Castelul Huniade va rămâne în șantier până… nu se știe când! CJ Timiș ar putea să nici nu depună la timp un proiect pentru finanțarea pe fonduri europene a reabilitării acestuia! Lucrurile sunt extrem de complicate și, până la realizarea unei expertize tehnice, nu se va ști exact ce s-a făcut și ce nu acolo. Asta, deși lucrările sunt plătite.
Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade, „casa” Muzeului Banatului, sunt pe ultima sută de metri. Ele au început în urmă cu un deceniu, dar au existat lungi perioade în care nu s-a lucrat. Teoretic, șantierul ar trebui încheiat la jumătatea lunii decembrie. Pentru reabilitare, CJ Timiș ar vrea să „prindă” un proiect european, însă ar putea pierde trenul. „Cu toții am fost de acord vizavi de oportunitatea accesării pe POR, măsura 5.1, a unui proiectul în valoare de 5 milioane de euro. Am avea posibilitatea de a depune un proiect pentru a obține acești bani, termenul limită fiind 25 noiembrie (…) La ora actuală depunem eforturi foarte mari pe de o parte pentru a putea avea întreaga documentație necesară. Pe lângă proiect este nevoie de o expertiză tehnică a întregii clădiri, care ar trebuie să arate care este situația în fapt, DALI și alte documente (…) Teoretic avem consolidată doar partea de nord-vest și ne-am gândit să avem în vedere doar această parte, pentru că am avea un orizont de timp mai scurt pentru a putea permite accesul publicului în Castelul Huniade”, a declarat Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș.
Iliescu este însă sceptică în ceea ce privește probabilitatea de a putea depune proiectul. „Am un mare semn de întrebare la acest moment vizavi de capacitatea de a depune acest proiect. Am fost în audiență la Sorin Maxim, șeful ADR, nu s-au depus proiecte, dar până în 25 noiembrie pot fi depuse, sunt șanse, dar este o supoziție, ca termenul să fie prelungit. Semnul meu de întrebare este legat de expertiza tehnică, pentru a vedea dacă ceea ce avem în documentație corespunde cu ce s-a executat în fapt”, mai spune vicepreședintele CJ. Practic, CJ Timiș, care a plătit lucrările la Castelul Huniade, nu știe dacă acestea au și fost făcute conform proiectului. Roxana Iliescu spune însă că instituția pe care o reprezintă nu trebuia să facă și verificările de rigoare. „Acestea nu cad în sarcina CJ. Avem un diriginte de șantier, conducerea muzeului verifică, ne face adresă și apoi ne solicită eliberarea unei anumite sume de bani. Noi nu avem nicio obligație în acest sens, în afară de interesul pe care îl avem datorită faptului ca acest monument este în patrimoniul nostru. În acest moment, nu avem o perspectiva clară asupra lucrărilor și, deocamdată, nu am solicitat cartea tehnică”, afirmă aceasta.
Un lucru este clar: nu se știe când vor putea intra primii vizitatori în Castelul Huniade, proaspăt renovat. Oricum, reprezentanții CJ Timiș nu se mai gândesc acum la reabilitarea castelului în totalitate, ci doar pe bucăți. Prima ar fi este aripa de nord-vest, în care se află și Sala Cavalerilor. CJ Timiș a renunțat, la finele lui 2014, la un proiect cu finanțare europeană pentru recondiționarea castelului, pentru că nu erau gata lucrările de consolidare. În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările au fost oprite, s-a refăcut documentaţia, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, iar în 2010 nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou, iar în iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară. Acela a fost momentul în care șefii CJ au decis să pună piciorul în prag. Istoria Castelului Huniade a început în anii 1300, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a decis să-şi stabilească reşedinţa la Timişoara.
Invalid Displayed Gallery
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…