Categories: Klaus Vaterland

Mitingul Timisoara-Bucuresti, un „derby” pierdut din cauza „arbitrilor”

Când tu, ca primar, tot anunți cu mare pompă un miting pentru convingerea guvernului să aloce bani pentru centura de sud nu ai decât două variante: să-ți monumentalizezi personalitatea politică ori să te faci de rahat. Dacă Nicolae Robu va umple Piața Operei cu timișoreni indignați de izolarea unuia dintre cele mai mari orașe generatoare de PIB și taxe, atunci edilul va apărea ca un veritabil Crăișor venit de la Bocsig să salveze Timișoara de asuprirea miticilor. Dacă, în schimb, la „răzbel” vin doar o mână de clienți McDonalds și-o alta adusă de la partid, atunci politicianul Robu va apărea ca un Păcălici, iar centură cu bani de la București vom avea, poate, atunci când dr. Victor Ponta va reveni la Palatul Victoria și Sorin Grindeanu va cuceri Primăria Timișoara, puțin înainte de pensie.

Pronosticul meu e că Nicolae Robu nu va mai face acel miting mult trâmbițat. Și nu pentru că timișoreanul nu ar avea motive să se răscoale împotriva modului în care guvernul înțelege să investească în Craiova și Târgu Jiu și mai nimic aici. Cred că mitingul nu va avea loc, deși inițiatorii gândeau că o astfel de acțiune ar da aripi PNL-ului înainte de alegerile generale, tocmai pentru că niște politicieni responsabili vor avea semnale că participarea va fi slabă, iar efectul de imagine, unul catastrofal Timișoarei. Oficial, mitingul nu va mai avea loc din cauza „ploii” și „vântului” ce vor deranja puternic mediul politic în această toamnă, dar să nu excludem, totuși, apetitul edilului liberal pentru gafele electorale de acest tip.

Plus că până în toamnă ar mai putea apărea o dilemă. Împotriva cui vom striga la acest miting? Împotriva lui Cioloș? Mișto. Să dăm de pământ cu, poate, cel mai responsabil premier pe care l-a avut România după ’89, cel care a încercat să taie elanul populiștilor care, din parlament, ar fi făcut legi pe bandă rulantă fără avizul Finanțelor. Dar dacă maâine-poimâine nu mai e Cioloș prim-ministru, că au grijă Dragnea cu ALDE și PSD? Vom ridica mingi la fileu unui viitor premier PSD? Care nu va rata ocazia să zică „Da, are dreptate capitala Banatului. Dragi timișoreni, dacă ne veți vota pe noi…”. De toate veți avea, aș adăuga, cu sau fără perversiuni.

Tare m-aș bucura să mă înșel și Nicolae Robu să mă contrazică cu o acțiune de succes, cu o piață plină de energie împotriva centralismului și, de ce nu?, pe ici pe colo cu steaguri ale Banatului fluturând din mâinile lui Bogdan Herzog și-ale membrilor Druckeria. Normal așa ar fi. Dar tot așa cum lui Nicolae Robu i-ar putea trece prin minte să confiște această manifestație în folos electoral, la fel și dușmanul politic va încerca să saboteze acest demers, uitând că, la urma urmelor, de centură, spital, stadion sau bazine olimpice s-ar bucura și liberalii, și pesediștii, și cei care iubesc palmierii lui Robu, și cei ce-l urăsc pe edil din rațiuni fotbalistice.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

O oră ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

4 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

4 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

7 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

9 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

9 ore ago