Categories: Primăria Timişoara

Reabilitarea Operei, doar la anul! Inca nu exista aviz de la Cultura

E puțin probabil ca lucrările de reabilitare programate la fațada Operei Române să mai înceapă în acest an. Există o licitație câștigată în primăvară, dar documentația proiectului este încă în curs de avizare la Direcția de Cultură. Lucrarea, care costă aproximativ 170.000 de euro, este finanțată de la bugetul local.

În luna martie, primarul Nicolae Robu anunța încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de 632.000 lei, fără TVA, cu termen de execuție de șase luni, a fost adjudecată de SC Alex-Dia Construct SRL. Edilul vorbea, la vremea respectivă, și despre eventuala descoperire a statuilor amplasate inițial în nișele vechii fațade. Lucrarea n-a început însă nici acum și sunt șanse minime ca ea să pornească mai devreme de primăvara viitoare. Asta, pentru că nu există încă toate avizele necesare. Clădirea Operei Române este monument de clasa A, așa că orice intervenție nu se poate face decât în condiții foarte stricte. Primarul Nicolae Robu spune că a existat un aviz pe proiectul vechi de reabilitare, care nu acoperea însă toate intervențiile. „Documentația este predată integral la Direcția de Cultură. Sunt convins că se vor obține avizele. Nu cred că mai apucăm să lucrăm anul acesta, poate doar unele mici intervenții. S-a mizat pe faptul că documentația inițială are inclusiv aviz. De fapt, exista un aviz, dar nu pentru ce vrem noi să facem acolo. Ne-am conformat exigențelor legale și urmăm procedura. Proiectul inițial era unul vechi, l-am luat ca atare, dar s-a constatat, când era cât pe ce să ne apucăm de treabă, că de fapt nu sunt toate avizele așa cum sunt cerute de lege”, a explicat edilul.

Din punctul de vedere al Direcției de Cultură, lucrurile sunt în curs de rezolvare. „În acest moment, Comisia zonală de monumente așteaptă o completare de proiect, iar ulterior va exprima un punct de vedere. Documentația va ajunge apoi la Comisia națională de monumente, care va aproba sau nu intervenția. Direcția Județeană de Cultură dă în final avizul”, a declarat, pentru deBanat.ro, Sorin Predescu, directorul de la Cultură. Conform acestuia, nu vor fi făcute lucrări foarte complicate. „Este vorba despre o intervenție puțin intruzivă, care presupune schimbarea unor plăci de travertin fisurate, plus anumite operațiuni de curățenie. Este o reparație aproape de întreținere. Plăcile fisurate vor fi înlocuite sau reparate, de la caz la caz. S-a făcut o analiză a întregii suprafețe a clădirii Operei”, a mai spus Predescu.

Clădirea Operei Române este iluminată artistic încă de acum doi ani, cu un sistem de 400 de spoturi cu lumină albă, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată. Această iluminare scoate la iveală toate defectele fațadei, mai puțin vizibile pe timpul zilei. Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul s-a produs în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând integral forma originală a clădirii, construită în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția a fost fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago