Categories: Primăria Timişoara

Vaporasele de pe Bega, la mana… parlamentului! RATT si primaria s-au impiedicat in legi

Cele șapte vaporașe ale Primăriei Timișoara fac, în continuare, ture pe Bega, dar nu vor putea intra foarte curând în sistemul de transport public în comun. Din cauza unui vid legislativ, spun cei de la PMT, nici RATT, nici municipalitatea nu pot prelua în administrare canalul Bega, decât pe porțiunea cuprinsă între Uzina de Apă și Podul Modoș.

Avem vaporette, dar acestea vor continua să circule în regim de probe tehnice. Ele nu pot fi integrate în sistemul de transport în comun gestionat de RATT, pentru că sunt unele probleme cu autorizațiile, care sunt imposibil de obținut în condițiile actuale ale legii. De fapt, nici Primăria Timișoara, nici regia de transport nu pot prelua în administrare canalul Bega până la frontiera cu Serbia, ci doar pe porțiunea Uzina de Apă – Podul Modoș. „Problema e… sună stupid, așa cum sunt multe cu care ne confruntăm. Nu există legislație care să permită administrarea pe tronsoane. Se pune problema navigării sistematice doar pe o porțiune, de la Uzina de Apă până la Podul Modoș. Legislația, așa cum este ea acum, nu permite să se creeze un administrator portuar numai pe această porțiune, ci trebuie de la Uzina de Apă până la granița cu Serbia. Primăria nu poate fi administrator pe toată această porțiune și nici nu dorim neapărat să fim administrator. Poate să preia CJ Timiș sau oricine, nu ne supărăm. Am pus în mișcare mecanismele parlamentare pentru o inițiativă legislativă”, explică primarul Nicolae Robu.

În aceste condiții, e puțin probabil că vaporașele vor putea circula anul acesta altfel decât în deja cunoscutele probe funcționale, cu și fără călători. „Ca să nu se ducă perioada de garanție fără ca ele să fie în uz, am decis să le folosim în regimul acesta de testare o perioadă. Uneori, anumite efecte pot fi ascunse și pot fi puse în evidență în exploatare. (…) Aproape 30.000 de persoane s-au plimbat cu vaporașele în acest regim de testare”, mai spus Robu, conform căruia perioada de garanție este de doi ani. Șeful RATT susține că știe de trei luni că există această problemă, din momentul în care a venit refuzul din partea Ministerului Transporturilor. „Nimeni nu vrea să-și asume răspunderea aici, toată lumea așteaptă mai degrabă schimbarea legislației. De trei luni știam că se poate rezolva problema, dacă o organizație, cum ar fi Administrația Apelor, Administrația Portuară, preia rolul de administrator. Se știa mai demult că primăria nu poate pe porțiuni, noi ne mulțumeam dacă prelua altcineva. Dacă există administrație navală în România, ne-am dori să își intre în rol, dar văzând că nu există o rezolvare, am demarat procedurile pentru a putea noi să preluăm acest rol. Domnul Goia a început demersurile. Sper să intre săptămâna viitoare la parlament, în atenția comisiilor de specialitate”, a mai spus Nicolae Robu.

„Trebuie înființată Administrația canalului navigabil. Înființarea ei se face prin lege, este o ordonanță de urgență care spune condițiile prin care trebuie înființată această administrație. Aceasta poate fi înființată de mai multe unități administrativ teritoriale, pentru că sunt mai multe segmente ale canalului Bega. Inclusiv Consiliul Județean Timiș este parte activă în chestiunea asta. Trebuie să se dea o hotărâre de guvern. Dacă nu, trebuie inițiată o lege care să reglementeze care este diferența între Administrația portuară, adică Portul Timișoara, și Administrația canalului navigabil, care merge până la frontieră. Prin lege se spune că Administrația canalului navigabil până la frontieră va fi compusă din membri activi ai acestei administrații. De ce este importantă? Nu ni se dă aviz pentru circulație ca operator de transport naval pentru RATT, chiar dacă suntem autorizați pentru circulația pe canal, trebuie avizat de această administrație. Această administrație trebuie să ne avizeze nouă programul de circulație, autorizația de transport, dar ea nu există. Noi am avut o intervenție directă la Direcția de Transport Naval din cadrul Ministerului Transporturilor. Ni s-au spus care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm, lucrăm la documentele respective, după care se face inițiativă legislativă. Trebuie să se înființeze prin lege, să se rezolve problema căii navigabile, să putem circula”, a explicat, la rândul lui, Ioan Goia. Când va putea fi rezolvată această problemă grație parlamentului e o altă discuție. Nu de alta, dar, în curând, deputații și senatorii vor intra în precampanie, apoi urmează campania propriu-zisă și e destul de greu de crezut că vaporașele de la Timișoara vor reprezenta o prioritate pe ultima sută de metri a actualului legislativ…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

40 de minute ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

O oră ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

2 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

2 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

3 ore ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

3 ore ago