care noi îl avem deja va fi modificat pentru a răspunde noilor prevederi legale care permit primăriei să se implice în reabilitarea acestor imobile cu proprietari privați. În luna septembrie urmează să fie dezbătute două hotărâri de consiliu local: una pentru noul regulament, cealaltă pentru instituirea taxei de reabilitare a clădirilor istorice. Aceasta va fi plătită doar de beneficiarii unor astfel de lucrări”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Bugetul local prevede 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor istorice, iar lucrările vor putea începe după adoptarea celor două HCL și evaluarea dosarelor depuse de asociațiile de proprietari interesate. În ultimele săptămâni, mai multe asociații de proprietari din Timișoara au fost amendate de Poliția Locală, deoarece nu s-au apucat de renovarea clădirilor lor, deși fuseseră notificate și aveau un termen în care ar fi trebuit să treacă la treabă. Amenzile pot ajunge până la 8.000 de lei.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…