Categories: Cultura

Desteptarea primaverii, din Luxemburg, la Teatrul German de Stat Timisoara

Teatrul German Timișoara pregătește o nouă premieră în această stagiune. Este vorba despre spectacolul„Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, pus în scenă de regizorul Charles Muller, venit tocmai din Luxemburg.

Frank Wedekind a prelucrat în piesele sale moralitatea potrivnică pornirilor vieți, pe care a demascat-o ca ipocrizie și a pus-o față în față cu o viziune a lumii care celebrează viața și sexualitatea. Wedekind a găsit oamenii frumoși și autentici pe care i-a căutat numai în rândul celor excluși din societate: la circ, la escroci și târfe. Spectacolul pe care îl propune TGST este regizat de Charles Muller, din Luxemburg, „Piesa lui Wedekind aduce în prim-plan tematica minciunii și consecințele acesteia. Și în prezent există un stres datorat solicitărilor crescânde, în ciuda Internetului și a «iluminării» generale. Moritz moare din cauza unei supradoze de stres cauzat de solicitările crescânde, iar Wendla este mințită în fel și chip până la moartea ei. Nimic nou, deci, în lumea noastră”, spune Muller. „Deșteptarea primăverii” este, și conform scenografului Helmut Stürmer, o piesă extrem de actuală, și va rămâne așa câtă vreme „prejudecățile considerate dispărute și moralitatea dublă ipocrită bântuie prin viața noastră de zi cu zi, prin societatea noastră, prin politică, religie și nu în ultimul rând prin political correctness”.

Costumele sunt semnate de Ioana Popescu, iar light designul, de Philippe Lacombe. Muzica este compusă de Miruna Boruzescu. Din distribuție fac parte Richard Hladik, Radu Vulpe, Ioana Iacob, Silvia Török, Enikő Blénessy, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Niko Becker, Aljoscha Cobeț, Harald Weisz, Horia Săvescu, Isa Berger, Ioana Nițulescu, Oana Vidoni, Franz Kattesch, Konstantin Keidel, Daniela Török, Boris Gaza, Isolde Cobeț, Cristian Rudic și Ida Jarcsek-Gaza. Premiera este programată sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 19,30, iar următoarea reprezentație va avea loc duminică, 13 noiembrie, de la aceeași oră. Spectacolele au loc în sala Teatrului German și au traducere în limba română.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

22 de minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

37 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

O oră ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago