Categories: Sănătate

Acneea se vindeca, dar cu multa rabdare si un tratament potrivit

Acneea este o boala inflamatorie a foliculului pilosebaceu, deci nu este infecțioasă și nu este „dată” de un stafilococ. Se vindecă, dar cu multă răbdare și, foarte important, tratamentul nu se face după ureche. Fiecare pacient are o schemă personalizată, așa că nu încercați să vă vindecați acneea după sfaturile prietenilor. Apelați întotdeauna la medicul dermatolog.

Fiecare folicul conține un fir de păr și mai multe glande sebacee. În mod normal, sebumul, substanța uleioasaăcreata de aceste glande sebacee, urcă pe firul de păr și iese la suprafața pielii, pentru ca, în condiții normale, s-o lubrefieze și s-o protejeze. În cazul acneei, sebumul este blocat la nivelul foliculului de anumite celule aflate la suprafață, urmat de multiplicarea unei bacterii, Propionibacterium Acnes, care se găsește în cantități mici la suprafața pielii. De cele multe ori, sebumul se poate „scurge” singur pe față și atunci vorbim de „seboree oleossa”, dar, alteori, pielea se descuamează și vorbim de „seboree sicca”. Diagnosticul și forma de tratament se stabilesc însă numai de către medicul dermatolog, la care trebuie să apelați fără niciun dubiu. Acneea nu se tratează după ureche, din reviste sau de pe Internet.

Acneea, explică dr. Nadița Popovici, de la Clinica Dermaskin, are mai multe forma clinice, fiecare cu tratamentul ei. „Comedoanele constau în formarea unor «dopuri» de culoare neagră ce ocupă deschizătura glandelor sebacee și atunci vorbim de acneea comedoniană. Dacă există papule foliculare, mici proeminente roșii, dureroase, la nivelul foliculului pilosebaceu, avem de-a face cu o acnee papuloasă. În cazul în care pustulele foliculare superficiale provin din evoluția unor papule inflamatorii și prezintă în vârf o colecție purulentă, care se elimină după trei sau patru zile, vorbim de acneea papulo-pustuloasă”, explică specialistul. Acneea are, de asemenea, manifestări caracteristice în funcție de sexul și vârsta pacientului. Femeile pot dezvolta forme de acnee postgestativă, care apare după oprirea estro-progestativelor, sau o acnee a femeii adulte, care apare la 10-12 ani de la dispariția acneii adolescentului, cu localizare în special la nivelul bărbiei și de cauză neprecizată. Acneea bărbatului, sau acneea conglobată, apare după pubertate și, din punct clinic, se manifestă prin abcese, noduli, chiste și cicatrici.

Etiopatogenia aceste bolii, spune dr. Nadița Popovici, nu este perfect elucidată. „Ea apare din cauza tulburărilor endocrine produse de pubertate, în special prin creșterea secreției de hormoni androgeni, a schimbării raportului dintre hormonii androgeni și cei estrogeni, în favoarea celor androgeni. Boala are o evoluție ciclică, cu ameliorari și exacerbări spontane. De mai multe ori, manifestările ei se intensifică toamnă, paradoxal după scăderea radiațiilor ultraviolete, și în perioada premenstruală”, explică medicul. Înainte de a începe un tratament, trebuie să știți că acesta este unul de lungă durată. Efectele se simt în timp, așa că obligatoriu aveți nevoie și de multă răbdare. „Indiferent de forma acneii, în prima fază, tratamentul este unul de atac, urmat de unul de întreținere. Fiecare pacient are schema sa de tratament, în funcție de caracteristicile sale. Este foarte important să nu vă luați după poveștile prietenilor, pentru că, din păcate, un tratament făcut după ureche agravează acneea. Evitați pe cât posibil, în perioada tratamentului și nu numai, expunerea la radiații UV, și aici vorbim inclusiv de mersul la solar. Dacă totuși stați la soare, folosiți creme de fotoprotecție cu factor de protecție mare. Pe pielea acneică nu se folosesc dezinfectante sau săpunuri abrazive, nu veți face decât să măriți iritația”, mai spune dr. Popovici. Și încă un sfat: „«coșurile», indiferent că sunt comedoane, papule-pustule sau chiste, – nu se storc”.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

16 minute ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

39 de minute ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

40 de minute ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

3 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

20 de ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

23 de ore ago