Categories: Cultura

Premiera de mai: in 2017, Gala Premiilor UNITER se tine la Timisoara

Renumele contruit în ultimii ani de Teatrul Național Timișoara primește acum o nouă recunoaștere. Premiile UNITER, care îi recompensează pe cei mai buni dintre cei buni din lumea scenei, vor fi decernate, în primăvara anului viitor, în orașul de pe Bega.

Cei mai buni actori, regizori și scenografi din România vin, anul viitor, la Timișoara. Gala Premiilor UNITER, cel mai așteptat moment în lumea teatrului românesc, se va ține, în mai 2017, pe scena Teatrului Național. Este o premieră în istoria Galei, care va marca cea de-a XXVI-a ediție a sa. Anunțul a fost făcut la închiderea Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2016. „Pe 8 mai 2017, Gala Premiilor UNITER va avea loc la Timișoara, în Sala Mare a Teatrului Național, cu susținerea Primăriei”, a spus Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

Gala UNITER s-a ținut prima dată în 1991, la inițativa lui Ion Caramitru, care a vrut astfel să deschidă, și în România, o tradiție a recompensării excelenței în artele teatrale. „E un semn faptul că vom face această gală la Timișoara în anul imediat următor celui în care orașul a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Ne-am dorit acest lucru dinainte de a fi făcut public titlul. Gala Premiilor UNITER a ieșit din București pentru prima oară în 2007, la Sibiu, apoi a fost la Iași și la Oradea. Acum venim la Timișoara. Teatrul Național din Timișoara este nu numai un monument istoric, ci și un teatru de tradiție, și, de asemenea, se află în capitala unei regiuni românești de tradiție culturală și multietnică majoră. Nu în ultimul rând, Teatrul Național este încărcat cu reverberații în istoria recentă a României. Toate aceste elemente ar fi făcut prezența Galei firească de mai demult, dar probabil că acum a fost momentul potrivit”, a spus Caramitru.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

O oră ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

O oră ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

2 ore ago

CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ

Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea…

3 ore ago

Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ

Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură…

3 ore ago