Categories: PoliticieniUltima ora

Iohannis, la Timisoara: Daca se dovedeste ca un politician a plagiat, el trebuie sa dispara din viata publica

Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut proceduri rapide și credibile pentru clarificarea acuzațiilor de plagiat aduse diverselor personalități publice. Iohannis spune că nu e normal ca analiza unei lucrări să dureze cât a durat, teoretic, redactarea acesteia și susține că lucrurile ar trebui să fie clarificate rapid.

Președintele Klaus Iohannis a deschis, luni, anul academic la Timișoara, un oraș de care susține că îl leagă sentimente speciale. „Am o relație specială cu Timșoara și de fiecare dată când vin, vizita la Timișoara reprezintă nu doar un moment politic, ci și un moment cu o încărcătură emoțională specială pentru mine (…) Am fost întrebat de ce am venit la Timișoara. Am venit din două motive: astăzi se deschide anul universitar 2016/2017 și am considerat că cele patru universități din Timișoara sunt de o calitate atât de bună, încât merită să facem aici deschiderea. Al doilea motiv este că Timișoara a fost selectată pentru a fi Capitală Europeană a Culturii. Este o realizare notabilă și este o oportunitate extraordinară pentru Timișoara de a se arăta lumii, de a arăta lumii ce potențial mare (…) Sunt convins că prin acest titlu, Timișoara va dovedi că este un oraș-fanion al României”, a declarat Iohannis.

Aflat la UVT, universitate aflată în centrul scandalului legat de plagiatul șefei DNA, Laura Codruta Kovesi, președintele României nu a putut ocoli subiectul. „Se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice și mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuții, dacă este adevărat, dacă este fals, dacă trebuie să rămână în viața publică sau dacă trebuie să se retragă. Această discuție a luat amploare și acest lucru îl găsesc bun. Dacă vă amintiți, mai la început, când s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat, această discuție la vremea respectivă nu a interesat pe multă lume”, a afirmat Klaus Iohannis. El i s-a adresat direct ministrului Educației, aflat în Aula Magna a UVT. „Acum este o temă publică importantă și ține de dumneavoastră, domnule ministru, dar și de alții, să clarificați aceste chestiuni. Cred că este foarte important să avem un verdict clar, iar acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unui plagiat să dureze cât elaborarea lucrării de doctorat. Și atunci, dumneavoastră, universitarii, trebuie să găsiți metodele să scurtați această discuție la un minim și să știm în cel mai scurt timp dacă persoana X a plagiat sau nu, și punct. Între timp apar noi și noi acuzații de plagiat. Este dăunător pentru societatea românească, e nevoie de un răspuns clar, dat cu celeritate. Ne interesează pe toți să avem un verdict clar, fără echivoc, într-un timp rezonabil”, a mai declarat președintele. Șeful statului crede că plagiatorii ar trebui să aibă aceeași soartă, indiferent din ce mediu provin. „Dacă un cadru universitar este dovedit că este plagiator, trebuie să dispară din universitate. Dar și atunci când se dovedește că nu a plagiat, este nevoie, mai mult decât în cealaltă variantă, ca acest lucru să se constate în timp util, foarte clar, fiindcă bunul renume al unei persoane se distruge foarte ușor, dar de reclădit e foarte greu”, a conchis Klaus Werner Iohannis.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago