Categories: Primăria Timişoara

Robu, despre cei care lasa in paragina cladirile istorice: Fiecare trebuie sa traiasca acolo unde are bani

Vin vremuri grele pentru proprietarii de clădiri istorice din Timișoara. Impozitele pentru imobilele nereparate vor crește foarte mult. Primăria va sprijini reabilitarea unui număr mic de clădiri, în principal din Piața Victoriei. Pe de altă parte, Nicolae Robu spune că scuza că proprietarii nu au bani este inacceptabilă.

Teoretic, legea care permite administrațiilor locale să sprijine financiar reabilitarea unor imobile private a devenit mai permisivă. Practic însă, primarul Nicolae Robu reclamă… atitudinea funcționarilor din instituția pe care o conduce. „Nu sunt mulțumit de ritmul în care merg lucrurile cu pregătirea punerii în operă a noului cadru legislativ. O parte din funcționari sunt extrem de greoi, mai ales la Direcția de Urbanism, la Serviciul Juridic, durează foarte mult până se dau avize, până se redactează proiecte de HCL. Nu știu ce să mai fac cu acești oameni ca să le cresc viteza, să le cresc eficiența (…) Sper ca, în locul celor care mai pleacă la CJ, să găsesc oameni cu altă dinamică și să ajungem la o funcționare mai bună a aparatului primăriei”, a declarat Robu. Până una-alta, joi, 27 octombrie, va avea loc o consultare publică pe tema reabilitării imobilelor istorice, la care sunt invitați atât specialiști în domeniu, cât și cetățenii. Aceasta începe la ora 15, în Sala de Consiliu a PMT.

Primarul Timișoarei are însă un mesaj pentru proprietarii de clădiri istorice. „Vreau să punctez și cu această ocazie să nu se stea în așteptarea sprijinului financiar al primăriei. Primăria se va inplica într-un număr foarte redus de clădiri, pentru că nu are resurse financiare. Acordăm prioritate absolută clădirilor din Piața Victoriei și unor clădiri din centrul istoric. Am văzut că mulți proprietari privați fie și-au reabilitat clădirile, fie au schelele puse și sunt în curs de derulare lucrările de reabilitare. Îi felicit și le mulțumesc că au înțeles că fiecare proprietar are obligația să se ocupe de proprietățile sale, nu să aștepte ajutor. Mesajul este să nu se bazeze nimeni pe acest ajutor. Vom aplica taxa pe paragină, care va însemna majorarea taxelor și impozitelor locale de șase ori”, spune Robu. Edilul avansează și un termen până la care proprietarii de astfel de imobile trebuie să intervină. „Timișoara trebuie să ajungă, în doi-trei ani, să nu mai aibă în zona centrală clădiri neîntreținute corespunzător. De asemenea, trebuie să ajungă, tot într-un orizont de timp scurt, ca nici cartierele Fabric și Iosefin să nu mai aibă astfel de clădiri cu valoare arhitecturală lăsate în paragină”, susține aceasta.

Robu mai spune că proprietarii ar trebui să se reorienteze, în cazul în care nu-și permit să repare clădirile. „Cine nu este în stare să-și întrețină proprietatea trebuie să se orienteze spre proprietăți pe care este în stare să le gestioneze. E o regulă valabilă în oricare oraș civilizat din lumea aceasta. Niciunde nu se trece cu vederea crearea unei imagini negative a orașului în care trăiește de către cineva, pe motiv că nu are bani. Fiecare trebuie să trăiască acolo unde are bani. Am bani să trăiesc la bloc, trăiesc acolo, sunt fericit. Cine are bani să trăiască într-o super vilă, foarte bine, bravo lui, trăiește acolo fericit. Nu e normal să angajezi cheltuieli pe care nu le poți susține, nici la nivelul unei instituții, nici la nivelul unei persoane fizice. Lucrul acesta trebuie înțeles”, a conchis primarul Timișoarei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

2 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

6 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

6 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

6 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

6 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

6 ore ago