Câteva întrebări simple pe adresa Primăriei Timișoara puse de deBanat.ro pe baza legii liberului acces la informații. Întrebări referitoare la așa-zisele cursuri de perfecționare pe care angajații Primăriei le fac vara (numai vara) pe litoral (doar pe litoral, și exclusiv Mamaia că-i mai de fițe). Să fie clar, aceste cursuri (citește concedii pe bani publici) n-au fost inventate de primarul Nicolae Robu, ele fiind mult mai vechi. Eventual, sub el s-au perfecționat, s-au elitizat dacă se poate spune așa, ca să nu folosesc termenul „meritocratizat”.
Revin la solicitarea pe adresa primăriei. Nu am solicitat numele beneficiarilor, ci doar numărul lor, cheltuielile făcute cu aceste cursuri și cum se numesc acestea exact. În plus, dacă au fost angajați care au beneficiat de supliment de vacanță, adică au participat la mai multe cursuri și o să vedeți de ce și această întrebare. Ei bine, în răspunsul primit de la primărie, extrem de laconic, ni s-a spus că la cursuri au participat 366 de persoane. Atât și nimic mai mult, restul informațiilor cică fiind secretizate. Adică și cât au costat aceste cursuri și chiar numele lor. Nu spun că primarul Robu ar fi vinovat de acest răspuns dat „la mișto” pentru care instituția ar putea fi dată în judecată. Și ar pierde în mod cert procesul.
Dar încă o dată instituția care numără vreo 70 de angajați la Direcția de comunicare este repetentă exact pe… comunicare. Asta, ca să nu vorbesc de un imens dispreț. Fiindcă orice informație privind cheltuirea banilor publici nu poate fi catalogată drept secret de stat. Nici măcar cheltuielile făcute de serviciile secrete. Doar la Primăria Timișoara o astfel de informație este considerată informație clasificată. Plus că e de-a dreptul aberant să ții la secret cursurile la care au participat salariații primăriei. Numai dacă n-or fi cumva cursuri pentru spioni, agenți secreți și tot felul de „jamesbonzi”.
Și totuși de unde atâta secretomanie, dincolo de aroganță și multă nerușinare? În primul rând, trebuie spus că se poate accepta faptul că un funcționar public cu o leafă destul de mică poate primi drept bonus o vacanță. (Nu mai intru în discuții vizavi de dilema dacă așa mic cum e, acel salariu e meritat de mulți funcționari.) Numai că în cazul de față intervin și aberațiile, „elitismele” de care aminteam mai sus. În vară, citând unele surse, deBanat arăta că apropiați ai primarului Robu au avut parte și de două săptămâni de cursuri, fiind cazați la hoteluri de lux. Aceste informații au fost confirmate acum de surse din primărie pentru site-ul pressalert. Astfel, încălcând legea, unii funcționari, culmea dintre cei cu salarii mai mari, au fost cazați la hoteluri de patru stele. Printre aceștia și deja celebra Sanda Greblă, care s-a perfecționat la două cursuri (adică două săptămâni de zbenguit prin cluburi), dar și megacompetentul Culiță Chiș, Rodica Aurelian (autoarea răspunsului nesimțit) și alții. Adică oameni care la ce „meritocrație” le curge prin vene ar trebui ei să fie lectori și să predea.
Ca să nu mai spun că printre beneficiari s-a numărat, pe lângă „animatoarele” de la Robu Facebook TV, și șeful Clubului Sportiv Municipal, Radu Țoancă! Ce-o fi învățat Țoancă pe acolo? Cum să faci praf un buget de milioane de euro fără să obții performanță? (Rugby-ul nu se pune, că e în vârf înainte de înființarea SCM). Cum să faci dintr-o echipă competitivă de handbal cu jucători pe stomacul gol o echipă de pluton, acum când sunt bani? Fiindcă Țoancă s-a implicat personal în ultimul timp doar la handbal și… se vede. În limbaj puțin populist, se poate spune că din impozitele celor care nu-și permit decât un concediu la doi-trei ani, unii angajați ai primăriei își fac vacanțe de lux pe Litoral. Și evident, dacă îi întrebi, nu că nu știu absolut nimic din ce s-a predat la cursurile la care trebuia să se prezinte, dar mai mult ca sigur nu știu nici numele acestora. Aici e de fapt problema. Primăria nu i-a trimis la cursuri de spioni. I-a trimis să se distreze, iar acum s-a pierdut nota de plată pentru tot zaiafetul. Las’ c-o plătesc timișorenii din buzunarul lor!
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…
În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…