Categories: Klaus Vaterland

Coprocultura la liberali, chestiuni de rafinament

Când coordona alături de Dan Popa campania electorală liberală de la locale, lui Nicolae Robu i s-a spus că a greșit grav. Că a tot fredonat-o el cu democrația din partid, lăsând posibilitatea ca la jurizările interne să iasă candidat pentru șefia CJ Timiș deputatul cel plin de prihană Alin Popoviciu. Și astfel să se ducă dracului tot „jihadul” antipesedist și ambiția de-a pune PNL și primar de mare municipiu, și președinte la județ. Atunci, mai mulți dintre cei care ne dăm cu părerea i-am reproșat copreședintelui PNL Timiș Nicolae Robu că nu a dat jos milităria din pod și a lăsat ca un algoritm intern să le permită primarilor liberali să facă front comun în favoarea lui Popoviciu. Că s-a lăsat la mâna grupărilor din PNL și a răzbunărilor dintre acestea, tocmai când era mai mare nevoie de disciplină în partid. Deși a încercat să îmbrace eșecul de la alegerile locale în cifre și tot felul de statistici strălucitoare, Nicolae Robu a acceptat finalmente că a fost gestionată prost problema candidaturilor, spunând, la un moment dat, că poporul s-a îndepărtat de urne, de formațiunea liberală deodată cu lehamitea de Alin Popoviciu.

Alegerile generale bat la ușă, iar Nicolae Robu a învățat parțial din greșeli. Ce-am spune despre un om care greșește o dată, iar a doua oară face la fel? Astfel că președintele PNL Timiș n-a mai lăsat la voia sorții și a manevrelor interne lista de candidaturi pentru Senat și Camera Deputaților. Cel puțin în cazul locurilor cert eligibile. Adevărat că nici n-a pus el piciorul în prag foarte tare, de acest gest puternic ocupându-se Vasile Blaga, lider național până la deschiderea dosarului de corupție instrumentat de DNA Ploiești. Eligibili la Cameră sunt Marilen Pirtea, Ben-Oni Ardelean și Lili Oneț. Se dorea a fi Marian Vasile, protejatul lui Robu, dar omul s-a retras dintr-un exces de bun simț, bănuiesc. La Senat, locul lui Blaga va rămâne vacant câteva zile, după care, probabil, ex-pedeliștii se vor sfâșia pentru prima poziție. Contestatarii lui Robu vor spune pe bună dreptate: „Asta e listă? Pentru ce aș vota o astfel de listă? Ce legătură are lista asta cu liberalismul din Timiș?”. Într-adevăr, Marilen Pirtea este o personalitate puternică în mediul academic, însă nu pot să decuplez figura rotundă a rectorului UVT de negocierile cu Victor Ponta pentru o candidatură pe Colegiul III Timișoara. Cât despre „ctitorul” muzeului revoluției din Timișoara, senatorul Ben-Oni Ardelean, numai de bine.

Tanda pe Manda, povestea e maro la PNL Timiș, ceea ce convine de minune social-democrației. Întrebarea care se pune e ce putea face Nicolae Robu într-o asemenea situație, în afară de un strașnic abandon de la conducerea filialei. Dacă lăsa primarii să decidă pentru poziția a III-a la deputați, fostul PDL va mai prindea un loc. Atunci să vezi freamăt: „PDL i-a încălecat pe vechii liberali!”, ar fi titrat ziarele PSD înduioșate de frământările din PNL. Dacă ținea de ideea cu Marian Vasile, Robu se făcea de cacao, imputându-i-se apoi că tot scandalul, și pe cale de consecință, rezultatele proaste în alegeri au ieșit din ambiția sa de a-și pune pișboy-ul pe liste. Se mai putea vorbi despre vreo autoritate în PNL Timiș a președintelui Robu, dacă acesta ar fi cedat în fața primarilor? Dar că n-a cedat, vor mai pune edilii osul la treabă în campanie?

Scroafa-i moartă în coteț și șade cu curu-n ușă, spune o vorbă veche despre liberali timișeni. Treaba dumnealor. Ei se ceartă, ei nu se-mpacă, noi nu am avea mare lucru de câștigat din asta, decât din perspectiva apocaliptică ca un PSD (cum a fost cel de pe vremea lui Victor Ponta sau Adrian Năstase) va prelua din toamnă guvernarea. Altfel, eligibilii vor fi fericiți pe funcțiile lor primite prin vot, Nicolae Robu va avea o bună scuză pentru rezultatele catastrofale din alegeri, iar edilii sunt liberi ca fulgul. Aproape ca fulgul. Totuși, aș vrea să-i văd pe primarii revoluționari ce vor avea de câștigat politic sau administrativ sabotând propriul partid și neimplicându-se în campanie. Dincolo de toate și pe termen lung.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic

Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și…

3 minute ago

E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern

Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care…

7 minute ago

Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj,…

48 de minute ago

Întreruperi programate la furnizarea apei spre sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Timiş

Vineri, 26 aprilie, între orele 10-12 vor avea loc lucrări la Stația de Tratare a…

49 de minute ago

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor…

O oră ago

Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului

În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind…

2 ore ago