A fost un copil cu origini absolut normale, a devenit un academician de renume, iar prin cercetările sale a obţinut premiul Nobel pentru fizică. A fost nevoit să împartă premiul cu alţi doi câştigători, deci nu s-a ales cu prea mulţi bani, dar a rămas cu un autoturism Saab, pe care şi l-a dorit foarte mult, plus posibilitatea de a lucra şi la o vârstă înaintată în domeniul în care a fost premiat.
Vorbim despre americanul Robert W. Wilson, care în aceste zile se află la Timişoara pentru a discuta cu studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea Politehnica Timişoara, pentru a încerca să-i îndrepte spre domeniul cercetării ştiinţifice, în cadrul unui program susţinut de producătorul american din domeniul industrial Honeywell. Rob Wilson a descoperit ceva ceea ce nu spune prea mult pentru majoritatea oamenilor: radiaţia cosmică de fond. Totuşi, descoperirea sa i-a adus premiul Nobel pentru fizică. Wilson, alături de Arno Allan Penzias, descoperea în 1964 radiația cosmică de fond. Pe vremea când lucrau la un nou tip de antenă, la Bell Labs, în Holmdel Township, New Jersey, cei doi au identificat o sursă de zgomot în atmosferă, pentru care nu au putut găsi o explicație. După îndepărtarea tuturor potențialelor surse de zgomot, inclusiv excrementele de porumbel de pe antenă, zgomotul a fost identificat în final ca fiind radiația cosmică de fond, element ce s-a dovedit că avea legătură cu teoria Big Bang. Timp de două zile, miercuri şi joi, Wilson se află la Timişoara, susţinând o serie de conferinţe, am putea spune motivaţionale, pentru studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea Politehnica Timişoara. „Sunt bucuros să fiu aici. Îmi place idea să încurajez tinerii care studiază în domeniul tehnic. Ei trebuie să se îndrepte spre domeniul cercetării. Cred că mulţi au abiltăţile necesare pentru a lucra în ştiinţă şi doar trebuie încurajaţi să se îndrepte spre acest domeniu”, a declarat Wilson.
El mai spune că tot mai mult va fi nevoie de asemenea oameni educaţi, necesari pentru a susţine dezvoltarea societăţii: „Societatea va fi mai bogată, automatizarea va fi tot mai mult prezentă în viaţa de zi cu zi, va fi mai puţin nevoie de oameni needucaţi, dar vor fi necesari oamenii educaţi care să se ocupe de aceste automatizări. Ce mă încurajează pe mine să continui în domeniu este că pot face ceva, că pot realiza ceva”. Americanul mai spune că înclinaţiile spre acest domeniu al ştiinţei trebuie insuflat copiilor din primii ani de şcoală. „Copiii trebuie să fie încurajaţi să facă ştiinţă, nu doar să înveţe despre ştiinţă. Din clasele mici trebuie analizată ştiinţa şi ingineria, acestea trebuie făcute să fie mai interesante, iar copiii să aibă de la vârste fragede atracţie spre acest domeniu”, a mai declarat, laureatul premiului Nobel. Vorbind despre momentul care i-a schimbat viaţa în 1978, Wilson a spus că personal a însemnat enorm pentru el, dar în domeniul profesional, nu neapărat financiar, aici lăudându-se doar cu fericirea de a achiziţiona un autoturism pe care şi l-a dorit mult, un Saab suedez.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…