Categories: Primăria Timişoara

Disputa Primarie – Consiliul Judetean, faza pe muzee, continua: azi, episodul Castelul Huniade

Dacă tot nu vrea CJ Timiș să dea fosta garnizoană înapoi la Ministerul Apărării, primarul Nicolae Robu s-a gândit să ceară… Castelul Huniade! Șantierul început acum un deceniu ar trebui finalizat la jumătatea lunii decembrie, iar edilul reclamă lentoarea cu care se desfășoară lucrările. Sorin Grindeanu se abține de la comentarii.

Primarul Nicolae Robu a ajuns la concluzia că PSD nu vrea ca în Timișoara să fie deschis Muzeul Revoluției. Întreaga tevatură a pornit de la clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății, aflată în proprietatea CJ Timiș, instituție condusă de social-democratul Sorin Grindeanu. CJ a primit-o anul trecut, de la Ministerul Apărării, dar va trebui s-o dea înapoi la 31 decembrie, dacă nu o reabilitează. Cum lucrările nici măcar n-au început, situația e clară. Garnizoana ar fi potrivită pentru a găzdui viitorul muzeu al Revoluției, dar, pentru asta, ea trebuie să ajungă la Ministerul Culturii, care ar fi dispus să investească trei milioane de euro. „Am fost puțin trist când am văzut că la nivelul CJ nu există prea mult entuziasm pentru a sprijini realizarea Muzeului Național al Revoluției române în Timișoara (…) Printr-o hotărâre de CJ ar trebui ca acum garnizoana să fie cedată către MApN. În etapa a doua, e problema guvernului să transfere problema de la MApN la Ministerul Culturii. E păcat că trei milioane de euro stau nefolosiți de la începutul anului. Am văzut că domnul președinte a fost puţin iritat şi a spus să ne vedem fiecare de treaba lui. Dacă aş fi fost președinte de CJT, nu aş fi avut nicio ezitare, aș fi propus plenului să voteze renunţare la acea clădire, cu condiția ca ea să fie cedată pentru construirea acolo a Muzeului Revoluţiei”, a declarat, marți, Nicolae Robu.

La finele săptămânii trecute, șeful CJ, Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Culturii și, peste câteva zile, ar urma să aibă o discuție și cu cei de la MApN. Robu nu înțelege de ce atâtea „parlamentări” și crede că lucrurile ar putea fi rezolvate mult mai simplu. „Nu văd ce rost își are discuția decât cedarea clădirii. Asta se putea hotărî printr-o ședință pe care aș fi pus-o extraordinară a CJ. Discuția este doar consumatoare de timp în plus. Problema trebuia să o rezolve Titu Bojin, când era președinte de CJ. Eu nu vreau garnizoana, nu vreau ca ea să treacă la primărie. Vreau să meargă la Ministerul Culturii, care să facă muzeu. Ar fi un mare câștig pentru Timișoara”, mai spune Robu.

Edilului i-a mai venit o idee, pe care spune că e dispus s-o pună și în practică. Robu vrea să ia de la CJ nici mai mult, nici mai puțin decât… Castelul Huniade! Sediul Muzeului Național al Banatului este în reabilitare de vreo 10 ani, iar ultimul termen pentru finalizarea acestei faze a șantierului este jumătatea lunii decembrie. „Hai să preluăm noi la primărie Muzeul Banatului. Timișoara va avea într-un timp mult mai scurt un muzeu de istorie reabilitat. Mi-e teamă că ne prinde anul 2021 și tot n-o să fie finalizate lucrările (…) Vreau să arăt disponibilitatea mea ca primar de a prelua un obiectiv atât de important. Primăria are posibilităţi mai mari de a se ocupa de el decât consiliul judeţean (…)
Vorbesc foarte serios despre acest transfer, ca să fim siguri că se termină lucrările (…) Eu nu sunt acaparator, urez succes consiliului județean, dar nu este supărător că avem acel șantier de atâta vreme în centrul orașului? (…) Nu este vina actualului președinte al CJ, cred că va trebui să conlucrăm”, mai spune Robu. Președintele CJ, Sorin Grindeanu, a preferat să nu comenteze ideea primarului Timișoarei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

39 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago