Viitorii cetățeni de onoare ai Timișoarei vor fi nominalizați după criterii mult mai stricte. La finele lunii iulie, un liberal și trei social-democrați au cerut ca niciun fost membru PCR cu funcție sau colaborator al Securității să nu mai poată fi onorat astfel în orașul de pe Bega. Proiectul lor va fi supus la vot în viitorul plen.
O hotărâre de consiliu local emisă în 2005 stabilește regulile după care poate fi acordat titlul de cetățean de onoare al Timișoarei. Nu-l pot deține persoane care au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității sau fapte penale. Actualii consilieri spun însă că nu este de ajuns și că ar trebui mai multă rigurozitate. La finele lunii iulie, Ion-Ardeal Ieremia, Lucian Taropa și Dan Idolu, de la PSD, și Lucian Căldăraru, de la PNL,au decis că trebuie schimbate regulile. Astfel, titlul de cetățean de onoare nu ar trebui să fie acordat cuiva care a fost colaborator al Securității sau a făcut poliție politică și nici cuiva care a deținut funcție de conducere în fostul PCR.
Pe ordinea de zi a viitorului plen va apărea și noul regulament pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Timișoarei. „Datorită dinamicii vieţii actuale şi a problematicilor cu care se confruntă executivul primăriei şi consiliul local în evaluarea meritelor personalităţilor propuse pentru Titlul de «Cetăţean de onoare» din diversele domenii ale vieţii sociale, este necesară îmbunătăţirea acestui regulament, completarea şi discutarea lui în actualul CL. Solicităm ca pentru conferirea acestei distincții importante, pe lângă criteriile menționate în actualul regulament aprobat prin HCL 258/28.06.2005, să se adauge la Capitolul al III-lea, articolul 6, ca cerințe obligatorii, următoarele: (c) a fost lucrător al Securității din regimul comunist sau colaborator al acesteia, în sensul desfășurării de activități de poliție politică; în acest sens, persoana propusă pentru acordarea titlului trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care declară acest fapt; (d) a deținut funcții de conducere la nivel local și/sau național în structurile de conducere ale PCR. Această solicitare este în acord cu spiritul general al cetățenilor municipiului Timișoara – orașul unde a început Revoluția Română împotriva regimului securisto-comunist”, se precizează în referatul proiectului.
Cetățenii de onoare pot lua cuvântul în ședințele CL, la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate, pot participa la manifestările desfășurate sub patronajul consiliului local sau în care acesta este coorganizator, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun din oraș și la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea CLT. Ei trebuie să promoveze imaginea Timișoarei și să… planteze câte un copac pe care să fie aplicată o plăcuță cu numele lor.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…