Nu știu ca vreo Poli, originală sau vreo clonă postdecembristă, să fi trecut prin momente atât de penibile precum cele prin care ACS Poli trece astăzi. Da, cu excepția acelei Poli a lui Zambon, înlocuită rapid de AEK București, în vara lui 2002. O victorie, patru egaluri și 25 de înfrângeri, 15 goluri marcate și 105 primite, minus 8 pct la finalul ediției 2001-2002 a seriei a doua a ligii secunde, aceasta a fost linia de clasament a lui Poli, sancționată cu 15 puncte. A venit PSD-ul cu echipa lui Toni Doboș și amărăciunea nu a durat chiar așa de mult, nu s-a instalat precum reumatismul în fibra microbistică timișoreană, cum se întâmplă acum cu „cea mai Poli dintre toate Poli”. Norocul de atunci era că aveam puține păcate identitare la activ și ruptura dintre echipă și fani nu s-a produs. Nu aveam balamucul de acum, cu stadioane goale, mase de iubitori de fotbal ținuți departe de fenomen, dar și grupări ultraortodoxe născute peste noapte. Nu, atunci viața și-a reluat ușor cursul după moartea clinică în care ne-a adus Zambon.
Și atunci tribunele au fost goale. Juniorii cu care Poli bifa ultimele meciuri în campionatul ligii secunde, sfătuiți de Zambon să-și trimită mamele la produs dacă vor să aibă bani, au jucat tot în fața unor tribune și peluze goale. Nu ar fi o noutate pentru cele două Poli de acum. Doar că atunci apariția AEK a fost văzută mesianic, nu un compromis nedemn de statutul de tifos timișorean. Astăzi nu avem nici măcar această perspectivă. Viitorul nu are nicio formă și depinde doar de justiția din România, în ceea ce privește pe ACS Poli. O ligă mai jos problemele ar dispărea prin venirea unui investitor potent. Dar pentru asta, „proprietarii” mai trebuie să fie dispuși să cedeze controlul, iar cineva interesat din zona privată să coboare privirea și spre ASU Politehnica, sărind peste tentația unui parteneriat cu autoritățile publice și alte influențe politice.
Mă repet. Am ajuns în situația asta nu din vina primăriei. Dacă țara asta nu ar avea duble judecăți la nivelul unor instituții importante cum este și Curtea de Conturi, Timișoara s-ar fi bătut în fotbal pentru primele trei locuri (posibil, nu poți băga mâna în foc că banii sunt suficienți, dacă nu ai pricepere la nivel de conducere). Sau dacă țara asta numită România ar avea o legislație corectă, lesne înțeleasă și politicieni trimiși la București și pentru alte interese decât cele personale ori de partid. Însă dincolo de această nedreptate ce ni se face prin comparație cu echipele publice din Tg. Jiu, Iași, Voluntari, Chiajna și altele mai suntem în această situație jenantă și dintr-o încăpățânare a primarului Nicolae Robu.
Singurul motiv pentru care Poli joacă în prima ligă este suma de bani primită de la Ligă. Nimic altceva nu a mai contat când ne-am înscris în acest campionat. Valoarea lotului, posibilitatea de a finanța echipa pentru un nivel decent, nimic din toate acestea, ci doar milionul din drepturile TV și niște calcule jenante cum că vom scăpa și la anul din aceleași considerente administrative, nu competiționale. Ca și în 2001/2002, vom termina campionatul cu minus de puncte, vom fi cei mai umiliți dintre toți timp de un an și ne vom întreba apoi unde e lumea. Vom juca acest rol ca un figurant pus să se scălâmbăie pentru bani de supraviețuire. Pentru ceea ce consideră Nicolae Robu supraviețuire. Căci eu nu cred că încă 18 etape jucate acasă pe „Dan Păltinișanu”, în fața unor tribune goale, vor însemna supraviețuire pentru această echipă.
Și, ca neînțelesul situației să ia cote grotești, această Poli nu are măcar luciditatea să vadă în ce situație se află. Situația în care îți donezi corpul pentru studii medicale. La nivelul conducerii nu se vede nici măcar asta. Se speră la salvare, în loc să încerci formule de joc ce ar putea lansa niște tineri, însă cu grijă, căci și aici cuțitul e cu două tăișuri. Însă o Poli cu Cânu, Croitoru, Șeroni, oricâtă maturitate ar da acești jucători lotului, nu mai are viitor într-o eventuală ediția viitoare de campionat. Dacă va mai exista așa ceva pentru ACS Poli, cu voia Tribunalului Timiș, Curtea de Apel și, eventual, Parlamentului României.
P.S. Nu am înțeles de ce Poli de primă divizie face reclamă pe panourile publicitare Primăriei Timișoara, Consiliului Județean Timiș și UPT. Teoretic de la UPT ai numele și nimic mai mult. Practic îl ai de la Viorel Boiț și ASFC Politehnica. Dar cele două instituții ale administrației publice pentru ce sunt promovate? Să ne facem și mai tare de rahat în fața țării? Să se creadă în continuare că primăria și CJ nu sunt în stare să susțină echipa la Timișoara, dar în localități mai mici și mai sărace se poate cu succes? Să trăim în continuare în falsul ăsta, când cele două nu au mai dat bani de un an clubului? Ba mai mult, CJ chiar cere chirie pentru ca propria echipă să joace pe stadionul ce-l are în proprietate. Domnule Birlică, ia facturează matale consiliului județean și primăriei costul reclamei.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…